20-30 év és itt a nyugdíjválság – Egyetlen megoldás van ellene!

20-30 év és itt a nyugdíjválság – Egyetlen megoldás van ellene!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-27 Frissítve: 2021-07-01
 

A nyugdíjbomba a világ összes országában ketyeg, néhol előbb, máshol utóbb fog robbanni. A szakértők 20-30 évet adnak, amikor is lényegesen lecsökken a jelenlegihez képest az állami nyugdíj szintje. A társadalom öregedése elől lehetetlen menekülni, egyetlen megoldás van, ha saját megtakarítást építünk fel. Nézzük, miért kerültünk ekkora slamasztikába.

Egyetlen szerencsénk, hogy van időnk változtatni

Fél éve volt egy nagy konferencia Amerikában, ahol a híres Yale Egyetem professzora azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer válsága 20-30 év múlva fog bekövetkezni, viszont már ma el kell azon gondolkozni, hogy mit tegyünk ellene. Kiemelte a közgazdász professzor azt is, hogy igaz, az alacsony jövedelmű országokban nincs nagyon lehetőség a megtakarításra, viszont azokban a gazdagabb országokban is lemaradás van, ahol minden adott a nyugdíjkatasztrófa elkerülésére.

Ebből is érzékeljük, hogy nem csak nálunk okoz kihívást az öregedő társadalom és az állami nyugdíjrendszer repedező falainak befoltozása. Jelenleg az egyetlen valós megoldást az jelenti, ha már idejekorán elkezdünk – a lehetőségekhez mérten – takarékoskodni a nyugdíjas korra. Teljesen mindegy, mit teszünk, mert a krízis elől menekülni nem lehet, csakis szembenézni vele.

A legnagyobb szerencsénk, hogy nem egyik napról a másikra ér bennünket a csapás, van időnk rá felkészülni. Két-három évtized elegendő ahhoz, hogy akár kisebb összeggel is szemmel látható nyugdíj-kiegészítést összegyűjtsünk. Most óriási segítség az állami adóvisszatérítés (például az önkéntes nyugdíjpénztárban), hiszen a befektetéseken alig lehet valamit keresni.

A kulcs a kezünkben van, mindössze el kell dönteni, hogy mi a fontosabb, a család jelenlegi jóléte vagy akár ezt is beáldozva, inkább a hosszú távú jövő. Azért is nehéz az első lépést megtenni, mert senki sem kötelez rá bennünket, nem úgy, mint egy hitelnél, ahol a bank mindenképpen rákényszerít minket, hogy rendezzük a cechet. De megéri elkezdeni az öngondoskodást, mert idővel az állami adókedvezménnyel és a hozamokkal jóval többet vehetünk majd fel, mint amennyit mi betettünk.

Pillanatok alatt megtudhatod, hogy mennyi pénzt gyűjthetsz össze a nyugdíjra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Megállíthatatlan az öregedés

Gyakran találkozhatunk olyan hírekkel, melyek a bizonytalan nyugdíjas korról szólnak és a következő évtizedekben bekövetkező válságra hívják fel a figyelmet. Sokszor elengedjük a fülünk mellett mindezt, pedig érdemes lenne megfontolni a tartalmukat.

Egy felettébb érdekes és szemléletes ábrát találtunk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalán, ami azért is jött kapóra, mert arra kerestünk a választ, hogy milyen gyorsan öregedik a föld népessége. Ez az igazi kulcs a probléma megértéséhez.

Jelenleg, mint láthatjuk, nincs nagy gond, a világ országaiban jellemzően 20-25% alatt marad a 60 évesnél idősebb korosztály aránya. Úgy is mondhatjuk, hogy 2015-ben minden negyedik-ötödik ember volt 60 évnél idősebb.

Sajnos a következő évtizedekben a helyzet gyorsan leromlik. Európában a németek és az olaszok esetében már a 2020-as évekre a társadalom közel harmada idős lesz, míg nálunk 2040-re teszik ezt az elemzések. Tegyük hozzá, hogy ez még egy optimista verzió, a magyar statisztikusok korábbra teszik ennek a bekövetkeztét, már a 2030-ra.

A főbb következtetések:

  • a föld lakossága gyorsuló ütemben öregszik
  • sok országban, például Magyarországon is jelentősen csökken a lakosság (2050-re 8,2 millióan leszünk)
  • egyre kevesebb a potenciális befizető az állami nyugdíjrendszerekbe, míg a kiadások elszállnak az egyre több nyugdíjas miatt (most 100-ból 25 ember 60 év feletti, míg 2050-ben már 37)
  • egyedüli megoldást a takarékosság jelenti, különösen, ha ahhoz állami támogatás kapcsolódik
  • erre azért is óriási szükség van, mert nagyon sokan kézbe kapják a keresetüket (nem fizetnek adót és járulékot utána), márpedig ezután állami nyugdíjra nem számíthatnak
Hirdetés
Hirdetés