Lekötnéd a pénzed? – Ezek közül válogathatsz

 • 2016.07.07.
 • szerző: bankmonitor.hu

Népszerűek továbbra is a lekötött betétek a lakosság körében, pontosan ezért elérkezettnek láttuk az időt ahhoz, hogy egy gyors pillanatképet készítsünk az elérhető lehetőségekről. Az rögtön látszik, hogy néhány hónapra nem éri meg a lekötés, viszont összegtől függően az éves vagy azon túli lekötés mellett is lehet hozni érveket.

Számos megkeresés érkezett hozzánk az utóbbi időben, amelyekben afelől érdeklődtetek, hogy milyen feltételekkel köthetők le a betétek a bankoknál. Ezen felbuzdulva úgy gondoltuk gyors elemzést készítünk a bankbetét kalkulátorunk segítségével. A 6 és 12 havi lekötéseket néztük meg tüzetesebben, mert itt van komolyabb verseny, míg a kétéves lekötésnél két kiugró ajánlat érhető el a piacon.

Éven belüli ajánlatok

Rögtön az elején fontos hangsúlyozni, hogy nincs egyszerű dolga azoknak, akik biztonságban szeretnék tudni a pénzüket, a 0,9 százalékos jegybanki alapkamat mellett a bankok sem huzakodnak elő sok esetben kiemelkedő konstrukciókkal, szerencsére azért néhány esetben találhatunk az alapkamat kétszeresét is megütő ajánlatot is.

Jellemzőek a hazai lakosság körében az éven belüli lekötések, ezért is vettük górcső alá a 6 havi lekötéseket. A legjobb betéti kamat éves szinten 2 százalék, amit a Gránit Prémium betétje biztosít bizonyos feltételek fennállása esetén. 1 millió forint lekötése esetén a kamat 10 000 forint, amit a közterhekkel (15% kamatadó + 6% eho) csökkentve 7900 forintot tesz ki.

lekotott1160706
Összegtől függ persze, de néhány hónapos lekötés esetén bőven előfordulhat, hogy több költségünk lenne a pénzek mozgatásával, mintha maradna minden a régiben. Egyelőre az utalási költségek és az alacsony kamatkörnyezet miatt mindenképpen érdemes előre számítást végezni, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek bennünket.

Kimerészkedhetünk éven túlra is

A 12 havi lekötéseknél az előzetes várakozásinknak megfelelően nőni tudott a legjobb ajánlat, a Gránit Akciós TBSZ betét 2,25 százalékot fizet, de ehhez szükségünk van tartós megtakarítási számlára. 1 millió forintra vetítve a kamat 22 500 forint, ha viszont feltörjük a TBSZ-t, és meg kell fizetnünk az adókat, akkor ez az összeg 17 775 forintra olvad.

lekotott2160706
A bankok a kalkulátoraink szerint inkább a rövidebb futamidőben versenyeznek egymással
, amennyiben kétéves lekötési időszakot nézünk, akkor nagy eltérés van a résztvevők között. A BNP Paribas 24 havi akciós lekötött betétje és a Gránit Bank Felemelő betétje 2,4 százalékkal magasan veri a többieket a mezőnyben, a sorrendben következők mind 0,7 százalék alatti éves betéti kamatot tudnak biztosítani. A BNP és a Gránit legmagasabb kamatával számolva, 1 millió forintos összegre két évre összesítve 48 000 forintot kapunk kamatként, adózás után 37 920 forintot.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A végkövetkeztetésünk az, hogy elérhetők az alapkamattól lényegesen magasabb kamatot ígérő lehetőségek, viszont ehhez több esetben is meg kell felelnünk a bank által támasztott követelményeknek. A közeljövőben nem számítanánk drámai változásra ezen a téren, hosszabb távon is akár be kell rendezkedni arra, hogy nem térnek vissza az évekkel ezelőtt látott 4-5%-os betéti konstrukciók. Akinek a biztonság az első, az a betétek vagy esetleg az állampapírok között találhatja meg a számítását.

2 Hozzászólás

 • Maci Laci 2016-11-16 23:56:19 - Válasz

  Állampapírok mi?
  Nincs is biztonságosabb, mint olyan cégre, cégvezetésre bízni a vagyonodat, amelyik masszívan és évtizedek óta veszteséges; és a nemzetközi minősítése: bóvli.

 • pmksz 2016-12-21 14:09:04 - Válasz

  Te 2002-től 2010-ig ugyanígy nyilatkoztál ? Vagy csak most nagy a szád?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Évértékelő és demográfia

  Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében. A demográfia a nagyon hosszú távú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója, és ha már pályára állt, akkor nehéz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.