4% fölött lehet a tényleges infláció Magyarországon

szerző: Kerezsi Tibor
2016. 06. 11.

Hivatalosan 0,2%-kal csökkentek az árak az elmúlt 1 évben, de ahogy az egy egyszerű számítással bebizonyítható, a valóság sokkal közelebb áll a 4,4%-os emelkedéshez. Hogy lehet ekkora különbség, és mit jelent ez a magyar gazdaság egészére nézve? Kiderül az alábbiakból!

Gyakran hallani olyan véleményeket, hogy hiába van nulla közeli (vagy éppen negatív infláció), ez a valós életben egyáltalán nem érezhető. Igaz, ami igaz, az infláció tényleg nem képes minden termék árváltozásának leképezésére, hiszen az valójában egy szakértők által összeállított termékkosár árváltozását mutatja.

Ennek a kosárnak kell a lehető legjobban reprezentálnia a teljes ország árszínvonal-változását. A jelek szerint azonban ez pillanatnyilag nem teljesül maximálisan. Mint arra Zsiday Viktor, hazánk egyik legelismertebb befektetési szakembere is felhívta a figyelmet, több kimondottan fontos tényezőt figyelmen kívül hagy a jelenlegi számítás. Ezekkel együtt pedig messze nem deflációt, sokkal inkább 4% fölötti inflációt mérhetnénk Magyarországon.

Ha tudni szeretnéd, milyen alapvető fontosságú tényezőket nem vesz figyelembe a magyar inflációs adat, illetve hogy hogyan is jött ki a 4% fölötti „tényleges” érték, olvasd el az Alapblog „Defláció? Milyen defláció?” című bejegyzését!

Címkék:

12 Hozzászólás

 1. grelaszlo

  …miért pont ezt higgyem el ??

  2016.06.11.11:03

 2. csinibini

  Várjuk a nyugdíjak kiigazítását !

  2016.06.11.11:11

 3. luck66

  Na, az se fog megtörténni!
  A fiuk megmondták,a az elmúlt évek nyertesei a nyugdíjasok voltak és ők már a 13.havi nyugdíjat is visszaadták!

  2016.06.11.11:29

 4. lajos

  Zsiday Viktor, csak nem öregeknek paplant és mágneses derékaljat árul? Ki Ő??

  2016.06.11.11:49

 5. roccobaba

  Mem kéne ezt nagydobra verni?

  2016.06.11.14:09

 6. bringás

  Onnan nézem annyi, innen nézem nem annyi. Hogy is van ez ?

  2016.06.11.14:13

 7. szoszitibi

  Ugyan már minek igazítani a nyugdijakat.Hiszen csak 0.2 % az infláciő a nyugdíjakat meg 0.5%-al emelik tehát nagyon jól fognak járni. Igaz a cukor ára 1 év alatt kb 25%-al emelkedett de tudnék még mást is felhozni. Viszont a gatya madzag árát már vagy 10 éve nem emelté és ez nagyon fontos mert lassan egyre több kell.

  2016.06.11.20:50

 8. banyojanos

  Azt várhatod !!

  2016.06.11.23:35

 9. Békési Ildikó

  Az infláció alultervezése mindig is politikai ügyeskedés volt: egyrészt féken tartja az inflációs várakozások miatti áremeléseket, másrészt csökkenti a nyugdíjakra fordítandó kiadásokat, illetve a korrekcióval időt nyer a költségvetés kiadási oldalán.

  2016.06.12.16:43

 10. Szalai Károlyné

  Akkor miért a nyugdíjasok megalázása a 0.9 % nyugdíjemeléssel?
  A béremelések 50 % + az infláció %-ka lenne igazságos nyugdíj emelés! egyre több nyugdíjas éhezik és fájdalomban kéytelen élni, mert nem tudja a nyugdíját, rezsijét kifizetni. Hova jut a Magyar kisnyugdíjas?

  2016.06.12.18:44

 11. Minaret

  Talán célszerű lenne kimenni a piacra, vagy elmenni egy üzletbe vásárolni.

  2016.06.14.11:50

 12. Koszper Vilmos

  Szerintem az árváltozások átlaga más és más a különféle jövedelmű és helyzetű emberek esetén. Egy nagyon gazdag embernél számít az is, hogy a Lamborghini ára hogyan változik, meg az üzemanyagé. Míg egy átlagnyugdíjasnak elsősorban a liszt, a tej, a hús, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, a gyógyszer, a lakbér, a víz, a gáz árváltozása számít és egyáltalán nem érdekli közvetlenül a dízel olaj ára.
  Ha tehát az infláció mértékének kiszámításánál a nagyon drága és csak igen gazdag emberek által vásárolt cikkek, szolgáltatások árcsökkenését is beszámítják, a szerényebb jövedelműek nagyobb áremelkedést érzékelnek.
  Ugyanakkor pedig ha a magasabb jövedelmek erősen megemelkednek, a luxuscikkek és -szolgáltatások fogyasztása is megugrik. Ilyen történt, amikor a progresszív SZJA adórendszert felváltotta az egykulcsos. Mostanában viszont az SZJA egyetlen kulcsát csökkentik, de ez a magasabb jövedelműek esetén nagyobb nettó jövedelem emelkedést jelent, mint az alacsonyabb keresetűeknél.

  2016.06.16.06:18

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.