2024-ben elérhető a szuper kedvező Széchenyi kártya hitel a Kavosz irodáktól

2024-ben elérhető a szuper kedvező Széchenyi kártya hitel a Kavosz irodáktól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-14
 

A Széchenyi Kártya Program, amely a cégek és egyéni vállalkozók számára a Kavosz irodákon keresztül igényelhető, a mainál is kedvezőbbé válhat. Beruházási hitelei akár évi 1,5%-os zöld célú kamattal, illetve – egyéb hitelcélok esetén – fix 5%-os kamattal is elérhetők. Nem csoda, hogy a kkv-k favoritja: idén 1400 milliárd forintos kerettel támogatja az állam a hiteleket. Eddig 42 ezer kérelmet nyújtottak be, és közel 1000 milliárd forint a már leszerződött hitelállomány. A kamatok akár tovább is csökkenhetnek a következő hónapokban.

Néhány hete, szeptember közepén egy interjúban Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) frissen kinevezett kkv-államtitkára elárulta: A Széchenyi Kártya program fontos, mi több, egyik központi eleme lehet a minisztérium új gazdaságélénkítő csomagjának, amelyet a 2024 őszi akciótervben terveznek a közeljövőben részletesen bemutatni.

Az új kkv-államtitkár az interjúban elmondta, hogy bár végleges döntés még nincs, de „szóba kerülhet a Széchenyi Kártya beruházási hitelének kamatcsökkentése”. Ez akár a támogatási szint növelését is előrevetítheti. Ennek a lehetősége azért lényeges, mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos a beruházások fellendítése, kiváltképp a jellemzően tőkehiányos hazai kkv-k körében, amelyek a hazai gazdaság, a foglalkoztatás egyik alappillérét jelentik.

A várható kamatcsökkentés pedig egy olyan kormányzati lépés, amelynek révén a jogosult cégek még olcsóbban férhetnének hozzá forrásokhoz, és ezzel az NGM érdemben támogatná az eléggé gyenge kkv beruházási mutatók élénkítését, mégpedig – a fent idézett interjú szerint – elsősorban a hosszabb távú, nagyobb beruházások terén.

Hirdetés

Hirdetés

A Széchenyi kártya program és a kamatcsökkentések

Az elmúlt egy évben a piaci alapon nyújtott vállalkozói hitelek kamatai jelentős csökkenésen mentek keresztül, különösen a forinthitelek esetében, párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentésével, de igazán vonzó az elmúlt hónapokban még mindig a Kavosz által szervezett Széchenyi Kártya Program volt.

Jó tudni
Az MNB adatai szerint 2023 júliusa és 2024 júliusa között a változó kamatozású hitelek átlagos kamatlába 16%-ról 8,2%-ra esett. Ezzel párhuzamosan a céges folyószámlahitelek kamatai is csökkentek, de csak minimális mértékben, 10,5% körüli szintre.

A piaci kamatok csökkenése részben a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) alacsonyabb értékeinek tudható be: az egy havi BUBOR értéke szeptember végén 6,50%-ra esett, ami jelentős csökkenés az év eleji 10% feletti szinthez képest. Bár a piaci hitelek kamatai csökkentek, a Széchenyi-kártya program konstrukciói továbbra is kiemelkednek a piacon.

Létezik fix 1,5%-os hitelkamat is!

A Széchenyi Kártya Program keretében elérhető MAX+ konstrukciók évi fix 5%-os kamattal kínálnak finanszírozást, míg a zöld hitelcélokat támogató beruházási hitelek kamata akár 1,5%-ra is csökkenhet, amennyiben a zöld hitelcél igazolható.

Ez a kedvező kamatszint nemcsak hogy versenyképes a piaci hitelekkel szemben, hanem jelentős megtakarítást is eredményezhet a vállalkozások számára.

Fontos
Például egy 100 millió forintos beruházási hitel esetén a Széchenyi-hitel választása közel 30 millió forint megtakarítást jelenthet a teljes visszafizetés során.

A folyószámla- és likviditási hiteleknél legfeljebb 250 millió forint érhető el hároméves futamidővel, míg beruházási hitelek esetén akár 500 millió forint és 10 év is lehetséges a visszafizetésre.

A Széchenyi-kártya program iránti kereslet folyamatosan nőtt: 2023-ban már közel 50 ezer szerződést kötöttek összesen 1800 milliárd forint értékben. Az MNB statisztikái szerint június végén a kkv-k hitelállománya Magyarországon meghaladta a 7100 milliárd forintot, ami stagnálásnak tekinthető az előző évhez képest. De a növekedés idén – a gazdasági stagnálással együtt – jelentősen lassult, sőt, egyes szegmensekben meg is állt.

Gyenge a céges hitelezés, de hasít a Széchenyi hitel és a Széchenyi kártya

Ez év második negyedévében a vállalati hitelezés vegyes képet mutatott – derül ki az MNB augusztus végi adataiból. Miközben a teljes vállalati hitelállomány 3,9%-kal bővült, a kkv-szektor hitelállománya stagnált. Ezzel szemben a nagyvállalatok hitelállománya 9%-os növekedést mutatott. Az újonnan kihelyezett vállalati hitelek volumene 1072 milliárd forintot tett ki, ami szinte megegyezett az előző év azonos időszakában mért értékkel.

Miközben a támogatott vállalati hitelek aránya jelentősen csökkent, a nagyobb, 5 milliárd forint feletti ügyletek részesedése növekedett. A kkv-k számára kihelyezett támogatott hitelek aránya 2024-ben mindössze 37% volt, míg egy évvel korábban még 64%.

A jövőbeli várakozások alapján a bankok élénkülő keresletre számítanak a deviza- és rövid lejáratú hitelek iránt, főként a készletfinanszírozási igények növekedése miatt. A kedvezőbb kamatkörnyezet is hozzájárulhat a vállalati hitelezés további élénküléséhez, különösen a forinthitelek terén. A piaci alapú hitelek átlagos kamatszintje a második negyedévben 9,8-10,2% között alakult.

Széchenyi hitel
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 500 millió Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Melyek a támogatott vállalkozói hitelek fókuszterületei?

    A Széchenyi Kártya Program sok éve működik és a 2022-23-as kamatemelkedése idején is biztosította a kis- és középvállalkozások számára a fix 5%-os nettó ügyfélkamatot. A kormány 2024 -es döntése értelmében körülbelül 1400 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásra nyílik idén lehetőség, és a program keretében elérhető hitelkonstrukciók között szerepel a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, Likviditási Hitel, Beruházási Hitel, Lízing, Mikrohitel és az Agrár Széchenyi Kártya.

    A program eddig több mint 440 ezer vállalkozásnak segített, összesen mintegy 6100 milliárd forint értékben. A legfrissebb adatok szerint az újabb. Széchenyi Kártya MAX+ keretében eddig közel 42 ezer kérelmet fogadtak be, amelyből csaknem 1000 milliárd forint már leszerződött. A források legnagyobb része a kereskedelem, építőipar és feldolgozóipar ágazataiba irányul.

    Hirdetés
    Hirdetés