4 +1 dolog, amin céged hitelképessége múlhat

4 +1 dolog, amin céged hitelképessége múlhat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-06
 

Sokszor el sem tudjuk képzelni, min múlhat az, hogy cégünk kaphat-e hitelt, vagy sem. Bosszantó szembesülni azzal, hogy a megcélzott hitel – és ezzel akár egy jól jövedelmező beruházás megvalósulása – egy banális hibán csúszik el. Ráadásul olyanon, amit egy kis odafigyeléssel megelőzhettünk volna…

Összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amire mindenképp figyelned kell, ha a céged hitelt venne fel.

  1. Legyen napra kész a könyvelésed

Az első dolog, amit a bank kérni fog tőled, az a céged elmúlt két éves pénzügyi adatai, illetve az épp aktuális számok.  Mik ezek? Év végi lezárt beszámoló, főkönyv, korosított vevő-szállító analitika. Amíg ezek nem állnak rendelkezésre, a bank nem tud mit kezdeni a hiteligénnyel.

A könyvelés aktualizálása az áfabevallás időszakához kapcsolódik a legtöbb könyvelőnél. A nehézség azoknál a vállalkozásoknál jelentkezik, ahol az áfabevallás negyedéves.

Illetve az év eleji hitelfelvétel minden cégnél kritikus: az év végi számokat várja a bank, de a könyvelést adóbevallás szempontjából csak május 20-ra kell lezárni.

Szóljunk időben a könyvelőnknek, hogy készítse el a szükséges lezárásokat, és álljon minden rendelkezésre, mire beadjuk a hiteligényünket.

  1. Hirdetés

    Hirdetés

    Figyelj arra, hogy a saját tőkéd ne legyen negatív

Klasszikus hiba: Nem törődünk vele, és sokszor a könyvelő sem hívja fel rá a figyelmünket. Pedig addig, míg cégünk saját tőkéje negatív, addig nem hitelképes.

A jó hír, hogy abban az esetben, ha ezt megoldjuk, nem számít a múlt. A rossz hír azonban, hogy sajnos ezt pótlólagos tulajdonosi befizetéssel, illetve adott esetben korábban nyújtott tagi kölcsön tőkésítésével lehet rendezni.

A saját tőke helyzetet mindenképp még a hiteligény benyújtása előtt rendezzük!

  1. Ne legyen sem lejárt NAV tartozása, sem lejárt hiteltartozása a cégnek

5-ből 4 cég biztos, hogy belefutott legalább egy rövidebb NAV inkasszós periódusba. Előfordulhat ilyen helyzet, és ezt a bankok is tudják. Nem mindegy azonban, hogy hányszor fordult elő, milyen hosszan tartott ez az időszak, illetve milyen összegű a tartozás.

Sok esetben egyszerű figyelmetlenségről van szó, de a túl gyakori figyelmetlenség a bankok szemében a hanyag tulajdonosi hozzáállást mutatja. 2-3 NAV inkasszóval a „számlánkon” már rezeg a léc, hogy kap-e a vállalkozásunk hitelt. Hanyagságból ne kezdjük gyűjteni ezeket!

Aktuálisan fennálló NAV tartozással nem fog hitelt kapni a céged, vagyis előbb rendezned kell azt. Viszont a bank azt is elfogadja, ha a tartozás rendezésére részletfizetési megállapodást kötöttél.

A lejárt hiteltartozást csak a teljesség kedvéért nem hagyjuk ki, de úgy gondoljuk, ez mindenki számára egyértelmű feltétel. Igaz ez a tulajdonosokra is, vagyis magánszemélyként sem lehet tartozásunk a NAV felé.

  1. Ne hitelfelvétel előtt változtass a tulajdonosi szerkezeten, ha nem muszáj!

Ha egy társaság tulajdonosi szerkezetében változás történik, és a változás mértéke meghaladja az 50%-ot, a társaság gazdasági múltja – hitelezhetőségi szempontból – majdhogynem lenullázódik.

Az új tulajdonosi szerkezettel a vállalkozás induló kategóriába csúszik, legalább egy fél évre. Ez azt jelenti, hogy addig nem fognak a bankok hitelt nyújtani a társaságnak.

Tulajdonosi struktúra váltás előtt ezt a szempontot is érdemes megvizsgálni és ennek tükrében dönteni az ilyen jellegű változásokról.

… és a +1. Nem mindig kifizetődő a túlzott adóoptimalizálás…

Amikor év végén a maximális adóoptimalizálás mikéntjén gondolkodsz, akkor tartsd észben, hogy a hitelképesség szempontjából fontos a kimutatható profit megléte.

A bankok azt vizsgálják ugyanis, hogy milyen hiteltörlesztőt (tőke + kamat) bír el a cég úgy, hogy az hosszú távon sem okoz fennakadást az üzletmenetben. Ráadásul a bankok nem a teljes adózott eredményt, hanem csak annak 70-75%-át veszik figyelembe!

A Bankmonitor vállalati kalkulátorával megnézheted, hogy céged év végi számai alapján mekkora hitelfelvételre alkalmas:

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés