loading

13,66 euróba kerül egy átlagos céges devizautalás – Hol a legolcsóbb?

Mind több és több cég számára válik kiemelkedően fontossá, hogy mennyi bankköltsége van az euró számlaforgalmán. Mi kiszámoltuk! Egy átlagos cég deviza átutalása 13,66 euróba kerül átlagosan. Erre még rájöhet a tranzakciós illeték okozta 0,3%, de akár egyéb költséggel is találkozhat a vállalkozás. Például a bankok azért is felszámolnak egy bizonyos összeget, hogy a devizaszámlára érkező pénzt jóváírják a számlán.

A magyar cégek számára is mind fontosabb az európai piac: van olyan, amelyik alapanyagot szerez be külföldről, akad, amely külföldre termel. Nem egy esetben mind az alapanyag, mind a késztermék, sőt az internet korában sokszor a szolgáltatások is külföldön találnak megrendelőre. Egy-egy tételért még nem érdemes devizaszámlát nyitni, mert a forint számláról is utalható deviza, illetve eurót is tud fogadni egy forint számla. Viszont ebben az esetben, mindenképp a bank leváltja nekünk az adott devizát. Amikor már nagyobb tételben fordulnak elő az eurós tételek, ahhoz a forint számla mellett érdemes egy devizaszámát is vezetnie a cégeknek. Anélkül ugyanis csak félkarú óriások.

A devizaszámlák esetében általában ugyanúgy kell számolnunk egy havi díjjal, mint a forint számlák esetében, és az utalások is pénzbe kerülnek. Ami nem mindenki számára egyértelmű, hogy a bankok túlnyomó többsége díjat számít fel a devizában érkező összegek jóváírása után. Ez azt jelenti, hogy amikor a partnerünktől, vevőnktől devizautalás érkezik, ezzel a díjjal megterhelik a számlánk. Ezt a díjtételt az FHB Bank egyáltalán nem alkalmazza, valamint több bank egyes díjcsomagjában, vagy bizonyos összeg alatt, esetleg SEPA átutalás esetén elengedi. 

A devizaszámlák havi díja sok esetben függ attól, hogy az adott banknál rendelkezünk-e már számlával, vagy sem, illetve milyen számlacsomagunk van. Általában pár ezer forintos havi díjjal számolhatunk, sokszor rögtön euróban terhelve.  A vizsgált pénzintézetek közül az AXA Bank nem vezet devizaszámlát, sőt deviza műveleteket sem végez. Ez annyit tesz, hogy egy partner bank váltja (nem túl kedvezően) a beérkező tételeket forintra.

devizatabla20131022.jpg

Piaci körképünk készítésekor némi meglepetéssel szembesültünk: egy átlagos devizaforgalmat bonyolító cégnek ugyanis nem a százalékos díj, hanem a minimum költség a meghatározó mind a bejövő, mind a kimenő utalások esetén.  Bejövő tételeknél átlagosan 8.608 euró érkezése esetén éri el a minimum díjat a százalékos díjterhelés. Azaz ez alatt nagyobb költséget jelent egy-egy tétel jóváírása, mint amennyit a százalékos díj (átlagosan 0,06%) alapján várnánk. 

Ugyanez az értékhatár a kimenő utalások esetén 7.549 EUR. Tehát, ha a céged ez alatt az összeg alatt utal, akkor nagy valószínűséggel átlagosan 13,66 euróba kerül minimum az utalás. Természetesen a legtöbb esetben még a tranzakciós illetékkel is számolnunk kell a minimum díjon felül.

Piaci körképünk egyik legfontosabb következtetése, hogy nem szabad egy-egy tételt vizsgálni. Fontos, hogy komplexen kezeljük vállalatunk pénzügyeit. Érdemes először is azt eldönteni, hogy milyen számossága van a devizás tételeknek a cégünknél, és mekkora volument tesznek ki. Ha elegendően nagy ahhoz, hogy külön számlát nyissunk ehhez, akkor is érdemes megnézni, hogy mit kínálnak a bankok számlacsomagjaik keretében: forint és euró számla együttes vezetése általában olcsóbb, mintha csak egy forint, vagy csak egy deviza számlát vezetnénk az adott pénzintézetnél. Akiknek pedig elenyésző a devizaforgalma, azok könnyedén választhatnak vállalati számát számlacsomag-kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Kapcsolódó tartalmak
Mit tegyek, ha eladtam a lakásom, de a vevő euróban fizet?

„Vevő a lakásomat euróban fizetné átutalással. A banknál vezetett számlámra deviza árfolyamon számolják a beérkező eurós utalást. Jobban járok, ha eurós bankszámlát nyitok? Melyik banknál tudom ezt a legkedvezőbben megtenni?...

Blogajánló
  • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

    A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

    Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...