Betöltés

20%-ot emelkedhetnek az ingatlanárak! Ha nem spekuláció az egész…

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-07

Erősen megoszlanak a vélemények a hazai ingatlanárak emelkedésről. Spekuláció az egész? Vagy csak az elején tartunk az ingatlanárak korrekciójának, aminek a végére egy 20%-os emelkedés is könnyen elképzelhető? Hamarosan talán kiderül. Európában eközben a kötvénybuborék kidurranásának lehettünk szemtanúi, és a görög államcsőd bejelentéséhez is még közelebb kerültünk. Amerikában pedig a vártnál gyengébb gazdasági növekedés, és ennek következtében a kamatemelési ciklus további eltolására lehet számítani.

A hazai gazdaság egyik legaktuálisabb kérdése az ingatlanár-robbanás. Számos jel (például a régió lakásáraival való összehasonlítás) arra utal, hogy még csak az elején tartunk a folyamatnak, és akár 20%-os áremelkedés is könnyedén bekövetkezhet. Ennek a forgatókönyvnek a várható lefolyása elolvasható az Alapblog írásában. Nem ért viszont ezzel egyet Észtország legsikeresebb bankára, Indrek Neivelt, aki szerint a térségben jelenleg tapasztalt ingatlanár emelkedés elsősorban spekulációnak köszönhető, és a kereslet azonnal vissza fog esni, ha a jegybankok befejezik a pénznyomtatást. A vele készült interjúban azonban ez csak az egyik fontos kérdéskör volt, emellett sok egyéb, a térségünket érintő téma szóba került, mint például régiónk be- és kivándorlási problémája.

Európában úgy tűnik, hogy a gazdasági növekedése tényleg megindulhat. Ezt bizonyítják a főbb európai 10 éves kötvényhozamok több hónapos csúcsai, és az euró dollárral szemben mutatott erősödése is, illetve az az egyáltalán nem elhanyagolható tény is, hogy a banki hitelezés Európában 2012 óta most emelkedett először év/év alapon. Ennek a folyamatnak a további következményei elolvashatóak az Alapblogon.

Az európai kötvénybuborék kidurranás egyáltalán nem is olyan rossz hír, mint amilyennek hangzik. Ugyanis ez is arra utal, hogy az európai gazdaság jó irányba halad. Sőt, a kötvényhozamok még nagyobbat ugorhatnak a közeljövőben, ami a részvény piacon is némi ijedtséget okozhat. Ez viszont kiváló alkalmat nyújthat részvénybefektetésekbe való beszállásra.

Európa másik nagy kérdése, a görög válság kapcsán Philippe Legrain, a London School of Economics tanára elmondta, hogy a görög államcsőd bejelentésének már egyre nagyobb az esélye. Ez viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy az eurózónából is ki kellene lépniük. Hogy pontosan mi is a várható, kiderül a neves közgazdásszal készült interjúból.

Egészen más a helyzet Amerikában, ahol a jegybank kamatemelésének várható időpontja egyre későbbre tolódhat, annak köszönhetően, hogy az USA gazdasága a vártnál is gyengébben teljesített 2015 év első negyedévében. Ezt azonban rövidtávon is érezni lehet majd, a teljes folyamatról és annak várható hatásairól Zsiday Viktor Alapblogon megjelent írása számol be.

Jeffrey Gundlach, a kötvények egyik legnagyobb szaktekintélye szerint ugyanakkor mindenképpen érdemes fél szemünket a bóvli kötvények piacán tartanunk, mert a kamatemelési periódus megkezdése akár egy onnan induló kiterjedtebb pénzügyi válság kialakulásához vezethet. Hogy pontosan miért is, az kiderült az Alapblog cikkéből.

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

lakásvásárlás

Reményt kaptak az ingatlanvásárlók: lassul az áremelkedés

2018. 06. 12.

Úgy néz ki, hogy a tavalyi évvel az ingatlanárak meredek emelkedéssel jellemezhető időszakán túllendültünk. Idénre már lassabb ütemű ingatlanár emelkedéssel lehet számolni, hiszen az ingatlanpiacon a fellendülés időszaka lassan lezárul....

Növekvő bérek mellett is kiszorulunk a lakáspiacról!

2018. 02. 21.

Ugyan a keresetek már évek óta emelkednek itthon, a legfrissebb statisztikák alapján úgy tűnik, hogy ez nem igazán nyújt vigaszt a lakásvásárlóknak. 2017-ben az előző évhez képest mintegy 13%-kal nőtt...

Blogajánló

  • alapblog

    Irányt váltott a FED?

    Tegnap este az amerikai FED nem emelte az irányadó kamatlábat, maradt a 2,25-2,50%-os sáv. A kamatdöntést nem okozott különösebb meglepetést. A Világgazdaság napilap a mai...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.