4,5 százalékos pénzromlásra számíthatunk 2013-ban

4,5 százalékos pénzromlásra számíthatunk 2013-ban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-01-15
 

A KSH ma publikált adatai szerint nem romlott pénzünk vásárlóereje decemberben. Az intézet szerint közzétett nulla százalékos változással bezárult a teljes 2012-es év is. Megtudhattuk, hogy az elmúlt évben összességében 5,7 százalékkal csökkent pénzünk értéke.

Az infláció megállapításához a KSH egy bizonyos árukosáron méri, hogy mennyit ér pénzünk. Megállapítja például, hogy míg ezer forintért 2012 januárjában átlagosan 40 zsemlét tudtunk venni, addig decemberben már csak 36-ot. Természetesen nem csak egy termékre vizsgálja meg ezt az értéket, de több kategóriában rengeteg árat vizsgál. Az összesítés során kaphatjuk meg a teljes inflációs értéket.

A pénzromlás mértéke fontos tényező a bankbetétek terén is, hiszen kiszámolhatjuk, hogy lekötésünk lejártakor, mekkora reálkamatra számíthatunk, vagyis valójában mennyivel nőtt vagyonunk. Ehhez le kell vonnunk a pénzromlás értékét, ami a 2012-es évre, mint korábban említettük, 5,7 százalék.

Jelenleg a legmagasabb bankbetétek 7,5 – 8 százalék kamatot fizetnek egy éves lekötésre. Ezek az értékek reál értelemben 1,8-2,3 százalékot jelentenek a 2013-as becsült inflációval számolva, ami kifejezetten magasnak számít a környező országok értékeivel összehasonlítva.

infalcios_grafikon_2013.01.15

Az elmúlt időszakban az éves infláció csökkenő tendenciát mutatott és a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az érték tovább csökkenhet. Az előrejelzések szerint 2013-ra 4,5 százalékos inflációs értékre számíthatunk, ami tovább növelheti a bankbetéti reálkamatokat és természetesen pénzünk vásárlóereje is kisebb mértékben romlik majd.

money_cart

Hirdetés
Hirdetés