13%-ot is zsebre tehetett egy év alatt, aki nyaralóba ölte a pénzét

13%-ot is zsebre tehetett egy év alatt, aki nyaralóba ölte a pénzét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-19 Frissítve: 2021-08-06
 

Lassabb fokozatra kapcsolt a nyaralóárak emelkedése az elmúlt egy évben, habár az egyes régiók között azok turisztikai értéke szerint is óriási különbségek vannak. A nyaralók átlagárában akár 37 millió forintos különbség is lehet, attól függően, hogy az ország melyik részében helyezkedik el.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Az ingatlanpiaci pörgés a nyaralópiacon is éreztette a hatását, ami jól mérhető abban, hogy az elmúlt két évben átlagosan 61 ezer forinttal is emelkedni tudtak a kínálati árak az Otthontérkép elemzése szerint. Leginkább 2016-ban volt látványos az emelkedés, ami mérsékelt ütemben, de tavaly is folytatódott. Az idei év első hónapjaiban az országos átlagárak alapján 276 ezer forintos négyzetméterárral lehetett számolni, azonban a harmadik és negyedik negyedévben még emelkedés várható.

Ingatlanpiaci ár

Ugyanakkor az átlagos kínálati árak változása régiókra lebontva azt mutatja, hogy 2016/2017 között történt az igazi árrobbanás, a Balaton környékén 11%-kal, a Velencei-tónál pedig 13%-kal növekedtek az árak, míg 2017/2018 között előbbi esetben 4,5%-os, utóbbiban pedig 7,4%-os volt az emelkedés. Külön érdekesség, hogy a Balatonnál sem egyöntetű az ingatlanárak mozgása, Balatonfüreden 6%-os csökkenés is volt 1 év alatt, míg Balatonalmádiban csak tavaly kezdtek emelkedni az árak.

Nem meglepő módon régiós viszonylatban igen eltérően alakulnak a nyaralók árai. A legdrágábbnak a Balaton és a Velencei-tó környéke mondható, de az egyéb turisztikai értékkel rendelkező térségek is felkapottak, mint amilyen a főváros, vagy éppen Hajdúszoboszló.

Jelenleg a legdrágábbnak a Siófoki térség számít, ahol több mint 40 millió forintos átlagárral kell kalkulálnia a vásárlóknak. Ezt követi Balatonföldvár és Balatonfüred környéke 37 milliós, illetve közel 34 millió forintos átlagárral. Közel 20 milliós átlagárral találkozhatunk Budapesten, míg a Velencei-tó környékén már valamivel alacsonyabb összeget, 15 millió forintot kell átlagosan vásárlásra szánni.

Jól mutatja a régiók közti eltérést, hogy Miskolc környékén 3,5 millióért is lehet hétvégi házat vásárolni, de 5 millió alatti vásárlásra a Monori, Kunszentmiklósi, és a Szarvasi kistérség is szóba jöhet.

Természetesen ezeken a helyeken építkezések és beruházások is megindultak, itt az árakat is felhajtotta a kereslet, aktuálisan a befektetők pedig a nagy növekedési potenciállal rendelkező körzeteket keresik. Az Otthontérkép vezető elemzője szerint Keszthely és Hévíz lehet az egyik ilyen célpont, ott még kevés az új építésű társasház vagy lakópark.

Értelemszerűen minél jobb állapotú az ingatlan annál magasabb áron cserélhet gazdát. A felújított ingatlanok 5-6%-kal, az újszerűek 15%-kal, az új építésűek pedig akár 42%-kal is többe kerülhetnek az átlagárhoz viszonyítva. Az új projektek száma is megemelkedett, a Balaton környékén például többszörösére nőtt a kiadott építési engedélyek száma, mely bizony, az árakra is nagy hatást gyakorol.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés