Az infláció visszatért a 3%-os szintre, de a fizetésünk vásárlóereje is helyreállt?

Az infláció visszatért a 3%-os szintre, de a fizetésünk vásárlóereje is helyreállt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-10
 

A KSH adatai alapján 2024. szeptemberében 3% volt az éves áremelkedés mértéke. Vagyis az infláció visszatért a kívánt szintre. Ez azonban nem tudja semmissé tenni a múltbeli drágulást, csak a jelenlegi, jövőbeni árváltozás mérséklődött. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a magyarok meg tudják-e venni jelenleg ugyanazt az árukészletet, mint az árrobbanás előtt?

A KSH publikálta a mai napon a szeptemberi hónapra érvényes inflációs adatokat: az éves áremelkedés 3% volt az ősz első hónapjában. Ez nagyon kedvező adat, gyakorlatilag 2021. januárja óta nem láthattunk ilyen értéket. A havi áremelkedés még ennél is kedvezőbb volt, augusztushoz képest 0,1%-kal csökkentek a hazai árak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az üzemanyag ára érdemben, 3,7 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Természetesen az általános árszínvonal több tényezőből áll össze, nézzük hogyan alakultak az egyes ágazatokban az árak:

  • Az élelmiszerek ára 3,7%-kal nőtt egy év alatt.
  • A szolgáltatások 8,4%-kal drágultak az elmúlt évben.
  • A szeszesitalok, dohányáruk ára 3,9%-kal emelkedett tavaly szeptember óta.
  • A  háztartási energia ára 5,0 százalékkal csökkent az elmúlt évben.
  • A tartós fogyasztási cikkek ára pedig 0,2 százalékkal mérséklődött egy év alatt.

Egyes termékeknél még láthatunk kiugró értékeket: például a liszt 32,9 százalékkal, a tej 13,8 százalékkal, a csokoládé pedig 10,1 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor az üzemanyag 9,5 százalékkal, a használt autók pedig 6,1 százalékkal kerültek kevesebbe.

Hirdetés

Hirdetés

Az áremelkedésnek vége, de megkapjuk ugyanazt az árumennyiséget, mint korábban?

A 3%-os infláció már a kívánt szintnek megfelelő. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a boltokban, a fodrásznál, vagy épp egy étteremben ugyanazokkal az árakkal találkozhatnánk, mint az árrobbanás előtt. Az infláció csökkenése csak azt jelenti, hogy az áremelkedés lelassult, a régi árak visszatéréséhez negatív inflációt, mondhatni dezinflációt kellene látnunk. Márpedig egyes hónapokat leszámítva nem láthatunk általános árcsökkenést.

Vagyis el kell fogadnunk, hogy többet kell fizetnünk a boltokban, a piacon, az étteremben. Ez azonban nem jelenti azt feltétlenül, hogy rosszabb helyzetben is vagyunk, mint az áremelkedést megelőző időszakban. Hiszen a fizetések is változtak – szerencsére emelkedtek – az elmúlt időszakban. A nagy kérdés az, hogy a magyarok a magasabb fizetésükből meg tudják-e vásárolni drágábban azt az árumennyiséget, mint a korábban kedvezőbb árak mellett az alacsonyabb bérükből.

Ahogy korábban is írtuk 2021. januárja óta nem volt az  MNB célértékén, vagy az alatt a hazai infláció, akkor évi 2,7% volt az áremelkedés nagysága. Érdemes tehát a 2021. januári állapotot összevetni a jelenlegivel.

2021. januárjában a KSH statisztikái szerint a magyar átlagbér bruttó 398 242 Ft volt. Szeptemberi adat még nem áll rendelkezésünkre, a legfrissebb júliusi átlagbér bruttó 636 734 Ft volt. Ez gyakorlatilag 59,88%-os béremelkedésnek felel meg.  A kummulált áremelkedés 2021. január éss 2024. szeptember között 44,62% volt. Ebben az értékben a mostani kedvezőbb adatok mellett a 2022. januári évi 25,7 százalékos árváltozás is megjelenik.

Ezek alapján kijelenthető, hogy általánosságban a fizetésünk vásárlóértéke is helyreállt. Sőt a mostani átlagbérből több áru vehető meg, mint 2021. év elején. Természetesen azok a családok érdemben rosszabb helyzetben lehetnek, ahol a jövedelememelkedés elmaradt az országos átlagtól. Illetve az sem mindegy, hogy a személyes vásárlási szokásaink mennyire térnek el az infláció alapjául szolgáló fogyasztási kosártól. Aki például a bevételének nagyobb részét költi el élelmiszerre, az infláció feletti áremelkedést tapasztalhatott az elmúlt években. Ugyanis az élelmiszerárak növekedése sok esetben meghaladta az általános infláció mértékét.

Az év háromnegyede már eltelt, ha nem történik valami drasztikus, váratlan, akkor az egész idei évre egy kedvező áremelkedés lesz érvényes. Érdemes most egy kedvező bankszámlát keresni, hiszen a bankok is az inflációnak megfelelő mértékben szokták megemelni a számlaköltségeket. Vagyis  az idei évben kedvező költségeket biztosító csomag jó eséllyel jövőre is olcsó számla lesz.

Hirdetés
Hirdetés