Ezek a bankok csatlakoztak eddig a kamatplafonhoz

Ezek a bankok csatlakoztak eddig a kamatplafonhoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-06 Frissítve: 2023-10-16
 

A Bankmonitor információi szerint öt bank már biztosan csatlakozik az úgynevezett önkéntes kamatplafonhoz, ami azt jelenti, hogy október 9-től nem kínálhatnak 8,5%-os THM-nél drágábban lakáshitelt. Megnéztük, mit is jelentene ez a már biztosan csatlakozó bankoknál  egy 10 millió Ft-os lakáshitel esetében. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Az október 9-től élesedő önkéntes kamatplafon alaposan összekuszálja a lakáshitelek árait, hiszen a csatlakozó bankok vállalják, hogy lakáshiteleik THM-e – teljes hiteldíj mutató, ami a kamaton túl a hitelhez kapcsolódó egyéb költségek többségét is tartalmazza – nem haladhatja meg a 8,5%-ot. A Bankmonitor vizsgálata szerint bár ezt megelőzően is találhattunk lakáshitelt ennél olcsóbban néhány banknál, a kamatplafonnak köszönhetően az „olcsó” bankok köre bővülhet. Megnéztük, hogy egy 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében milyen hatása lehet a kamatplafonnak a már biztosan csatlakozó pénzintézetek esetében. Úgy kalkuláltunk, hogy az adós 450 ezer Ft nettó jövedelemmel rendelkezik, a jövedelmét pedig a hitelező banknál vezetett számlára érkezteti.

Hirdetés

Hirdetés

OTP Bank

10 millió Ft hitelösszegre – 20 éves futamidő és 450 ezer Ft nettó igazolt jövedelem esetén – fix kamattal 11,15% az elérhető legkedvezőbb THM az OTP-nél, ami a 12 hónapos türelmi időt követően 100 970 Ft havi törlesztőt és 24,1 millió Ft teljes visszafizetést jelentett a kamatplafont megelőzően. (Ennél a hitelnél az első évben valamennyivel alacsonyabb a törlesztő.) Mivel 8,5%-os THM-mel a 10 millió Ft hitelösszegnek 86 782 Ft a havi törlesztője, illetve 20,8 millió Ft a teljes visszafizetése, ez havonta 14 188 Ft-tal kisebb kiadást, összességében pedig 3,3 millió Ft pénzügyi előnyt jelent. Az OTP Bank jelenleg nem kínál 10, illetve 5 éves kamatperiódusú lakáshitelt.

Gránit Bank

A példánkban szereplő 10 millió Ft hitel költsége 450 ezer Ft nettó jövedelem igazolásával a kamatplafon előtt 5 éves kamatperiódussal 10,76%, míg 10 éves kamatperiódussal 8,79% volt.

Október 9-től azonban ideiglenesen felfüggesztették az 5 éves kamatperiódusú termék értékesítését, így jelenleg kizárólag 10 éves kamatperiódusú lakáshitel igényelhető a Gránit Baknál. Ennek kamata 7,14%, THM-e pedig 7,5%, vagyis a Gránit bőven bement a 8,5%-os THM-plafon alá, ráadásul úgy, hogy a kedvező kamatot mindenki megkapja, aki a jövedelme alapján hitelképes. 10 millió Ft hitelösszegnél – 20 éves futamidőre – a 7,15%-os kamat havi 78 972 Ft havi törlesztőt jelent, így összességében kevesebb mint 19 millió Ft-ot kell visszafizetni a bank részére.

A kedvező kamaton túl az október 9-től befogadott lakáshiteleinél a bank nem számít fel folyósítási jutalékot, tulajdoni lap és térképmásolati díjat, továbbá folyósítást követően visszafizeti a fedezet értékelésének díját, valamint 48 ezer Ft összeghatárig a közjegyzői okiratba foglalás díját. Ezen kívül azon ingatlan megvásárlása esetén, amelynek felépítését a bank vállalati lakásépítési projekthitellel finanszírozza, a folyósítást közvetlenül megelőző ingatlan felülvizsgálati díjat is elengedik.

Erste Bank

Az Erste Banknál a kamatplafon előtt 10,55%-os volt a példánkban vizsgált 10 millió Ft-os hitel THM-e fix kamatra, míg 10 éves kamatperiódusnál 9,43%, 5 éves kamatperiódusnál pedig 10,46% volt a teljes hiteldíj mutató értéke. Ez alapján a szóban forgó hitel után kamatperiódustól függően 96 635 Ft-ot, 89 908 Ft-ot, illetve 96 039 Ft-ot kell törleszteni. Ehhez képest a kamatplafon 86 782 Ft-os törlesztője 9 853 Ft, 3 126 Ft, illetve 9 257 Ft megtakarítást jelenthet minden egyes hónapban. Ez a 20 éves futamidő alatt összegégében 0,8 – 2,4 millió forint pénzügyi előny.

MBH Bank

Az MBH Banknál a kamatplafon előtt fix kamattal 10,24%, 10 éves kamatperiódussal 9,33% volt a THM-e a példánkban szereplő hitelnek, ami  az előbbinél 95 031 Ft, míg az utóbbinál 92 351 Ft havi törlesztőt jelentett. Ezeknél a hiteleknél a kamatplafon havi szinten 8 249 Ft, illetve 5 569 Ft megtakarítást jelent, ami a futamidő alatt 0,56 – 2 millió Ft pénzügyi előnyre hízik.

CIB Bank

A CIB Bank is csatlakozik az önkéntes kamatplafonhoz, vagyis a lakáshiteleinek THM értéke nem haladhatja meg a 8,5%-ot. Jelenleg a pénzintézet végig fix kamat esetén 8,85%-os THM értékkel, míg 10 éves kamatperiódusú kölcsönt 8,79%-os teljes hiteldíj mutató mellett kínál a bank. (10 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő és 450 ezer Ft jövedelem esetén.) A törlesztőrészlet 86 824 Ft és 86 503 Ft a két konstrukció esetében jelenleg. Ezzel szemben csak minimálisan mérséklődik hétfőtől a bank hitelének törlesztőrészlete abban az esetben, ha a pénzintézet közvetlenül a 8,5%-os THM plafon alá teszi be a hitelek költségét.

UniCredit Bank

A UniCredit Bank is alkalmazni fogja az önkéntes kamatplafon elvárásait: ez igaz a lakáshitelekre és a vállalkozói forgóeszközhitelekre is. Ezek alapján a pénzintézet lakáskölcsöneinek THM értéke hétfőtől nem haladhatja meg a 8,5 százalékot. Ki kell emelni, hogy a magas jövedelmű ügyfelek eddig is kaphattak 8,5% százaléknál alacsonyabb THM mellett lakáscélú jelzáloghitelt az UniCredit Banktól. Ettől függetlenül az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek számára a változás mindenképpen pozitív, hiszen számukra a kamat és ezáltal a törlesztőrészlet is kedvezőbb lesz hétfőtől.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés