10-15 ezer forintot bukhat évente az alapszámlával

10-15 ezer forintot bukhat évente az alapszámlával
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-07 Frissítve: 2021-08-06
 

Kinek, miért és hogyan éri meg az október közepétől minden bank által kötelezően biztosítandó alapszámla? Az elsődleges cél, hogy rávegyék a bankszámlával nem rendelkezőket a bankok használatára. Teljesülhet ez a cél úgy, hogy 10-15 ezer forintos veszteséget jelent az alapszámla az igénybe vevőknek? Bankmonitor.hu számlakörkép.
1
A csökkentett szolgáltatással bíró (egyébként a banki ügyféligények 80%-át teljes mértékben kiszolgáló) alapszámla maximális havi díja 1575 forint lehet a kormányrendelet értelmében. A Bankmonitor.hu legfrissebb bankszámla körképéből azonban kiderül, hogy ez a havi díj sem a nyugdíjasoknak, sem a normál fizetéssel rendelkezők számára nem teszi racionálissá az alapszámla igénybevételét.

150 ezer forint havi nettó jövedelemmel és átlagos bankhasználattal a legjobb bankszámlák 112 forinttól 412 forintig terjedő havi díjjal érhetők el az 5 legjobb árazást kínáló banknál (és közöttük már tetszés szerint választhatunk klasszikus nagybankok és kis bankok között is). Ugyanez a havi bankköltség 80 ezer forint havi nyugdíj mellett 174 és 551 forint között mozog. Körültekintő választással tehát éves szinten az alapszámlánál 10-15 ezer forinttal olcsóbb megoldást találhat mindenki a már piacon lévő bankszámlák közül.

számla_20160907

Mégis megéri?

Egy jelenleg nem ismert kör számára rászorultsági alapon az állam és/vagy az önkormányzat átvállalhatja az alapszámla havi költségét. Ebben az esetben értelemszerűen adódik a felvetés, hogy olcsóbb lenne az állam/önkormányzat számára a piaci alapon kínált bankszámlák alacsonyabb költségét átvállalni…

Az aktuális bankszámla költségek áttekintésében az alábbi kalkulátor nyújt segítséget:

Még egy buktató…

Az alapszámlának a szabályozás értelmében egyetlen tulajdonosa lehet. Nyugdíjas házaspárok esetében (akik talán az elsődleges igénybe vevők lennének) teljesen racionális lenne egy közös bankszámla használata…

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés