loading
Hírdetés

13,66 euróba kerül egy átlagos céges devizautalás – Hol a legolcsóbb?

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Mind több és több cég számára válik kiemelkedően fontossá, hogy mennyi bankköltsége van az euró számlaforgalmán. Mi kiszámoltuk! Egy átlagos cég deviza átutalása 13,66 euróba kerül átlagosan. Erre még rájöhet a tranzakciós illeték okozta 0,3%, de akár egyéb költséggel is találkozhat a vállalkozás. Például a bankok azért is felszámolnak egy bizonyos összeget, hogy a devizaszámlára érkező pénzt jóváírják a számlán.

A magyar cégek számára is mind fontosabb az európai piac: van olyan, amelyik alapanyagot szerez be külföldről, akad, amely külföldre termel. Nem egy esetben mind az alapanyag, mind a késztermék, sőt az internet korában sokszor a szolgáltatások is külföldön találnak megrendelőre. Egy-egy tételért még nem érdemes devizaszámlát nyitni, mert a forint számláról is utalható deviza, illetve eurót is tud fogadni egy forint számla. Viszont ebben az esetben, mindenképp a bank leváltja nekünk az adott devizát. Amikor már nagyobb tételben fordulnak elő az eurós tételek, ahhoz a forint számla mellett érdemes egy devizaszámát is vezetnie a cégeknek. Anélkül ugyanis csak félkarú óriások.

A devizaszámlák esetében általában ugyanúgy kell számolnunk egy havi díjjal, mint a forint számlák esetében, és az utalások is pénzbe kerülnek. Ami nem mindenki számára egyértelmű, hogy a bankok túlnyomó többsége díjat számít fel a devizában érkező összegek jóváírása után. Ez azt jelenti, hogy amikor a partnerünktől, vevőnktől devizautalás érkezik, ezzel a díjjal megterhelik a számlánk. Ezt a díjtételt az FHB Bank egyáltalán nem alkalmazza, valamint több bank egyes díjcsomagjában, vagy bizonyos összeg alatt, esetleg SEPA átutalás esetén elengedi. 

A devizaszámlák havi díja sok esetben függ attól, hogy az adott banknál rendelkezünk-e már számlával, vagy sem, illetve milyen számlacsomagunk van. Általában pár ezer forintos havi díjjal számolhatunk, sokszor rögtön euróban terhelve.  A vizsgált pénzintézetek közül az AXA Bank nem vezet devizaszámlát, sőt deviza műveleteket sem végez. Ez annyit tesz, hogy egy partner bank váltja (nem túl kedvezően) a beérkező tételeket forintra.

devizatabla20131022.jpg

Piaci körképünk készítésekor némi meglepetéssel szembesültünk: egy átlagos devizaforgalmat bonyolító cégnek ugyanis nem a százalékos díj, hanem a minimum költség a meghatározó mind a bejövő, mind a kimenő utalások esetén.  Bejövő tételeknél átlagosan 8.608 euró érkezése esetén éri el a minimum díjat a százalékos díjterhelés. Azaz ez alatt nagyobb költséget jelent egy-egy tétel jóváírása, mint amennyit a százalékos díj (átlagosan 0,06%) alapján várnánk. 

Ugyanez az értékhatár a kimenő utalások esetén 7.549 EUR. Tehát, ha a céged ez alatt az összeg alatt utal, akkor nagy valószínűséggel átlagosan 13,66 euróba kerül minimum az utalás. Természetesen a legtöbb esetben még a tranzakciós illetékkel is számolnunk kell a minimum díjon felül.

Piaci körképünk egyik legfontosabb következtetése, hogy nem szabad egy-egy tételt vizsgálni. Fontos, hogy komplexen kezeljük vállalatunk pénzügyeit. Érdemes először is azt eldönteni, hogy milyen számossága van a devizás tételeknek a cégünknél, és mekkora volument tesznek ki. Ha elegendően nagy ahhoz, hogy külön számlát nyissunk ehhez, akkor is érdemes megnézni, hogy mit kínálnak a bankok számlacsomagjaik keretében: forint és euró számla együttes vezetése általában olcsóbb, mintha csak egy forint, vagy csak egy deviza számlát vezetnénk az adott pénzintézetnél. Akiknek pedig elenyésző a devizaforgalma, azok könnyedén választhatnak vállalati számát számlacsomag-kalkulátorunk segítségével!

Még 5 lépés van hátra
Bankmonitor
Még 4 lépés van hátra
Még 3 lépés van hátra
Még 2 lépés van hátra
Még 1 lépés van hátra
Utolsó lépés
Utolsó+1 lépés
Ft
Ft
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés