2022. januárjától teljes egészében önerő lehet a Babaváró hitel?

2022. januárjától teljes egészében önerő lehet a Babaváró hitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-17 Frissítve: 2021-11-18
 

Az MNB 2022. január 1-től módosítani fogja az adósságfék szabályokat. Ezek azok az előírások, amelyek meghatározzák azt, hogy egy jövedelem milyen mértékben terhelhető meg hiteltörlesztéssel. Illetve ez határozza meg azt is, hogy egy lakáshitel igénylésekor a kölcsönösszeg az ingatlan értékének legfeljebb hány százalékát teheti ki. De ez a rendelet befolyásolja azt is, hogy az egyes támogatások – csok, Babaváró hitel – közül melyik milyen mértékben fogadható el önerőként.

Az adósságfék szabály elsődleges célja az, hogy az adósok ne vállalják, illetve ne is vállalhassák túl magukat egy hitelfelvétel során.

Ennek jegyében a jogszabály különböző korlátokat szab a felvehető hitelösszeg meghatározására vonatkozóan:

  • A hitelek törlesztőrészlete nem haladhatja meg az igénylők igazolt jövedelmének egy meghatározott százalékát. (Ez a százalék függ a kölcsön kamatperiódusától és az igazolt jövedelem nagyságától.)
  • Jelzáloghitelek esetében az igényelt hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát.

A második szabály egy lakáshitel esetében azt is jelenti, hogy minimum 20 százalék önerőre is szüksége van egy vevőnek a kinézett ingatan megszerzéséhez. Ugyanakkor a rendelet azt is szabályozza, hogy az önerőt milyen mértékben helyettesítheti valamilyen támogatás, támogatott hitel, vagy más piaci kölcsön.

Vagyis ez a jogszabály írja elő azt is, hogy a Babaváró hitelnek legfeljebb a 75 százaléka számít önerőnek, a maradék 25 százalékára jelzáloghitelként kell tekinteni. (Ezt az előírást abban az esetben kell követni, amennyiben a Babaváró felvételét követő 90 napon belül igényelne a család lakáshitelt.)

Az adósságfék előírások azonban 2022. január 1-étől módosulnak, a változások közül pedig az egyik legérdekesebb pont a Babaváró kölcsön önerőként történő elfogadását befolyásolja.

Hirdetés

Hirdetés

2022-től teljes egészében önerő lehet a Babaváró?

Az MNB közleménye alapján ugyanis jövőre megszűnik a Babaváró önerőként történő elfogadására jelenleg érvényben lévő különleges szabály:

A módosítás a piaci gyakorlatra és kockázatokra reagálva hatályon kívül helyezi a babaváró kölcsönökre vonatkozó speciális szabályozást, mely alapján ezek igénybevételét követő 90 napon belül igényelt jelzáloghitel esetén a babaváró kölcsön legfeljebb 75 százalékát lehet jelenleg figyelembe venni önerőként, 25 százalékával pedig a jelzáloghitel összegét kellett növelni a hitelfedezeti mutató számításakor.

Ez azonban nem azt jelenti feltétlenül, hogy a kölcsön a továbbiakban mindenféle korlátozás nélkül elfogadható lesz az önerő kiegészítésére, pótlására. A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján például egy személyi kölcsön csak nagyon korlátozottan, speciális esetekben képezheti az önerő részét egy lakásvásárlásnál.

A jegybank a Babaváró hitel önerőként elfogadására vonatkozó új részletszabályokat vezetői körlevélben fogja szabályozni. (A jelenleg is érvényben lévő körlevél módosításával, kiegészítésével.)

Játsszunk el a gondolattal: mit is jelentene a gyakorlatban, ha a Babaváró teljes egészében önerő lehetne?

Ha a korlátozás kivezetésre kerül és helyébe nem lép más szigorú feltétel, akkor ez a módosítás óriási segítséget jelenthet minden lakásvásárlást tervező fiatal pár számára. Különösen akkor, ha nem rendelkeznek nagyobb összegű önerővel.

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják be az esetleges módosítás hatását. Egy fiatal pár szeretne lakást vásárolni Budapesten, a vételár 50 millió forint. A pénzintézet jelen esetben a vételárnak csupán a 70 százalékáig lenne hajlandó lakáshitelt nyújtani, ugyanakkor a fiatalok minimális saját megtakarítással rendelkeznek. Viszont fel szeretnék venni a teljes, 10 millió forint összegű Babavárót is a szükséges önerő kiegészítésére.

Mit jelenthet a Babaváró önerőként történő elfogadásának módosítása egy 50 millió Ft értékű lakás megvásárlásakor?

Tételezzük fel, hogy a pár jövedelme igen magas, elbírja a maximális, 10 millió forint összegű Babaváró és a szükséges piaci lakáshitel törlesztőrészletét együttesen.

Jelenleg a család fel tudna venni 10 millió forint Babavárót, amelyből 2,5 millió forintot jelzáloghitelnek kell tekinteni a banknak. Ezek alapján a vásárláshoz legfeljebb 32,5 millió forint – azt feltételezve, hogy a bank az ingatlan értékének 70 százalékáig nyújt jelzáloghitelt – lakáskölcsönt tudnának felvenni még. Vagyis összesen 42,5 millió forint kölcsönt fordíthatnának a lakásvásárlásra, ami mellé még 7,5 millió forint tényleges önerőre lenne szükség.

2022. januárjától is fel tudná venni a család a maximális 10 millió forint összegű Babavárót, ami azonban már teljes egészében önerőnek számítana. Vagyis e mellé a fiatalok még 35 millió forint lakáshitelt is felvehetnének. (A számítás során abból indultunk ki, hogy a vételárnak legfeljebb a 70 százaléka lehet a jelzáloghitel összege.) Vagyis összesen 45 millió forint hitelt kaphatna a család, ami mellé elég lenne 5 millió forint saját megtakarítás. Vagyis 2,5 millió forinttal kevesebb önerő is elég lehet a következő évtől.

Ha a feltétel teljesül, akkor azok a családok is meg tudják jövőre valósítani lakáscéljukat, akiknek ténylegesen nincs nagyobb összegű saját megtakarításuk. Sokan pedig a jövő évtől már egy nagyobb értékű, számukra kényelmesebb otthont választhatnak az ingatlanpiacról.

A Bankmonitor szakértői szerint ez a lépés gyakorlatilag növeli a lakáscélú támogatásokat, ami akár az ingatlanok vételárában is megjelenhet. Arra azonban nincsen semmilyen garancia, hogy ténylegesen minden korlátozás nélkül el lehet majd jövőre fogadni a Babavárót önerőként 2022-től. Ez majd a később megjelenő részletszabályokból fog pontosan kiderülni. A változásokat figyelemmel követjük és közzé is fogjuk tenni oldalunkon.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés