loading

4 millió forinttal több kölcsönre lehetsz jogosult az MNB “zöld” lakáshitelét választva!

A jegybank új kedvezményes lakáshitel bevezetéséről döntött. A kölcsön kamata futamidő végéig fix 2,5 százalék lenne, ilyen olcsón nem találni a piacon lakáshitelt. A jelenlegi kamatok mellett egy átlagos magyar 4,1 millió forinttal magasabb összeget tudna felvenni az új kölcsönből, mint egy piaci kamatozású lakáshitelből. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az MNB a Zöld Otthon Program keretében új támogatott lakáshitel bevezetéséről döntött, a kölcsön várhatóan októbertől lesz elérhető. A hitel kamata igen kedvező, a futamidő végéig fix 2,5%, a hitelösszeg legfeljebb 70 millió forint lehet, a futamidő maximuma pedig 25 év.

A kölcsönt kizárólag magánszemélyek igényelhetik új lakások vásárlására, építésre. Elvárás az ingatlannal kapcsolatban, hogy energetikai besorolása elérje legalább a “BB kategóriát: vagyis kizárólag a kedvező, alacsony energiaigényű otthon finanszírozható meg az új hitelből. Viszont gyermekre vonatkozó elvárásokat a jegybank nem fogalmazott meg a hiteligényléssel kapcsolódóan.

Akár 22,1 millió forint “zöld” lakáshitelt is igényelhetne egy átlag magyar

Miért is lesz olyan előnyös az új lakáshitel? Nyilván az egyik hatalmas pozitívuma az új konstrukciónak a kamatozása. Fix 2,5 százalékos kamat mellett nem érhető el lakáshitel Magyarországon. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint a 3 legolcsóbb piaci lakáshitel átlagos THM értéke 4,86 százalék lenne 20 éves futamidő és fix kamatozás mellett.

Az áprilisi átlagbérrel elérhető lakáshitel összege

A kedvezőbb kamatozás miatt egy átlagbérrel rendelkező magyar – a KSH adatai alapján 2021. áprilisában kedvezmények nélkül nettó 293 ezer forint volt – 4,1 millió forinttal magasabb hitelösszeget kaphat 20 éves futamidőt választva. (A Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a jövedelemnek legfeljebb a 40 százaléka fordítható a hitel törlesztésére.)

Az új MNB hitelből 22,1 millió forintot lehetne felvenni, míg fix kamatozású piaci lakáshitelből csak 17,9 millió igényelhető.

A többi támogatott hitelhez képest is igen olcsó lesz az új jegybanki lakáshitel: a csok-hitel fix 3 százalékos kamatánál is kedvezőbb fél százalékkal a konstrukció kamata.

200 ezer forinttal kisebb jövedelem is elegendő a maximális 70 millió forinthoz

A másik nagy előnye a konstrukciónak a maximális 70 millió forintos hitelösszeg. Az eddig megismert támogatott hiteleknek az összege ennél jóval alacsonyabb lehet: például a jelenleg igen népszerű csok-hitel összege legfeljebb 15 millió forint lehet.

Vagyis igazából ekkora összegnél a piaci hitelek lehetnek a valós “versenytársak”, amelyeket 4,86 százalékos THM mellett lehet elérni fix kamatozást választva.

70 millió forint lakáshitelhez szükséges jövedelem nagysága Márpedig 70 millió forintos hitelösszegnél már a törlesztőrészleteknél is jelentős eltérést eredményezhet a kamatkülönbözet. 20 éves futamidő esetén a piaci lakáshitel törlesztőrészlete – 4,86 százalék THM mellett – 456 ezer forint lenne, míg az új MNB hitelre fizetendő összeg havi 371 ezer forint lenne. Vagyis havi szinten 85 ezer forintot lehet spórolni az új kölcsön választásával.

Mindezek miatt a 70 millió forint hitelösszeg felvételéhez az új MNB hitel választásával elegendő lehet 927 ezer forintos jövedelem, a piaci lakáshitel igényléséhez viszont legalább 1,1 millió forintos fizetés szükséges. (Azt feltételezve, hogy a fizetés 40 százaléka lehet maximum a havi törlesztőrészlet nagysága.)

Az új kölcsön októbertől lesz elérhető, addig azonban nem tudni mi lesz a lakásárakkal, egyéb feltételekkel. Ha most szeretnél hitelt igényelni, akkor az aktuális banki ajánlatokat összehasonlíthatod a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál!

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.  1. Nagyon figyelj, hogy...