Betöltés

5 lakásfelújítási művelet, amivel átvered magad

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-30

A befektetési céllal lakást vásárlók közül sokan esnek abba a hiába, hogy túl drágán újítják fel frissen szerzett ingatlanukat, ezzel eladáskor sok pénzt veszítenek. Vannak olyan felújítási munkálatok, melyeket nem tartanak sokra a vevők, így azok árát nem hajlandóak megfizetni. Mutatjuk melyek a legtipikusabb felújítási hibák!

Minden statisztika azt mutatja, hogy a magyar lakáspiacot elsősorban azok a vevők mozgatják, akik befektetési céllal vásárolnak lakást. Ők azok, akik az alacsony banki kamatok miatt jobban fialó, ám biztonságos befektetést keresnek a pénzüknek. Több mint valószínű, hogy legtöbbjük nem azért vásárol ingatlant, hogy üresen álljon, hogy amikor felmennek az árak, akkor busás haszonnal eladják azt. Sokkal valószínűbb, hogy a megszerzett lakást „kipofozzák” valamelyest és utána albérlőknek adják ki.

Kevesen gondolják, de a lakásfelújításnál nagyon észnél kell lenni, mert ha ezt túl drágán oldjuk meg, akkor a saját hasznunk egy jelentős részéről önként lemondunk. Ha viszont „gagyi” módon renováljuk a frissen szerzett lakást, nehéz lesz albérlőt találnunk. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a felújítási költségelemeket, amelyek sokba kerülnek ugyan, de majdnem biztos, hogy eladáskor nem térül meg a rájuk fordított összeg.

Előzetesen azonban néhány általános tanács. A felújítás megkezdése előtt döntsük el, mit szeretnénk kezdeni a lakással. Ha hosszú ideig benne szeretnénk élni, akkor nincs kérdés: mindent úgy és annyiból csináltassunk meg, ahogy és amennyiből csak szeretnénk. Ha viszont rövid távon 3-5 éven belül költözni szeretnénk, majd lakásunkat ki- vagy eladni szeretnénk, körültekintően kell végeznünk annak felújítását.

Két fontos alapszabály van, amit mindenképpen szem előtt kell tartanunk felújításkor. Az első szabály, hogy a környékbeli lakások általános állapotát vegyük alapul. Gondoljunk csak bele: ki költözne be szívesen egy elit környéken egy filléres alapanyagokkal felújított lakásba? És ez fordítva is igaz. Ugyan ki vesz meg egy szuperül felújított lakást egy lepukkant környéken?

Ha a fontolgatott felújításhoz/lakásvásárláshoz szeretnél lakáshitelt igénybe venni, akkor érdemes az alábbi kalkulátorral összehasonlítanod a bankok ajánlatait:

Sokat spórolhatsz, ha odafigyelsz!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A második szabály, hogy azokra a dolgokra, amelyek nem mozdíthatóak, bizony felesleges túl sokat költenünk, mert az azokra fordított pénz teljesen sosem fog megtérülni. Hogy ez mennyire így van, az egy felmérésből pontosan kiderül. A Nagy-Britanniában tevékenykedő lakásfelújítással foglalkozó vállalkozások szervezete és a brit ingatlanügynökök szövetsége közösen kiszámolta, hogy a legfontosabb felújítási munkákra költött pénz több mint felét általában elveszítjük a lakás eladásakor. Lássuk, mely munkafolyamatoknál kell különösen résen lennünk ahhoz, hogy eladáskor a lehető legnagyobb haszonra tehessünk szert!

1. Felejtsd el a csilli-villi fürdőszobát!

Alig van olyan lakástulajdonos, aki miután megvásárolta az ingatlant, érintetlenül hagyja a fürdőszobát. Sokan törekszenek arra, hogy a lakás ezen helyisége olyan legyen, mint egy mini élményfürdő. Különleges minőségű és színű burkolatokat használnak, drága kádat, csaptelepet és zuhanykabint vásárolnak. Aztán mindezt otthagyják a következő lakónak, aki valószínűleg szétveri az egészet, hogy olyan fürdőszobája legyen, amilyen neki tetszik.

2. A konyha igazi pénznyelő!

A fürdőszobához hasonlóan a konyha felújítása sem olcsó mulatság. Itt is sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl sokat költenek. A drága asztallap, a sokba kerülő háztartási gépek, a kitűnő minőségű konyhabútor, a burkolatok, csaptelepek mind-mind olyan költséget jelentenek, amelyeket egy új lakó az esetek döntő többségében nem fog megfizetni. Sőt. A fürdőszobához hasonlóan a nagy gonddal renovált konyhát szétbombázza, hogy azt saját ízlésére formálja.

3. A drága nyílászárók sosem térülnek meg!

Aki cserélt már nyílászárót, pontosan tudja, hogy az ablakok és ajtók beszerzésekor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Egy szemre is tetszetős, mégis biztonságos bejárati ajtó például önmagában is többszázezer forint. mivel nagy beruházásról van szó, az új lakástulajdonos valószínűleg nem cseréli újra őket, de hogy nem fog annyit fizetni a lakásért, hogy a nyílászárók költsége teljes egészében megtérüljön számunkra, az biztosra vehető.

4. Ne építsük szekrénybe a pénzünket!

Alig akad olyan magyar lakás, amelyik nem rendelkezik beépített szekrénnyel. Ezek kialakításakor szintén elszaladhat velünk a ló! Nem árt tudni, hogy hiába használunk minőségi alapanyagokat, különleges színeket, ezt egy új tulajdonos aligha fogja sokra tartani. Arról nem is beszélve, hogy könnyen előfordulhat, hogy más lakberendezési elképzelései vannak, így a beépített szekrényre egyáltalán nem is lesz szüksége!

5. Szép, szép, de nem ér ennyit egy nappali!

Nem is gondolnánk, de még a nappali felújításakor is elkövethetünk hibákat. A lakóhelyiségek padlója nem mindegy, milyen minőségű, hiszen az üres szobákban ez minden vevőnek feltűnik. Ám ha szőnyegpadlót használunk, gipszstukkókat szerelünk fel, esetleg rejtett világítást vagy faburkolatot építünk, az már bizony sokba kerülhet, a rájuk fordított összeg megtérülése viszont erősen kétséges.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Irányt váltott a FED?

  Tegnap este az amerikai FED nem emelte az irányadó kamatlábat, maradt a 2,25-2,50%-os sáv. A kamatdöntést nem okozott különösebb meglepetést. A Világgazdaság napilap a mai...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.