Betöltés

20-30 év és itt a nyugdíjválság – Egyetlen megoldás van ellene!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-06-27

A nyugdíjbomba a világ összes országában ketyeg, néhol előbb, máshol utóbb fog robbanni. A szakértők 20-30 évet adnak, amikor is lényegesen lecsökken a jelenlegihez képest az állami nyugdíj szintje. A társadalom öregedése elől lehetetlen menekülni, egyetlen megoldás van, ha saját megtakarítást építünk fel. Nézzük, miért kerültünk ekkora slamasztikába.

Egyetlen szerencsénk, hogy van időnk változtatni

Fél éve volt egy nagy konferencia Amerikában, ahol a híres Yale Egyetem professzora azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer válsága 20-30 év múlva fog bekövetkezni, viszont már ma el kell azon gondolkozni, hogy mit tegyünk ellene. Kiemelte a közgazdász professzor azt is, hogy igaz, az alacsony jövedelmű országokban nincs nagyon lehetőség a megtakarításra, viszont azokban a gazdagabb országokban is lemaradás van, ahol minden adott a nyugdíjkatasztrófa elkerülésére.

Ebből is érzékeljük, hogy nem csak nálunk okoz kihívást az öregedő társadalom és az állami nyugdíjrendszer repedező falainak befoltozása. Jelenleg az egyetlen valós megoldást az jelenti, ha már idejekorán elkezdünk – a lehetőségekhez mérten – takarékoskodni a nyugdíjas korra. Teljesen mindegy, mit teszünk, mert a krízis elől menekülni nem lehet, csakis szembenézni vele.

A legnagyobb szerencsénk, hogy nem egyik napról a másikra ér bennünket a csapás, van időnk rá felkészülni. Két-három évtized elegendő ahhoz, hogy akár kisebb összeggel is szemmel látható nyugdíj-kiegészítést összegyűjtsünk. Most óriási segítség az állami adóvisszatérítés (például az önkéntes nyugdíjpénztárban), hiszen a befektetéseken alig lehet valamit keresni.

A kulcs a kezünkben van, mindössze el kell dönteni, hogy mi a fontosabb, a család jelenlegi jóléte vagy akár ezt is beáldozva, inkább a hosszú távú jövő. Azért is nehéz az első lépést megtenni, mert senki sem kötelez rá bennünket, nem úgy, mint egy hitelnél, ahol a bank mindenképpen rákényszerít minket, hogy rendezzük a cechet. De megéri elkezdeni az öngondoskodást, mert idővel az állami adókedvezménnyel és a hozamokkal jóval többet vehetünk majd fel, mint amennyit mi betettünk.

Pillanatok alatt megtudhatod, hogy mennyi pénzt gyűjthetsz össze a nyugdíjra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Megállíthatatlan az öregedés

Gyakran találkozhatunk olyan hírekkel, melyek a bizonytalan nyugdíjas korról szólnak és a következő évtizedekben bekövetkező válságra hívják fel a figyelmet. Sokszor elengedjük a fülünk mellett mindezt, pedig érdemes lenne megfontolni a tartalmukat.

Egy felettébb érdekes és szemléletes ábrát találtunk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalán, ami azért is jött kapóra, mert arra kerestünk a választ, hogy milyen gyorsan öregedik a föld népessége. Ez az igazi kulcs a probléma megértéséhez.

Jelenleg, mint láthatjuk, nincs nagy gond, a világ országaiban jellemzően 20-25% alatt marad a 60 évesnél idősebb korosztály aránya. Úgy is mondhatjuk, hogy 2015-ben minden negyedik-ötödik ember volt 60 évnél idősebb.

Sajnos a következő évtizedekben a helyzet gyorsan leromlik. Európában a németek és az olaszok esetében már a 2020-as évekre a társadalom közel harmada idős lesz, míg nálunk 2040-re teszik ezt az elemzések. Tegyük hozzá, hogy ez még egy optimista verzió, a magyar statisztikusok korábbra teszik ennek a bekövetkeztét, már a 2030-ra.

A főbb következtetések:

 • a föld lakossága gyorsuló ütemben öregszik
 • sok országban, például Magyarországon is jelentősen csökken a lakosság (2050-re 8,2 millióan leszünk)
 • egyre kevesebb a potenciális befizető az állami nyugdíjrendszerekbe, míg a kiadások elszállnak az egyre több nyugdíjas miatt (most 100-ból 25 ember 60 év feletti, míg 2050-ben már 37)
 • egyedüli megoldást a takarékosság jelenti, különösen, ha ahhoz állami támogatás kapcsolódik
 • erre azért is óriási szükség van, mert nagyon sokan kézbe kapják a keresetüket (nem fizetnek adót és járulékot utána), márpedig ezután állami nyugdíjra nem számíthatnak

26 Hozzászólás

 1. György

  Még a látnokok sem tudják mi lesz 30 év múlva. 30 évvel ezelőtt még Kádár volt. Aki akkor azt mondja, hogy most mi EU és NATO tagok vagyunk kiröhögték volna.

  Nem tudjuk mit hoz a globális felmelegedés, a túlnépesedési válság és, mennyi emberi munkát tesz feleslegessé a mesterséges intelligencia. Ezek sokkal meghatározóbbak, mint a nyugdíjakról való spekulálás.

 2. bugyi sandor

  Mit takarékoskodjak addigra ugyis ellopják a nagyok

 3. anna

  Ha van valami, amit nem érdemes csinálni, az a pénz formában történő megtakarítás és a vagyon másokra bízása.
  Tehát tessék befektetni értékes és értékesíthető tárgyakba, valamint olyan ingatlanba, ami közmű-függetlenséget biztosít (pl. passzív ház) és biztosítja az élelmiszer szükséglet jelentős részét.
  Mert nem csak az az öngondoskodás, ha pénzt gyűjtünk a kiadások fedezésére, hanem az is, ha a kiadásainkat csökkentjük.

 4. Janesz

  ,Ugyan miből takarékoskodjon a szegény ember?
  A 100-150 EZER forintos fizetésből?
  Egyébként is,ERŐSS A GAZDASÁG STABIL A NYUGDÍJRENDSZER!!!
  NEM KELL FÉLNI !!
  EZT A KORMÁNYUNK MONDJA!!

 5. Miklós

  Egyszer már volt ilyen program,rengeteg taggal,több milliárdos megtakarítással,s jött a nagy Hókosz-pók,és csiribí-csiribá,eltünt a pénz.
  A bemutatott program így szépen fest,de hogy 30 év múlva mi lesz,ez nálunk hatalmas kockázatot jelent,s megjósolhatatlan.

 6. Maci Laci

  Talán a nyugdíjra félretett pénzeket, ennek megfelelően kellene kezelni és fialtatni.
  Az állami rendszernek is.
  Nem véletlen, hogy az állam nem hajlandó egyéni nyugdíjszámlákat még papíron se vezetni.
  Kiderülne, hogy akkora összegre halmozódna fel az egyén (és munkaadója) befizetése, amelyből a jelenlegi nyugdíjak hatszorosát kellene havi nyugdíjként kifizetnie minden nyugdíjasnak.
  Már MA is!
  A korábbi befizetések ellenértékeként.

 7. szu

  Utána néztem: Az 1952-55 évben született korosztály nyugdíj korhatára úgy van megállapítva, hogy az egybe esik a születéskor várható élettartammal. Vagyis azok a kevesek, akik megélik a nyugdíjas kort, statisztikailag már nem is léteznek.
  Egy életen keresztül fizetjük a nyugdíjat (annyit, amennyit) és mire élvezhetnénk, addigra elpatkolunk. A kormányok lenyelik a befizetett pénzt, cserébe sápítoznak, hogy a nyugdíjunkat a fiataloknak kell megkeresni!

 8. csak én

  Lopjanak kevesebbet a politikusok, és akkor jut mindenre .

 9. Zdeni

  Talán nem kéne mindenféle sz@r csavargó munka kerülő és tolvaj, soha semmit nem fizető szarokra szétszórni az adópénzeket.

 10. Vörös Gábor

  Vajon a 28.525,-Ft-os nyugdíj mikor lesz “Nyugati”-ra hozva?

 11. Balázs Ilona

  Már elfogyott az ellopot 3000 milliárd?!
  miközben a megkárosítottak fekete banki listára kerülve nélkülöznek és hajléktalanná válnak egy végig dolgozott élet után!!! Remélem megélem, amikor a tönkretett életek kárpótlásért kiáltanak és a felelőségre vonás az igazságot fogja szolgálni.
  Tudják: “habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az ÚR!!!

 12. kukac

  A mindenkori nyugdíjakról nem is beszélve.A mindenkori államtitkári,miniszteri, miniszterelnöki,képviselői stb.nyugdíjak amiket a kötelezően befizetők járandóságából fedeznek.
  Nem hallottam még a nemzet hegesztője,lakatosa,kőművese stb. félmilliós járandóságáról sem.

 13. KIREKESZTETT

  Az eddig ellopott ezermilliárdokat vissza kell venni a féreg, gerinctelen rabló bagázstól!!!!!!!!! És megoldódik a gond!!!! Ők meg dolgozzanak közmunkabérért, és takarítsanak meg maguknak abból!!!!!!! A HAZAÁRULÓ GERINCTELEN FÉREG BAGÁZS!!!!

 14. Honos Attila

  Arról miért nem esik szó, hogy a társadalomnak egyre több egyént kell eltartania! Van népcsoport, akik nagy részének a rendszerváltás óta, csak a gyerekcsinálás a dolga! Persze tisztelet a kivételnek, ami nagyon kis százalék! Az alanyi jogon járó gyerektartást, és a különböző címeken járó segélyeket is fizetni kell valamiből!

 15. Honos Attila

  Azértt öregszik a társadalom, mert a 20 – 30 éves nőknek kutyájuk van, nem gyerekük!

 16. Gabriella

  A nyugdíjhelyzet elemzése nem látnoki képesség eredménye! Egyszerűen azt kéne megérteni, hogy a múltbéli és még ma is részben futó felosztó-kirovó rendszert NEM lehet fenntartani. Mert ennek alapja a népesedés és a dolgozó kontra nyugdíjasok aránya! Csupán számokra támaszkodva lehet látni, hogy előbb be fog dőlni a rendszer. És a cikk még nem írt azokról a fiatal elvándorlókról, akik már most sem ide fizetik járulékaikat! Kedves György: amikor majd nyugdíjas lesz és a jelenlegi keresetének 30-40%-t fogja TALÁN kapni az államtól, akkor majd jusson eszébe, h most nem a globális felmelegedéssel kéne foglalkoznia. Mármint igen, csak az nem fogja kipótolni a hiányt!
  Tudomásul kell venni: mindenkinek magáról kell gondoskodnia. És ez nem csak a mi országunkra igaz!

 17. Félkifli

  Én szívesen takarékoskodnék – pl. abból a pénzből, amit az állam most elszed tőlem nyugdíjra, cserébe vállalom, hogyha hülye vagyok és elherdálom, akkor ott dögöljek meg az út szélén, de gyanítom inkább az lenne a helyzet, hogy okosabban tudnám befektetni. De ez így, hogy befizetem a nyugdíjjárulékot, de nem fogok érte “semmit” se kapni (értsd úgy, hogy nem fogok érte értékelhető nyugdíjösszeget kapni, ez így nem is vicc, inkább már a kizsákmányolás és szándékos ellehetetlenítés kategória.)
  Az a baj, hogy mindig abból kell kiindulni, hogy a nagy többség nem tenne félre semmit a nyugdíjas éveire és mindig az államtól várja a megoldást, hát az állam megoldása meg ilyen: fizess, fizess, fizess, ja, bocs, neked már nem jut, elfogyott.

 18. Csaba Szikora

  én tudom a választ.csak az emeszpé:XD

 19. Szabó Zoltán

  Csak a címet olvastam el és tudtam, hogy megint a megtakarítás a téma ! Azzal senki nem akar foglalkozni ,hogy ilyen állami elvonások mellett az államnak mi a felelőssége! Egyszer volt egy jelentős megtakarítás , de az állam le nyúlta, na ezek után kit lehet rábeszélni,hogy a kis pénzét amit meg hagytak neki megint rá bízza az úgy nevezett államra!

 20. Fenyvesi Gabó

  8 éven át “árultam” pénzintézet partnereként nyugdíj célú biztosításokat.
  Plyan magas volt a szerződés költsége, hogy kb. az első 3 éves díjat elvittr egy 10 éves szerződésn€l. Ennél hosszabb futamidő esetén rosszabb volt a helyzet.
  A jutalékom pl. az elsö éves díjnak akár 100 %-a volt.
  A szerződő tehát 1 évig csak nekem fizetett plussz 2 évig a biztosítónak!!!!
  Rablás!

 21. Bendula István

  Gyűjtöttem nyugdíjpénztárnál,lenyúlta a narancsos maffia.Gyűjtöttem a Quaestornál,azt is vitte a rabló banda. Orbánnak és bandájának gyűjtsek? Na ne má.

 22. Matus László

  Ez így -szerintem – teljesen rossz megközelítés! 1. a népességfogyás elleni megoldás a több gyermek születése. Ezt nagyobb megbecsüléssel és a nőkkel kapcsolatos szemlélet megváltoztatásával lehet elérni. Sajnos az elmúlt harminc-negyven évben aki több gyermeket nevelt tuti hogy szegénységben tengődte végig az életét azokhoz képest akik ketten kerestek és azt csak két ember fogyasztotta el. A mostani szöveggel ellentétbe pedig /a nők csináljanak karriert és akár már kétnaposan is adják bölcsibe a gyereket,hogy ezt megtehessék/ azt kellene hangoztatni hogy milyen szép és jó dolog / megbecsült dolog/ az anyaság. 2. Ha a melós a negyven éve alatt befizeti becsületesen a nyugdíjjárulékát akkor nem sírni kell hanem kifizetni neki a nyugdíjat. / kevesebbet kellene ellopni belőle és akkor jutna rá/ Ha pedig kevés a befizetett összeg akkor azt becsületesen el kell mondani az embereknek, megértetni velük és emelni a befizetés összegét. Nem minden féle tengsz-lengsz cégeket létrehozni és abba fizettetni a pénzt,mert ki tudja hol lesznek ezek a cégek negyven év múlva. 3. Az emberekről gondoskodás egyébként állami feladat, nem csak az adók lehúzása az.

 23. Gabriel

  Van néhány gondom ezzel kapcsolatban:
  1. Már sosem lesz annyi gyermek, mint régen, mert megváltozott az emberek igényszintje.2-3 gyermek felnevelése komoly anyagi teher, míg régen eldolgoztak a családi birtokon.
  2. A magasabb létszám nem garancia arra, hogy tud majd dolgozni, és járulékot fizet.
  3.A folyamatos hozam folyamatos gazdasági fejlődést igényel. Ilyen nincs. 30-40 év alatt garantáltan belefutunk egy összeomlásba.
  Mi lehet a megoldás? Szerintem az egyéni számla. A jelenleg levont szociális hozzájárulásból és a nyugdíjjárulék felét el kellene helyezni az egyéni számlán, a másik felét pedig a szolidarítási alapban.
  Ha ebből nem több, csak havi 25 000 Ft kerül egyéni számlára, az 40 év alatt 4% hozammal: 23 000 000 Ft. Ez 74 000 Ft havi kamatot jelent 4%-on. tőkefelélés nélkül. Emellé még lehet takarékoskodni.
  Valami ilyesmi kellene, mert ez megoldaná az ország tőkeszegénységét is.

 24. Attila

  Ha jól tudom, akkor amikor megszüntették a Magán nyugdíj pénztári számláinkat, azért, hogy kifizethessék az IMF hitelt, azt az ígéretet kaptuk, hogy mindenkinek lesz egyéni nyugdíj számlája amin az az összeg fog szerepelni amit eddig nyugdíj járulék címén levontak a fizetéséből. Ez csak megint egy ígérgetés volt? Mehetünk az Eu-hoz ennek tisztázására? Ezek után meglepődünk ha mindenki el akar menni külföldre dolgozni. Több pénz, több megtakarítás, jobb élet.

 25. jankavica

  “A kulcs a kezünkben van, mindössze el kell dönteni, hogy mi a fontosabb, a család jelenlegi jóléte vagy akár ezt is beáldozva, inkább a hosszú távú jövő”. Ad’1, lehet hogy a kulcs a kezünkben van, de nem jó abba a zárba, ahol a fizetéseket osztják, mert amit mi keresünk (128eFt nettó pl.) az nem fizetés, hanem éhbér. Ad’2, én eldöntöttem, hogy takarékoskodok, de a befizetett rezsi, stb. után csak a zabálnivalón tudok már takarékoskodni, hogy következő megalázó éhbérig legyen, úgyhogy itt jólétről talán nem kellene szövegelni. Ma az országban a keresőképes emberek kis része dolgozik, és elenyésző része keres annyit havonta, hogy egyáltalán eltengődjön, azon idegeskedve, nehogy bedögöljön pl. a hűtő, vagy bejöjjön egy betegség. És nem csak a gyermekesek, az idősebb 40-50-es generáció is kűzd. Ad’3, a hosszú távú jövő fogalmát talán nem kellene a nyugdíjas korral társítani, mivel az csak szenvedés a betegségektől, a magas gyógyszeráraktól, a társadalmi elfordulástól, az embertelen és középkori szintű (amit elérhet egy átlagember) egészségügytől. Szerintem szerencsés, aki ezt nem éli meg, legalábbis én nem szeretném.Levonnak én tőlem annyit havonta, hogy azért 45 évi munkaviszony után, majd rendes nyugdíjat és ellátást kapjak. Ha meg nem, akkor itt valakik lopnak, és lenyúlnak. Miért kellene nekem még + félretennem, amikor a fizetésem fele bent marad? És miből? ………..

 26. Horváthné György Ildikó

  Tisztelt fórum.

  Nem egészen értem a mai nyugdíj rendszert.
  Nekem mért nem teszik félre a befizettet nyugdíjat.
  Amit vonnak és a munkáltatom is fizet utánam.
  Eböl lehetnék is nyugdíjas.
  Az ősöknek adják oda.
  Pedig ők is befizették.
  Továbbá a férfiak miért nem mehetnek 40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba ?
  Pedig ennyi évet ledolgozott férfi semmivel sem egészségesebb.
  Mint egy hasonló korú hölgy.
  Nem szeretnék senkit sem megbántani.
  De az igazság jól esne.
  Mély tisztelettel : Józefa

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.