0,85%-os vállalkozói hitel – Tényleg létezik?

0,85%-os vállalkozói hitel – Tényleg létezik?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-28
 

0,85%-os kamattal vállalkozói hitel. Ezt hirdeti ma rengeteg köztéri plakát. Megérkezett tehát a 2,5%-os Növekedési Hitelnél kedvezőbb finanszírozási alternatíva a Széchenyi Hitel révén? Még olcsóbb lesz a vállalkozók hitelfelvétele? A Bankmonitor írása részletesen összehasonlítja két alternatívát.

Az MNB kimutatásai szerint az átlagos vállalkozó hitel kamata 4,6% (ez egy 1,37%-os Buborból és 3,22%-os kamatfelárból tevődik össze). Ezzel összehasonlítva már a növekedési hitel 2,5%-os értéke is lényeges kedvezményt takar. Van ennél is kedvezőbb? A cégtulajdonos autózás közben szinte padlóféket nyom, amikor meglátja a Széchényi Hitelt 0,85%-os kamattal hirdető plakátot. Tényleg ennyi? Csak ennyi? Milyen feltételekkel működik? Feltárjuk a Széchenyi Hitel és a Növekedési Hitel közötti eltéréseket.

Létezik 0,85%-os vállalkozói hitel?

Igen: a Széchenyi Hitel kamatozása valóban 0,85%. A hitelhez kapcsolódó terhelés azonban nem ennyi. Az összes költséget figyelembe véve a vállalkozó 2,97%-os (kamat jellegű, vagy kamattal azonos módón terhelt) kifizetési kötelezettséget vállal fel a hitel első három évében. Az 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő összegben felvehető Széchenyi Hitel futamideje 1 és 10 év között változhat. A hitel a futamidő első három évében 5%-os kamattámogatást kap, így a negyedik évtől jelentősen nő a vállalkozó kamatterhelése: a korábban említett 2,97%-os terhelés 7,97%-ra emelkedik.

Széchenyi Hitel vagy Növekedési Hitel?

A két hitelkonstrukció összehasonlítását az alábbi táblázat részletesen bemutatja. A legfőbb eltérések a hitelösszeg nagysága (10 milliárd Ft maximum a Növekedésinél, szemben a Széchenyi 50 millió Ft felső határával) és kamatozás módja (a Növekedési Hitel esetében fix, a Széchenyi Hitel esetében változó) adja.

A legtöbb vállalkozót az fogja érdekelni, hogy konkrétan melyik hitel esetében mennyit és hogyan kell törlesztenie. A Bankmonitor egy 50 millió Ft-os 10 évre felvett hitel példáján keresztül mutatja be az eltérést. Mindkét hitel esetében az alkalmazott díjtételekből a maximális értékek kerültek figyelembe vételre.

A Széchenyi Hitelnek a 2. és 3. évben van az összesített hitelterhek vonatkozásában előnye a Növekedési Hitelhez viszonyítva (az első évben az 1,3%-os szerződéskötési díj miatt drágább, a 4. évtől pedig az 5%-os kamattámogatás megszűnése miatt). Az 50 millió forint felvett hitel egészére vonatkoztatva a teljes visszafizetést illetően 5,4 millió Ft-tal kedvezőbb a Növekedési Hitel.

Fentiek mellett érdemes kiemelni, hogy a Széchenyi Hitel változó kamatozású. Ugyan a következő másfél évben a jelenlegi szakértői becslések szerint jelentős kamatemelés nem várható, de 10 éves futamidőn a jelenlegi extrém alacsony kamatszint fennmaradásával számolni nem érdemes. Kamatemelkedés esetén a Növekedési Hitel előnye pedig fokozódni fog (a fent bemutatott számítások konstans kamatot tartalmaznak).

Hitelfelvétel esetén a hitel típusától függetlenül az egyik legkritikusabb kérdés, hogy az adott vállalkozás milyen mértékben hitelképes. Amennyiben arra kíváncsi, hogy saját cége becsülhetően mennyi hitelt vehet fel, használja az alábbi kalkulátort:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Nem éri meg a Széchenyi Hitelt felvenni?

    Szó sincs róla, hogy a Széchenyi Hitel rossz hitelkonstrukció lenne. Nagyon sok esetben valós alternatívát jelent a vállalkozóknak, amikor a Növekedési Hitelt nem tudják elérni gyengébb hitelminősítés miatt. A hitel a futamidő első három évében nagyon kedvező kamatozást biztosít.

    Akik számára nem elérhető a Növekedési Hitelt és a bankok piaci hiteleivel finanszíroznák cégüket, akár 5 éves időtávon is – átlagkamat szempontjából – kedvezőbb megoldás lehet a Széchényi Hitel.

    A Növekedési Hitel kivezetése 2016-ban fokozatosan megkezdődik. A Növekedési Hitel megszűnésével 5 éves időtávig egészen biztosan kiemelkedően kedvező lehetőséget ad majd a Széchenyi Hitel a vállalkozóknak.

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés