loading

5 jó tanács, mielőtt lakásfelújításba kezdenél

Rengeteg család szeretné kihasználni a felújítási támogatást. Ez nem csoda, hiszen a gyermeket nevelő szülők otthonuk korszerűsítésére akár 3 millió forint támogatást kaphatnak. A Bankmonitor szakértői szerint azonban érdemes néhány dolgot átgondolnia a családoknak, mielőtt belevágnak a felújításba.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A lakásfelújítási támogatás valóban remek lehetőség a gyermeket nevelők számára otthonuk korszerűsítésére, felújítására. A konstrukció keretében ugyanis a felújítási költségek felét – de legfeljebb 3 millió forintot – utólag visszatérít az állam a családoknak. A támogatást egyszer lehet igényelni – 2021. január eleje és 2022. december vége között -, éppen ezért mindenki igyekszik maximálisan kihasználni ezt a lehetőséget. Van azonban néhány lényeges szempont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni a döntés során.

1. Ne újíts fel mindent csak azért, mert féláron van

Természetesen érdemes kihasználnod a felújítási támogatásban rejlő lehetőséget minél jobban – érdemes lehet több hosszú távra betervezett felújítást is a jövő évre időzítened -, ez azonban nem azt jelenti, hogy “felesleges” munkálatokat kellene elvégeztetned. Például csak azért ne cseréld le a konyhabútort, a beépített gépeket, mert most “féláron” megteheted.

Jól gondold meg mit csináltatnál meg a lakáson, hiszen végül a költségek felét neked kell állnod. (Sőt előzetesen a teljes díjat meg kell finanszíroznod, hiszen a támogatást a számlák kifizetését követően igényelheted meg.)

2. Ne kapkodd el a felújítási támogatás igénylését

Csak azért ne keress gyorsan valamilyen felújítandó dolgot a lakásodon, mert most a költségek felét visszakapod. Jó ötletnek tűnhet például féláron lecserélni a parkettát és kifesteni a lakást. Ez azonban csak addig jó ötlet, amíg nem romlik el valami létfontosságú a lakásban: tönkremehet a kazán, vagy épp beázhat a tető.

Ezeket a problémákat jellemzően gyorsan és drágán lehet csak megoldani. Éppen ezért alaposan gondold át mire is használod fel a felújítási támogatást, mert azt csak egyszer igényelheted. Ne utólag fogd a fejed, amikor valami elromlik, tönkremegy a lakásodban.

3. A munkálatok befejezését és a számlák kifizetését követően igényelheted csak a támogatást

A felújítási támogatást a számlák kifizetését követően igényelheted, a Magyar Államkincstár ekkor dönti el, hogy jogosult vagy-e egyáltalán a kért összegre. Éppen ezért meg kell ismerned előzetesen a támogatás feltételeit.

Könnyen elutasíthatják a kérelmedet – vagy épp a vártnál kisebb összeget kaphatsz -, ez pedig különösen akkor lehet fájdalmas, ha lakáshitelből, vagy épp személyi kölcsönből finanszíroztad meg a munkálatokat. Az utólag visszakapott pénzből ugyanis részben előtörleszthetted volna hiteled, ezzel csökkentve a törlesztőrészlet nagyságát is.

A Bankmonitor kalkulátorával könnyen ellenőrizheted, hogy jogosult lehetsz-e a felújítási támogatásra, vagy épp más otthonteremtési támogatásra.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2021-től?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy kalkuláltál!

A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!

Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

4. Időben keress szakembert 

Az építőipar a felújítási támogatás és a többi otthonteremtési támogatásnak köszönhetően várhatóan le lesz terhelve az elkövetkező években. Éppen ezért érdemes minél előbb egyeztetni a mesterekkel, akik a felújítási munkát el fogják végezni. Megéri már most árajánlatot kérni, illetve leegyeztetni a felújítás időpontját is.

5. Lakásvásárláskor is gondolj a felújítási támogatásra

Ha lakást keresel, akkor se feledkezz meg a felújítási támogatásról. Kereshetsz olyan lakást is, amelyik már most minden igényednek megfelel, de ne feledkezz meg a rosszabb állapotban lévő ingatlanokról sem. Ez utóbbiak általában olcsóbbak, a felújításukra pedig felhasználhatod az új támogatást.

Jó lehetőségnek tűnik rossz állapotú lakást venni most, de egyáltalán nem biztos, hogy tényleg jobban jársz az üzlettel: minden azon múlik mennyivel olcsóbb egy rosszabb állapotú ingatlan és mit kellene felújítani rajta. Érdemes szakembert is vinni az ingatlan megtekintésére – akár többet is -, fel kell mérni mit kell átalakítani a kiszemelt lakáson és az várhatóan mennyibe fog kerülni.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...