Betöltés

4% fölött lehet a tényleges infláció Magyarországon

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-11

Hivatalosan 0,2%-kal csökkentek az árak az elmúlt 1 évben, de ahogy az egy egyszerű számítással bebizonyítható, a valóság sokkal közelebb áll a 4,4%-os emelkedéshez. Hogy lehet ekkora különbség, és mit jelent ez a magyar gazdaság egészére nézve? Kiderül az alábbiakból!

Gyakran hallani olyan véleményeket, hogy hiába van nulla közeli (vagy éppen negatív infláció), ez a valós életben egyáltalán nem érezhető. Igaz, ami igaz, az infláció tényleg nem képes minden termék árváltozásának leképezésére, hiszen az valójában egy szakértők által összeállított termékkosár árváltozását mutatja.

Ennek a kosárnak kell a lehető legjobban reprezentálnia a teljes ország árszínvonal-változását. A jelek szerint azonban ez pillanatnyilag nem teljesül maximálisan. Mint arra Zsiday Viktor, hazánk egyik legelismertebb befektetési szakembere is felhívta a figyelmet, több kimondottan fontos tényezőt figyelmen kívül hagy a jelenlegi számítás. Ezekkel együtt pedig messze nem deflációt, sokkal inkább 4% fölötti inflációt mérhetnénk Magyarországon.

Ha tudni szeretnéd, milyen alapvető fontosságú tényezőket nem vesz figyelembe a magyar inflációs adat, illetve hogy hogyan is jött ki a 4% fölötti „tényleges” érték, olvasd el az Alapblog „Defláció? Milyen defláció?” című bejegyzését!

Címkék:

12 Hozzászólás

 1. grelaszlo

  …miért pont ezt higgyem el ??

 2. csinibini

  Várjuk a nyugdíjak kiigazítását !

 3. luck66

  Na, az se fog megtörténni!
  A fiuk megmondták,a az elmúlt évek nyertesei a nyugdíjasok voltak és ők már a 13.havi nyugdíjat is visszaadták!

 4. lajos

  Zsiday Viktor, csak nem öregeknek paplant és mágneses derékaljat árul? Ki Ő??

 5. roccobaba

  Mem kéne ezt nagydobra verni?

 6. bringás

  Onnan nézem annyi, innen nézem nem annyi. Hogy is van ez ?

 7. szoszitibi

  Ugyan már minek igazítani a nyugdijakat.Hiszen csak 0.2 % az infláciő a nyugdíjakat meg 0.5%-al emelik tehát nagyon jól fognak járni. Igaz a cukor ára 1 év alatt kb 25%-al emelkedett de tudnék még mást is felhozni. Viszont a gatya madzag árát már vagy 10 éve nem emelté és ez nagyon fontos mert lassan egyre több kell.

 8. banyojanos

  Azt várhatod !!

 9. Békési Ildikó

  Az infláció alultervezése mindig is politikai ügyeskedés volt: egyrészt féken tartja az inflációs várakozások miatti áremeléseket, másrészt csökkenti a nyugdíjakra fordítandó kiadásokat, illetve a korrekcióval időt nyer a költségvetés kiadási oldalán.

 10. Szalai Károlyné

  Akkor miért a nyugdíjasok megalázása a 0.9 % nyugdíjemeléssel?
  A béremelések 50 % + az infláció %-ka lenne igazságos nyugdíj emelés! egyre több nyugdíjas éhezik és fájdalomban kéytelen élni, mert nem tudja a nyugdíját, rezsijét kifizetni. Hova jut a Magyar kisnyugdíjas?

 11. Minaret

  Talán célszerű lenne kimenni a piacra, vagy elmenni egy üzletbe vásárolni.

 12. Koszper Vilmos

  Szerintem az árváltozások átlaga más és más a különféle jövedelmű és helyzetű emberek esetén. Egy nagyon gazdag embernél számít az is, hogy a Lamborghini ára hogyan változik, meg az üzemanyagé. Míg egy átlagnyugdíjasnak elsősorban a liszt, a tej, a hús, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, a gyógyszer, a lakbér, a víz, a gáz árváltozása számít és egyáltalán nem érdekli közvetlenül a dízel olaj ára.
  Ha tehát az infláció mértékének kiszámításánál a nagyon drága és csak igen gazdag emberek által vásárolt cikkek, szolgáltatások árcsökkenését is beszámítják, a szerényebb jövedelműek nagyobb áremelkedést érzékelnek.
  Ugyanakkor pedig ha a magasabb jövedelmek erősen megemelkednek, a luxuscikkek és -szolgáltatások fogyasztása is megugrik. Ilyen történt, amikor a progresszív SZJA adórendszert felváltotta az egykulcsos. Mostanában viszont az SZJA egyetlen kulcsát csökkentik, de ez a magasabb jövedelműek esetén nagyobb nettó jövedelem emelkedést jelent, mint az alacsonyabb keresetűeknél.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen

2018. 09. 15.

A hazai egészségügyben dolgozó orvosok száma 2010 óta emelkedik, a korábbi években viszont stagnálás volt jellemző. Az orvoshoz fordulók száma csökken, az egy főre jutó orvosok száma pedig egyre növekszik....

Vékony jégen táncolunk

2018. 09. 08.

A szörnyű genovai hídomlás után világossá vált, hogy már körülbelül 6 éve tudott a városi tanács a híd rossz állapotáról, mégsem történt olyan beavatkozás, mely emberek tucatjainak életét menthette volna...

A Huawei bemutatja a jövőt

2018. 09. 01.

A kínai magáncégek közül 2017-ben a Huaweinek lett a legtöbb bevétele, mely 15,7 százalékkal, 88,8 milliárd dollárra nőtt. A mobiltelefon értékesítésben a Samsung után a 2. a világon és a...

A török igazság

2018. 08. 25.

Az egyensúlytalanságok nem maradtak következmények nélkül a török gazdaságban. Megmutatkoznak a gazdaság túlfűtésének és a fékek lebontásának következményei. A törökök importja átlagosan évente a GDP 5 százalékával volt több az...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.