loading

32 milliárd forintnyi zsebpénz

Abban mindenki egyetért, hogy a magyarok pénzügyi kultúráján van mit csiszolni. Ennek egyik első, és a későbbiekben is legmeghatározóbb elemét a zsebpénzzel való gazdálkodás jelentené. De mennyivel gazdálkodnak a mai fiatalok? Tudnak-e takarékoskodni?

Évi közel 32 milliárd forinttal gazdálkodnak az általános iskolások, derült ki a TakarékPont illetve Marián Béla szociológus kutatásából. Ebben benne van a zsebpénz, az ajándékba kapott pénz, és a munkáért kapott jövedelem. A 2008-as felmérés szerint egy átlagos 8-14 éves havi 4.000 forint felett rendelkezik szabadon. Ennek nagy részészét a zsebpénz teszi ki. Ez átlagosan 3.300 forint. Azt gondolhatnánk, hogy ezt az összeget egy az egyben elköltik, pedig ebből 1-2 ezer forintot megtakarítanak. Ez sokkal jobb megtakarítási ráta, mint amivel a felnőttek rendelkeznek! 

A felnőtt lakosság megtakarítási rátája (a bevételeiből mekkora részt nem költ el), évek óta 10% körül van. És ennek az összegnek csak töredékét helyezik el valamilyen pénzintézet dedikált megtakarítási termékében.  Ám a fiatalok megtakarítási motiváció alapvetően különböznek a felnőttekétől. Sőt korcsoportonként is eltérnek.

A gyerekek és a fiatalok elsősorban közvetlen fogyasztási célok érdekében hajlandóak takarékoskodni (például műszaki cikkek, utazások, nyaralások, fesztiválok), míg a serdülőkorúak és az egyetemisták már valamilyen cél érdekében tesznek félre, akár fél éven keresztül, vagy hosszabb időn át. Ilyen célok a képzési kiadások, nyelvvizsga költségei, vagy éppen a jogosítvány megszerzése. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az, hogy a meg nem takarított összeget mire költik a gyerekek, abban is érdemes a szülőknek iránymutatást adni. Azok a gyerekek, akiknek segítik a szüleik a pénzügyi orientációjukat, azok sokkal inkább preferálják a megtakarítást, jövőorientáltak, tudatosabbak és ezért több a megtakarításuk.  Ilyen segítség lehet, ha javasoljuk a csemetének, hogy tartsa nyilván a bevételeit és a kiadásait, illetve ha iránymutatást adunk a pénz elköltésére is. Ennek az ellenőrző szerepnek nagyobb súlya van a pénzügyi szocializációban, mint magának a zsebpénznek.

Mi magyarok sokszor hozunk rossz pénzügyi döntéseket. Ezek sok esetben az egész gazdaságra kihatnak. Túl sok készpénzt használunk, túl kevesen vannak a rendszeresen takarékoskodók, és ők sem optimálisan választanak a pénzügyi termékek közül. Ezért is lenne fontos, hogy a felnövő generáció egyre inkább pallérozottabb legyen pénzügyi téren. Ehhez természetesen a szülőknek maguknak is meg kell változniuk, mert a rossz minta is tovább másolódhat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

    Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu Az Apple közzétette új gépei hivatalos árát forintban, mutatjuk

    Új iMac asztali gép, új iPad Pro modellek, új Apple TV és az AirTag nevű kütyü. Nem soroljuk tovább, mutatunk inkább néhány árat. Az új iMacből háromféle alapkonfiguráció kapható, a legolcsóbb 539 990, a legdrágább 699 900 forintba kerül.Az új iPad Pro április 30-tól rendelhető, május második felétől kapható. Ennél az eszköznél is széles skálán mozognak az árak. ..tól ……ig....