Lakáshitel kamatplafon bevezetésére kérik a bankokat. Milyen hatása lehet ennek?

Lakáshitel kamatplafon bevezetésére kérik a bankokat. Milyen hatása lehet ennek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-03 Frissítve: 2023-10-04
 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium önkéntes kamatstop bevezetésére kéri a bankokat, legalábbis ez szerepel a minisztérium által kiadott közleményben. De mely hitelekre lehet érvényes a kamatplafon és milyen hatása lehet ennek a lépésnek? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A hazai hitelezés újraindítása elengedhetetlen a gazdaság élénkítéséhez, márpedig ez közös célja a kormánynak és a bankoknak. A Gazdaságfejlesztési minisztérium közleménye alapján a cél megvalósítását egy önkéntes kamatplafonnal.

Ez azt jelenti, hogy a bankok nem nyújtanának magasabb kamaton, THM értéken kölcsönt a vállaltnál. Ez egyelőre csak egy javaslat, de mindenképpen érdemes részletesebben foglalkozni vele.

Mely hitelekre lenne érvényes az önkéntes kamatplafon?

A közleményben két hiteltípus szerepel:

  • A lakáshitelek maximális THM értéke 8,5 százalék lehetne.
  • Míg a vállalkozói forgóeszközhitelek kamata nem haladhatná meg a 12 százalékot.

Vagyis nem érintené az összes hiteltípust az új kérés, például a személyi kölcsönök kamata továbbra is szabadon változhatna.

Mit ajánl a minisztérium a bankok vállalásáért cserébe? Megkezdődhetne a kamatstop kivezetése, amennyiben a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökkenne. A vállalkozói kamatstop ténylegesen megszűnhet, emellett a lakossági kamatstop felülvizsgálata is megkezdődhet. Jó eséllyel ez első lépésben egy átalakítást jelenthetne. Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a jelenleg érvényben lévő rendelet alapján a kamatstop év végével lejárna, ez a bejelentés kilátásba helyezi ezen határidő átalakítását.

Emellett a minisztérium támogatná a pénzügyi digitalizáció további térnyeréséhez szükséges szabályozási törekvéseket.

Az önkéntes kamatplafon már az október 9-től aláírt hitelszerződésekre érvényes lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hatása lehet a hitelpiacra ennek a lépésnek?

A két kamatplafont érdemes külön megvizsgálni, hiszen a vállalkozói hitelek és a lakáshitelek piaca más helyzetben van, a meghatározott plafon is teljes más szinten van.

Van jelenleg is lakáshitel 8,5 százalékos THM alatt

Már jelenleg is találkozhatunk olyan piaci kamatozású lakáshitellel, amelynek a teljes hiteldíj mutatója 8,5% alatt van. Ehhez azonban komoly jövedelem szükséges. A legolcsóbb lakáshitel 7,88 százalékos THM mellett már elérhető a Bankmonitor jelzáloghitel összehasonlító kalkulátora szerint. (30 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 1 millió forint jövedelem beállítása mellett.) Jelenleg végig fix kamatozás mellett egy bank, míg egy évtizeden át fix kamat esetén két bank ajánlata is kedvezőbb a tervezett plafonnál.

Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, kisebb hitelösszeget igénylő ügyfelek azonban jelenleg nem kaphatnak a tervezett kamatplafonnál kedvezőbb feltételekkel kölcsönt: 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 300 ezer forint jövedelem esetén a Bankmonitor kalkulátora szerint a legkedvezőbb ajánlat THM értéke jelenleg 9,10%.

Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek számára jelenthet sokat ez a döntés, hiszen nekik érdemben csökkenhet a kamat és ezáltal a törlesztőrészlet is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A vállalkozóknál még mindig a Széchenyi Kártya lesz a nyerő

A vállalkozóknál nem feledkezhetünk meg a támogatott hitelekről, a Széchenyi Kártya keretében különböző célokra fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak a cégek forrást. Ennél a tervezett 12 százalékos kamatplafon magasabb.

A piaci vállalkozói hiteleknél azonban más a helyzet, ott jellemzően a kamat a BUBOR-hoz (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) van kötve, azt növeli meg a pénzintézet egy fix kamatfelárral. Jellemzően egy, vagy három havi kamatozásúak ezek a hitelek, emiatt az ennek megfelelő futamidejű BUBOR az irányadó. Márpedig az egyhavi BUBOR értéke október 2-án 12,92 százalék, míg a mutató három hónapos változatának értéke 12,24 százalék volt. Erre jönne még rá a felár, ami átlagosan 3-4% lehet.

Vagyis a kamatplafon a piaci kamatozású vállalkozói kölcsönöknél érdemi kamatcsökkenést eredményezhetne, az új hitelek kamat 4-5 százalékkal mérséklődhet. Viszont ezen ügyfélkörnél még mindig a támogatott kölcsönök lesznek a legkedvezőbbek.

Potenciálisan lehet negatív hatása is a lépésnek

Alapvetően az alacsonyabb kamat valóban vonzóbbá teheti a kölcsönöket: a lakáshitel iránt érdeklődők egy része valóban a magasabb kamat miatt halasztja el a hiteligénylést. Az önkéntes kamatstop felpörgetheti a keresletet a hitelek iránt.

Van azonban az éremnek egy másik oldala is, a bankok ugyanis jelenleg a kevésbé jó, kockázatosabb ügyfeleket csak magasabb kamat mellett lennének hajlandók meghitelezni. Ha a kamat nem emelkedhet egy bizonyos szint fölé, akkor ez eredményezheti azt is, hogy a kockázatosabb ügyfélkört a bankok nem fogják meghitelezni, gyakorlatilag a bírálat elutasítással záródna.

Sajnos egy ehhez hasonló eredményt már láthattunk a múltban is: a COVID kezdetén bevezetett személyi kölcsön THM plafon ideje alatt a felvett hitelvolumen nagyon alacsony volt annak ellenére, hogy a kölcsönök olcsók voltak. Ennek természetesen lehetett más oka is, például a pandémia miatti bizonytalanság. Ettől függetlenül ez lehet egy intő jel is: egy mesterségesen lent tartott kamatszint nem vezet feltétlenül a hitelvolumen növekedéséhez.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés