Magyarok és a hitelfelvétel: Mit mond a legfrissebb kutatás?

Magyarok és a hitelfelvétel: Mit mond a legfrissebb kutatás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-09
 

A hitelfelvétel komoly döntés, amelyet nem lehet könnyedén venni. Honnan és hogyan tájékozódunk pénzügyeinkről? Mikor érdemes hitelt igényelni, és mikor érdemes elkerülni? Csak azok vesznek fel hitelt, akik nehéz, kiszolgáltatott helyzetben vannak? Hogyan lehetünk tudatosabbak? A Cofidis Hitel Monitor legújabb felmérése alapján vizsgáltuk meg a fenti kérdéseket.

A Cofidis Hitel Monitor negyedévente megjelenő, reprezentatív kutatása ezúttal is számos érdekességet tartogat; a legfrissebb megjelenés a magyarok pénzügyi helyzettel és hitelfelvétellel kapcsolatos trendjeibe enged betekintést. Többek között megtudhatjuk:

  • hogyan értékeljük anyagi helyzetünket és a jövőbeli várakozásokat?
  • honnan és hogyan tájékozódunk hitelfelvétel előtt?
  • mik a legnépszerűbb hitelek és célok?
  • milyen tudással és tapasztalatokkal rendelkezünk a kölcsönökről és mik az elvárásaink?
  • mit mérlegelünk a kiválasztás, döntés előtt?
  • mennyiben befolyásolja döntéseinket a közösségi média?

Cikkünkben utánajárunk a legérdekesebb kérdéseknek és válaszoknak.

Hirdetés

Hirdetés

Honnan tájékozódunk a pénzügyekről?

Napjainkban információk özöne áll rendelkezésre, de nem mindegy, hogy honnan szerezzük meg a jó döntéshez szükséges tudást. Az emberek gyakran bizonytalanok, hogy kihez forduljanak, hihetnek-e a reklámoknak, promócióknak, vagy inkább a barátok, családtagok tanácsaira hallgassanak, esetleg szakértői forrásokhoz forduljanak.

A kutatás szerint az optimizmusra ad okot, hogy a magyarok túlnyomó többsége a bankok, pénzintézetek és online pénzügyi összehasonlító oldalak felé fordul. Csak kevesen bíznak a közösségi médiában, ha hitelről, vagy hosszú távú elköteleződést kívánó pénzügyi döntésről van szó.

A pénzügyi információk megszerzése terén továbbra is meghatározó a saját bank szerepe: a válaszadók 60%-a elsősorban innen informálódna. Ezzel szemben a közösségi média – bár fontos szerepet játszik a vélemények megosztásában – kevésbé megbízható forrásnak tűnik: a pénzügyekkel kapcsolatos tartalmakat a felhasználók csupán 38%-a tartja hitelesnek.

Befolyásolja-e a magyarokat a közösségi média a pénzügyi döntésekben?

Online vagy személyes ügyintézés?

A kutatás rávilágít arra is, hogy tízből nyolc ember még mindig szükségesnek érzi a személyes tájékozódást, mielőtt hitelt venne fel. A 30 év alattiak körében is csak 28% preferálja az online információszerzést. Ugyanakkor egyre többen elvárják, hogy a teljes hiteligénylés online is megoldható legyen. A bizalmatlanság egyik fő oka az adatbiztonsági aggodalom, de sokan félnek a hibázástól is. Azok, akik elutasítják az online igénylést, nyitottabbak lennének rá, ha tudnák, hogy folyamatos ügyfélszolgálati segítség áll rendelkezésükre.

Mikor érdemes hitelt felvenni?

Pénzügyi helyzetünk szempontjából fontos, hogy különbséget tudjunk tenni jó hitel és rossz hitel között. Egy jó döntés elősegítheti a vagyonunk gyarapodását, míg egy rossz választás, vagy értelmetlen felhasználás könnyen hosszú távú anyagi nehézségeket okozhat. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő időt szánjunk a tájékozódásra, és szakértői segítséget vegyünk igénybe a döntéshozatal során.

Még mindig rengetegen vannak, akik impulzív pénzügyi döntéseket hoznak és hajlamosak egy műszaki cikk, vagy bútor megvásárlásának előkészítésére több időt és energiát fordítani, mint egy jelentős pénzügyi döntés esetén.

A döntések meghozatalakor szerencsére ma már sokan készítenek online összehasonlítást az elérhető termékekről és szolgáltatásokról, sokan nem csak az árat, hanem más fontos tényezőket és feltételeket figyelembe véve. De érdemes nemcsak a hiteltermékek összehasonlítására figyelni, hanem azt is számításba venni, hogy milyen gazdasági környezetben élünk, és mi várható a közeljövőben, hiszen egy hitelfelvétel gyakran hosszú évekre meghatározza a mindennapjainkat.

Hogyan válhatunk tudatosabbá?

A kutatás szerint a magyarok óvatosabbak a közösségi médiában terjedő pénzügyi tanácsokkal kapcsolatban. Az igazi biztonságot az adja, ha hiteles, szakértői forrásokra támaszkodunk, és alaposan utánajárunk a lehetőségeknek. Nem mindegy, hogy egy forrás mennyire megbízható – érdemes olyan szereplőket keresni, akik valódi szakértelemmel rendelkeznek.

Ha konkrét pénzügyi terméket keresünk, a banki vagy független pénzügyi szakértők bevonása nagy segítséget nyújthat, hiszen ők objektív összehasonlítást tudnak nyújtani a piacon elérhető ajánlatokról.

Ha kíváncsi vagy más érdekes cikkekre és videókra, csatlakozz több tízezres olvasótáborunkhoz és értesülj elsőként az újdonságokról!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés