Hirdetés

3 percben mindent a személyi kölcsönről

szerző: |
Frissítve:
 

A szabadon felhasználható és ingatlanfedezet nélkül felvehető személyi kölcsönök iránti érdeklődés szemmel látható módon nőtt és egyre változatosabb felhasználási célokra is használják ezt a hitelformát. Ugyanakkor az alacsony kamatok és az egyszerű ügyintézés ellenére sem célszerű alapos megfontolás nélkül hitelt felvenni. Most öt kérdésen keresztül mutatjuk be, hogy mit érdemes a hitelfelvétel kapcsán átgondolni.

Mire szeretnéd felvenni a kölcsönt, mekkora összeg szükséges?

Amikor felmerül benned a hitelfelvétel gondolata, nagy valószínűséggel már egy konkrét célra szeretnél anyagi fedezetet szerezni. A személyi kölcsön azt a szabadságot adja meg neked, hogy fedezet nélkül bármire elköltheted a pénzt, akár egy autóvásárlásról, vagy az újonnan vásárolt lakás felújításáról, vagy éppen egy utazásról van szó. Márpedig az igényelhető hitelösszeg pár százezertől néhány millió forintig terjedhet, tehát ilyen keretek között gondolkozhatsz a hitelcélod esetében.

Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy gondold át a lehetőségeidet. A hitel több éves kötöttséget jelent, így tisztáznod kell, hogy a helyzeted mennyire engedi meg, hogy eladósodj.

Hirdetés

Hirdetés

Tudod, hogy meddig nyújtózkodhatsz?

A személyi kölcsön esetében a jövedelem kulcskérdés, hiszen fedezet hiányában ez garantálja a bank számára, hogy visszafizeted a felvett összeget. Azon kívül, hogy egy magasabb jövedelemmel kamatkedvezményeket lehet elérni, a szabályok szigorúan meghatározzák, hogy legfeljebb mennyi törlesztőt vállalhatsz be. A banki gyakorlat alapján maximum a jövedelem 35-40%-a lehet havi a törlesztő. Például egy 200 ezer forintos jövedelem esetében legfeljebb 80 ezer forint, ami 11%-os THM mellett 3 éves futamidő esetén 2,5 millió forint felvételét teszi lehetővé.

A lehetőség adott, ugyanakkor azt te tudod, hogy meddig nyújtózkodhatsz valójában. Érdemes óvatosnak lenni, és a családi költségvetést egy hitelfelvétel miatt nem felborítani teljesen. Ráadásul váratlan események is történhetnek, és más pénzügyi célok is előtérbe kerülhetnek. Például, ha a későbbiekben lakáshitelt vennél fel, akkor egy korábban felvett túl nagy összegű személyi kölcsön a törlesztési képességedet visszaveti.

mkb-szemelyi-kolcson

Szakítanál a régi bankoddal a kedvezőbb kondíciókért?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy a személyi kölcsön felvételéhez hajlandó vagy-e a bankváltásra, ugyanis könnyen lehet, hogy nem az aktuális bankod adja a legjobb feltételeket. Lehet, hogy eleve kedvezőbbek a kondíciók, sőt még 2-3%-os kamatkedvezményre is jogosult lehetsz, ami több ezer forint megspórolását jelenti havonta. Persze az is legyen a szemed előtt, hogy az új banknál választott bankszámlával mennyibe kerül összesen a bankolás. A lényeg abban áll, hogy a lehető legalaposabban tájékozódj a döntés előtt.

A bankváltással együtt jár az is, hogy az új számlára utaltasd a jövedelmed. Ez okozhat némi kellemetlenséget, hiszen például a munkáltatónak jelezni kell a változást, vagy éppen a csoportos beszedési megbízásokat kell átállítani.

Ugyanakkor a bank nem feltétlenül elégszik meg azzal, hogy a jövedelmedet hozzá utalod, hanem elvárhatja azt is a kedvezményért cserébe, hogy a számlát aktívan használd. Ez azt jelenti, hogy bizonyos megbízásokat ezen a számlán keresztül kell intézned (például utalás, csoportos beszedés). Ha a jövedelem átutalása már megtörtént, ez sem tűnik lehetetlen feladatnak, főleg ha a régi számla esetében is teljesültek hasonló tranzakciók.

Milyen futamidőben érdemes gondolkodni?

Általánosságban el lehet mondani, hogy akkor helyes a futamidő megválasztása, ha az így fizetendő havi kötelezettség nem veszélyezteti a családi kasszát. A visszafizetés elnyújtásával a havi törlesztő alacsonyabb szintre hozható, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a teljes visszafizetés megnő a bank felé. Adott esetben 3-5 éves futamidő fölé nem célszerű menni.

Milyen gyorsan juthatsz a pénzhez?

Egy váratlan helyzetben az is lényeges lehet, hogy az igényléstől számítva milyen gyorsan válik felhasználhatóvá a pénz. Jellemzően 3-5 munkanapot vesz igénybe a folyamat az igényléstől a folyósításig, vannak olyan bankok, amelyek új ügyfél igénylése esetén is akár 24 óra alatt vállalnak folyósítást.

Tekintse meg kiemelt partnerünk, az MKB személyi kölcsön ajánlatait!A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

 
Hirdetés