160 ezer katás aggódhat a nyugdíja miatt!

 • 2017.02.10.
 • szerző: bankmonitor.hu

Nagyon népszerű a kedvező adózású kata, azonban sokan nem gondolnak arra, hogy mit is kell beáldozniuk azért, hogy havonta több maradhasson náluk. Az egyetlen hátrány nyugdíjasként következik majd be, hiszen a legolcsóbb megoldást választva a nyugdíjba beszámítható kereset és a ledolgozott évek száma is erősen visszaesik. Aki nem akar magának 30 ezer forintot el sem érő minimálnyugdíjat, annak marad az előtakarékosság.

Ma Magyarországon a statisztikák alapján megközelítőleg 400 ezer egyéni vállalkozó lehet, közülük sokan pedig úgy próbálják a lehetőségeiket maximálisan kihasználni, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (rövidítve kata) alá szervezték be a cégüket. Tették ezt azért, mert rendkívül vonzó az adózás, 2017-ben már évi 12 millió forintos bevételig havonta mindösszesen 50 ezer forintot kell fizetni főállásúként és minden adót ezzel az egy tétellel ki tudunk váltani.

Az egyszerűség és a kedvező adózás miatt 2016 elején már közel 160 ezren voltak regisztrálva katásként, ami jól mutatja, hogy mennyire nagy népszerűségre tett szert az adózási forma röpke négy év leforgása alatt. A rendszerre viszont érvényes az idézet, miszerint túl szép, hogy igaz legyen. Egyetlen nagy hátulütője, hogy a nyugdíjazás szempontjából kifejezetten rosszul járhatunk, hacsak nem vagyunk körültekintőek.

Csak a nyugdíjvárományunkat nézve a kata több szempontból is visszavet minket egy hagyományos keresőhöz képest. Az állami nyugdíjunkat két tényező határozza meg, a szolgálati idő (hány évet dolgoztunk le) és mekkora volt a keresetünk. A katát választva mind a kettő esetében hátrányból indulunk.

Ugyanannyit dolgozunk, de más után kapunk nyugdíjat

Vegyük azt az esetet, ha a havi 50 ezer forintos adózást választjuk. Ekkor a nyugdíjjárulék alapját képező keresetünk 90 ezer forint lesz – bármekkora is legyen a havi hivatalos keresetünk -, ami elmarad a hatályos minimálbértől (ami bruttó 127,5 ezer forint). A szabályok szerint, ha ez a helyzet áll fent, akkor arányosan csökkenteni kell az adott évre a szolgálati időt.

Magyarra fordítva, 1 ledolgozott év nekünk katásként csak 0,71 évet jelent (a nyugdíjra való jogosultság vizsgálatánál viszont nincs arányosítás). Gondoljunk bele, hogy ha valóban az aktív pályánk alatt katásak maradnánk, akkor a 40 év munkaviszonnyal a nyugdíjszámítás szerint kicsivel több mint 28 évet szereznénk. Korántsem mindegy az eltérés, mivel a kezdőnyugdíjunk a nettó átlagkeresetünkhöz képest nem 80% lenne, hanem csak 66%. Számszerűsítve, ha az átlagkeresetünk 150 ezer forint lenne, akkor 120 ezer forint helyett 99 ezer forintot kapnánk.

Ezt a helyzetet még csak-csak orvosolni tudjuk, viszont már ehhez is arra van szükség, hogy külön jelezzük, mi magasabb tételes adót választunk, az 50 ezer forint helyett havi 75 ezer forintot. Ilyenkor a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset azonnal 150 ezer forintra ugrik. Mivel ez magasabb a hatályos minimálbérhez képest, így ekkor nincs arányosítás a szolgálati időnél.

Nézd meg a kalkulátorunkkal, hogy mekkora nyugdíj gyűlhet össze előtakarékossággal!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Katásként sokat kereshetünk, de a nyugdíjban nélkülöznünk kell

További hátrány, ami a kedvező adózásból következik, hogy teljesen különbözik a kezünkbe kapott havi nettó kereset és a nyugdíjszámításnál figyelembe vett kereset. Hagyományos esetben, ha a nettó átlagkeresetnek megfelelő bért keressük, akkor ugyanaz a 190 ezer forint számít be a nyugdíj alapjának számító keresetbe.

A katások esetében viszont a jogszabályokban döntik el, hogy ennek mértéke pontosan mekkora. Jelenleg úgy áll, hogy az 50 és 75 ezres tételes adózáshoz 90 és 150 ezres bruttó kereset tartozik. Ezt, ha nettósítjuk, akkor 60 és 100 ezer forintot kapunk, míg a valós havi jövedelmünk az ábra alapján 236 és 211 ezer forint.

Míg munkavállalóként a nyugdíjunk alapja marad az átlagkeresetnél, vagyis a 190 ezer forintnál. Addig, ha a katát a legolcsóbb formában használjuk ki, akkor ennek kevesebb, mint a harmada számít bele a nyugdíjba, míg a drágább verziónál is mindössze a fele.

Ha a nyugdíj számít, akkor azonnal lépni kell

Vegyük észre, hogy a kisebb adófizetés miatt jóval több fizetés marad a kezünkben, a legolcsóbb esetben 46 ezer forint, míg a magasabb tételes adónál közel 21 ezer forint. Minden bizonnyal a többség a kisebb közteher jóvoltából felszabaduló összeget elkölti, miközben látva a korábbiakat, azon kellene leginkább lenni, hogy egyéni megtakarítást képezzünk célzottan nyugdíjra.

Ha semmit sem teszünk, akkor az államtól meglehetősen alacsony nyugdíjra számíthatunk. Becsléseink szerint, ha a minimálbérnek megfelelő jövedelem az alapja a nyugdíjunknak, akkor mai értéken évtizedek múlva 40-45 ezer forintos nyugdíjra számíthatunk. Mivel a katások sok esetben még ennél is jóval alacsonyabb a beszámítható jövedelmük, várhatóan a minimálnyugdíj kaphatnák meg, ami most 28 500 forint.

Már akkor sokat teszünk az időskori jövedelembiztonságunkért, ha a magasabb átalányadót választjuk a katánál, azonban ez önmagában nem lesz elegendő. Feltétlenül szükséges egy nyugdíjcélú megtakarítási formát is keresni, mert különben az aktív évek alatti dőzsölést a nyugdíjban nélkülözés fogja felváltani.

A jelenlegi szabályok szerint a hosszú távú megtakarítási formánál, így az önkéntes nyugdíjpénztárnál is az állam adó-visszatérítést ad. A katát választó vállalkozók viszont ebből nem részesedhetnek, ahogy például a családi adókedvezményből sem, mert nincs befizetett személyi jövedelemadójuk. Egyedül az marad, ha külön félreteszik a fölös összegeket, hiszen ha a pénztáruk magas hozamot ér el és nem kell a hozamok után adózni, akkor legalább több tízezer forintos nyugdíj-kiegészítést kaphatnak.

9 Hozzászólás

 • ertwer 2017-02-10 07:48:10 - Válasz

  Amúgy sem lesz nyugdíj, elköltötte már rég a kormány a következő nemzedékek pénzét. Szóval hiába kampányoltok, hajrá KATA.

 • Brain 2017-02-10 07:53:30 - Válasz

  A legtöbb Katásnak nehéz kifizetni a 90 ezerFT havi járulékokat.
  Nem jókedükben lettek Katásak, és hogy ki éri majd meg a nyugdíjkorhatárt (40év szolgálati időt nők esetében ha még lesz ilyen….) az már más kérdés.
  A nyugdíjkorhatár is emelkedik az emberek pedig a csodálatosan magas színvonalú egészégügy miatt hamarabb halnak majd meg.
  Ez a jövőkép nem pedig a nyugdíjpénztár meg a nyugdíjbiztosítás….

  Más kérdés hogy a legtöbb Katás másodállású és röhögve veszik ki a pénzt a cégeikből KATÁs számláikkal.

 • Kovar 2017-02-10 08:52:33 - Válasz

  Nem az egészségügyön múlik elsősorban az emberek várható életkora, hanem az életvitelükön. A mai 80, 90 évesek többsége alig látott orvost, de normálisan éltek, felelősséggel tartoztak saját maguk és családjuk felé.

 • Szalay Dániel 2017-02-10 09:49:45 - Válasz

  Az állami nyugdíjpénzeket úgyis becsatornázzák felcsúti magánvagyonokba.
  A katásoknak pedig nincs adójóváírása sem, így nem igazán jó buli az önkéntes nyugdíjpénztárat az adójóváírások reményében megnyitni.

 • KATA 2017-02-10 10:30:42 - Válasz

  KATA I.: havi 50.000,- járulék mindenre, és kész.
  KATA II. havi 75,000,- járulék mindenre, és a szolgálati időm aránya lesz jobb, más nemigen.
  Ha én ennek a kettőnek a különbözetét bármilyen formában befektetem (természetesen kockázatmentes, de alacsonyabb eredményt hozó befektetésre gondolok), amihez nem tud nyúlni az állam, jobban járok, mert tőkét is gyűjtök, némi kamata is van (ami a magánnyugdíj pénztáraknál sem magas), hozama is lehet (a befektetéstől függ), és ami a legfontosabb, a gyerekem is örökli, míg a nyugdíj járulékomat, amit az államnak fizetnék be, nem.
  Havi 25.000,- Ft lakástakarék is többet hozhat, mint a magánnyugdíj pénztár, mert lakást veszek belőle, kiadom, és a bérleti díj bevétele több lesz, mint a várható nyugdíj, és újra ne felejtsük, hogy a gyerekem megörökli.
  A nyugdíjkorhatár nő, tehát a szolgálati időt is hosszabb idő alatt szerezhetem meg.
  Aki rendes fizetéssel, alkalmazásban dolgozik, ugyan több nyugdíjjárulékot fizet, de neki sincs semmiféle garantált nyugdíj összeg, hiszen a törvény azt mondja, hogy annyi nyugdíjat fog kapni, amennyi a befizetésekből rendelkezésre áll.

  A KATÁ-sokat nem kell sem irigyelni, sem szidni, oka van annak, hogy ezt választották.
  Akinek nem tetszik, próbálja ki. Ha nincs olyan tevékenysége, amit KATÁ-ban végezhet, arról nem azok tehetnek, akikek van, nem irigyelni kell. Aki tudja, hogy egy esetleges vállalkozás milyen kockázatokat rejt, az nem fogja irigyelni őket. Aki meg nem tudja, az ne fűzzön hozzá véleményt (ld. úgyis másodállásban végzi – másodállásban is havi 25.000,- a KATA, tehát csak akkor éri meg, ha olyan tevékenységet végzel másodállásban, ami legalább ezt kitermeli).

 • obsitos 2017-02-10 11:26:10 - Válasz

  Furcsállom az itt leírt véleményeket :
  -Nem lesz nyugdíj.
  -Nem érem meg a korhatárt.
  -Ellopták előre (!) a nyugdíjat.
  Hát, emberek, az ilyenek dolgozzanak, amíg bírnak, aztán kössék fel-, lőjék főbe- üttessék agyon magukat a 230 V-os vezetékkel, mert Nekik tényleg nincs kiút !!!
  A temetésre azért tegyenek félre, ne terheljék az optimistább rokonokat.

 • gewinner 2017-02-10 11:38:06 - Válasz

  Nem igaz, havi 1 misiig lehet keresni , ha csak a minimálbért nézem, havonta a fizut terhelő járulékok duplájába kerülnek ,mint az 50 k befizetni való, csak azt tegye el félre havonta, számoljunk.MÁR is megérte, hizlalni a semmit, felesleges .Jó módszer és megéri.Nyugdíjra saját számlán kell gyűjteni .

 • Ati 2017-02-11 17:20:28 - Válasz

  A mai világban az a jò pénz , ami zsebben van

 • Kertesz Gabor 2017-02-14 08:59:59 - Válasz

  Kata eseten tappenzen is fizetni kell az 50 ezret
  Semmilyen adokedvezmeny nem ervenyesitheto
  Nem vagyok bejelentve minimalberrel se…
  Erdekes…

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.