7 500 milliárd forintnyi megtakarítás? Ezért népszerűek a bankbetétek!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 07. 15.

A megtakarítások kiválasztása mindenkinek a saját személyes preferenciájától és nem csak a vagyon nagyságától függ. Az elvárt hozam nagysága, a vállalt kockázat mértéke és a pénz hozzáférhetősége alapvetően meghatározza, melyek azok a megtakarítási formák, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek. Az alábbiakban megnézzük, mit is jelentenek ezek a tényezők, és azt is megvizsgáljuk, hogyan viszonyulnak ezekhez a magyar megtakarítók legnépszerűbb megtakarítási formái, az eszközök, amelyekben közel 7 500 milliárd forintot tartanak jelenleg, vagyis a bankbetétek.

A megtakarítások és befektetések világában három tényező mindent meghatároz: a hozam, a kockázat és a likviditás. Hogy mit jelentenek ezek pontosan?

 • A kockázat megmutatja meg, hogy adott idő elteltével milyen tág keretek között mozoghat a megtakarításunk értéke. Nagyon kicsi a kockázat egy bankbetétnél, ahol a lekötési idő lejárta után megkapjuk a bank által ígért kamatot és a lekötött pénzünket is. Ezzel szemben jóval kockázatosabb egy részvénybefektetés, ahol a mai napon befektetett 1 000 forintunk 1 év múlva 1 500-at, de akár 200-at is érhet.
 • A likviditás azt mutatja meg, hogy befektetett pénzünkhöz milyen könnyen juthatunk hozzá. Ha például egy 5 éves futamidejű államkötvényt veszünk, a tőke és hozamgarancia érdekében vállalnunk kell, hogy pénzünkhöz a lejáratig nem nyúlunk, vagyis arról 5 évre lemondunk.
 • A hozam a megtakarítás értékének adott idő alatt elért növekedését (vagy csökkenését) adja meg. Ha az egy évvel ezelőtt befektetett 1 000 forintunk ma 1 300 forintot ér, az azt jelenti, hogy megtakarításunk értéke (nominálisan) 30%-ot emelkedett.

A megtakarítások és befektetések egyik alapszabálya, hogy a fenti három tényező közül nem lehet egyszerre mind kedvező. Ha például egy befektetés könnyen hozzáférhető, és kockázatmentes, akkor nem lehet magas a hozama, és ugyanúgy, ha magas a hozama és likvid is, akkor egészen biztos, hogy magas a kockázati szintje.

Ha olyan befektetést találunk, ami amellett, hogy könnyen hozzáférhető, magas hozamot is ígér, mindezt pedig alacsony kockázat mellett teszi, akkor azzal valami egészen biztosan nincs rendben. A megtakarítások kiválasztásánál tehát legelőször mindenkinek azt kell eldöntenie, melyik az a tényező, amiről hajlandó lemondani azért, hogy a másik (vagy másik kettő) jobban érvényesülhessen.

Hol helyezkednek el a bankbetétek?

A magyar befektetők körében a bankbetétek jelentik a megtakarítások legnépszerűbb formáját. Az MNB adatai szerint 2015 első negyedévében a lakossági megtakarítások 32%-át bankbetétekben tartották, és összegük közel 7 500 milliárd forintot tett ki. A lenti ábrán láthatjuk azt is, hogy a lakosság összességében több pénzt tart értékpapírban, mint bankbetétben, de mivel azt nem tekintjük homogén kategóriának, a betéteké a legnagyobb szelet. Lássuk tehát, hol is helyezkednek el a bankbetétek a fenti tényezők háromszögében!

Kockázat

A bankbetétek a legalacsonyabb kockázati szinttel rendelkező megtakarítási formák közé tartoznak. A bankok a lekötési idő hosszától függően fix kamatokat fizetnek, tehát a lekötés pillanatában tudhatjuk, mennyi pénzünk lesz adott idő elteltével. Egész kicsi eséllyel bekövetkezhet ettől eltérő eset (pl. egy bankcsőd esetén), de a betétesek pénzét a legtöbb esetben betétbiztosítási alapok is 100 ezer eurónak megfelelő összeghatárig védik.

Likviditás

A banki lekötés tehát azoknak a magánszemélyeknek ajánlott, akik nem akarnak kockázatot, és hosszabb időre le tudnak mondani a pénzükhöz való hozzáférés lehetőségéről. Ezért cserébe fizetik a bankok a kamatot, és ezért fordulhat elő az is, hogy ha valaki idő előtt bontja fel a lekötést, akkor egy fillér kamatot sem kap. Természetesen ez ajánlatról ajánlatra változhat, van például olyan bank is, ahol a lekötési idő egy részének eltelte után a kamat bizonyos hányadát kifizethetik.

Hozam (kamat)

A bankbetétek kamata a legtöbb esetben előre rögzített, és nagysága annál magasabb, minél hosszabb időre szól a lekötés. Bank és bank között hatalmas különbségek lehetnek az azonos időtávra fizetett kamatok között, ajánlott ezért a pénz lekötése előtt alaposan utánajárni, hol kaphatjuk a legmagasabb kamatot. Ilyenkor természetesen a banki költségeket is figyelembe kell venni, ezekkel részletesen foglalkozunk cikksorozatunk későbbi részében.

A banki lekötés tehát azoknak a megtakarítóknak ajánlott, akik teljes mértékben elutasítják a kockázatot, és képesek pénzükről hosszabb ideig lemondani. A biztonságért cserébe pedig a magasabb hozamok lehetőségéhez sem ragaszkodnak.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

A betét valóban halott?

2017. 08. 30.

Hol vannak azok a szép idők, amikor bankról-bankra utalva ki lehetett használni az akciós kamatok által nyújtott lehetőségeket. Ám azóta megjelent az átutalásokat megdrágító tranzakciós illeték, illetve a kamatok sem...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.