2% alatt az éves infláció: egyszerre volt drágulás és árcsökkenés, ez tartotta alacsonyan az indexet

2% alatt az éves infláció: egyszerre volt drágulás és árcsökkenés, ez tartotta alacsonyan az indexet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-07-12
 

Júniusban a fogyasztói árak 1,9%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az alacsony éves árnövekedés fő oka a jelentős rezsicsökkentés. A tartós fogyasztási cikkek ára szintén csökkent, viszont a szeszes italok, dohányáruk, az élelmiszerek és a szolgáltatások drágultak az utóbbi egy évben.

Az inflációs index megmutatja, mennyivel kell többet (vagy kevesebbet) fizetnünk egy-egy áruért vagy szolgáltatásért egy bizonyos idő elteltével. A liszt 12,7%-os egy éves inflációs értéke azt mutatja például, hogy a liszt ára 2012. június óta 100-ról 127 forintra nőtt átlagosan. Az utóbbi egy hónapban az árak összességében 0,2%-os mértékben emelkedtek.

Az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,1%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (21,3%) és a liszt (12,7%) ára például. Ugyanakkor például a tojás ára jelentősen csökkent. Az árnövekedések és árcsökkenések kölcsönhatása a teljes árváltozást mutató 4,1%.

fo_valtozasok_inflacio_2013.07.12

Jelentős, 8,8%-os emelkedés volt a szeszes italoknál és a dohányáruknál. A szolgáltatások ára szintén átlag felett nőtt (4,0%), ezen belül a szemétszállítás 7,6, a helyi tömegközlekedés 5,3%-kal drágult.

A háztartási energia esetében 8,7%-os árcsökkenés volt, ami elsősorban a rezsicsökkentés hatásának tudható be. A vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10%-kal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7%-kal csökkent 2012. júniushoz képest.

A teljes képhez hozzá tartozik, hogy közel azonos áron maradtak a ruházkodási cikkek és az üzemanyagok is. Előbbiek ára 0,1%-al csökkent, míg az üzemanyag ára 0,1%-al nőtt.

Ha többet is meg szeretnél tudni a mindennapi pénzügyekről, olvasd ingyenesen letölthető e-bookunkat:

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés