7 dolog, amitől egekbe szöknek a bankköltségek

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 24.

Munkabér vagy egyéb jövedelem. Utalás a bankszámlára, vagy bankfióki pénztárban történő befizetés. Jövedelemérkeztetés vagy aktív számlahasználat. Mind-mind komoly szerepet játszanak abban, hogy mennyit fizetünk havonta számlavezető bankunknak. Mire ügyeljünk, ha nem szeretnénk, hogy elszaladjanak a bankköltségek? Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy ne érjenek meglepetések!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Munkabér kontra egyéb jövedelem

A leggyakoribb feltétel, amit a bankok a díjmentes számlavezetésért kérnek, hogy a bankszámlára rendszeresen utalás érkezzen. Valahol kizárólag munkabért fogadnak el, míg máshol bármilyen beérkező utalás megfelel. Ahol viszont munkabér a követelmény, ott foggal-körömmel ragaszkodnak ehhez a jogcímhez. Bármennyire is egyértelmű, hogy munkáltatónktól érkezik az átutalás, ha a „munkabér” kifejezés nem szerepel a közleményben, akkor búcsút inthetünk a kedvezmény(ek)nek.

Hiába munkabér, ha az nem elegendő

A legtöbb számlacsomagnál a megfelelő jogcím még nem elég, az utalás összegének el kell érnie egy előre meghatározott szintet. Általában minél több a kedvezmény a számlacsomaghoz (pl.: a számlavezetésen túl, díjmentesek az utalások, a készpénzfelvételek, stb.), annál nagyobb összegű átutalást vár el a bank. Ez persze azokra az esetekre is igaz, ahol munkabér helyett egyéb jövedelmet is elfogadnak.

Nem mindegy, hogy utalás, vagy befizetés

Valahol nem ragaszkodnak a munkabérhez, ahhoz viszont igen, hogy utalással érkezzen a bankszámlára az összeg. Ilyenkor hiába keresünk fel egy bankfiókot és fizetjük be pénztárnál a szükséges összeget, a kedvezmény(eke)t sajnos ugyanúgy nem kapjuk meg, mint az előző esetekben.

Az sem mindegy, hány részletben érkezik

Vannak számlacsomagok, amelyeknél a bank által meghatározott összeg akár több részletben is teljesíthető. Viszont, ahol nincs ilyen engedmény, és nem egyben érkezik az összeg, ott ne számítsunk a kedvezmény(ek)re.

Aktív számlahasználat és egyéb nyalánkságok

Találunk olyan számlacsomagokat is, ahol a kedvezmények feltétele, hogy különböző megbízás(ok) teljesüljenek a bankszámláról. Ilyenkor meghatározott számú és (vagy) összegű utalásnak, kártyás vásárlásnak, stb. kell megtörténnie. Az ördög természetesen itt is a részletekben rejlik, hiszen hiába utalunk bőszen a bankszámláról, ha a kedvezményes számlavezetés feltétele például, hogy a kártyás vásárlások elérjék havonta az 50 ezer Ft-ot.

Előfordulhat, hogy az aktív számlahasználat önmagában nem elég, mellette a számlára még utalásnak is érkeznie kell. Valahol ügyelni kell arra, hogy a bankszámla egyenlege ne kerüljön a hónap során egy meghatározott összeg alá, vagy bizonyos összegű megtakarítással rendelkezzünk a banknál.

Hiába kapcsolódik egy számlacsomaghoz számos kedvezmény, ha elmarad a feltételek teljesítése, akkor akár 3-4 ezer forintba is kerülhet csak a számlavezetés az adott hónapban.

A feltételek bűvkörén túl…

Jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőség ide vagy oda, ha két alkalomnál többször veszünk fel pénzt, vagy nem jövünk ki a 150.000 Ft-os keretből az adott hónapban, akkor a legtöbb esetben drága mulatság készpénzhez jutni. Főként, hogy ilyenkor már egyáltalán nem mindegy, hogy bankunk saját, vagy egy másik bank automatáját (ATM) használjuk. Míg az előbbinél átlagosan 900 Ft körüli költséggel kell számolnunk, addig az utóbbinál ugyanez 1.300 Ft körül alakul 100.000 Ft-os készpénzfelvételnél.

Jócskán elharapódzhatnak a költségek az SMS tájékoztatók miatt is. Szerencsés esetben csak a kiküldött üzentekért kell fizetni, de több helyen ezen felül egy fix havi díjjal is kell számolni. Előbbi jellemzően 20-40 Ft körül alakul üzenetenként, míg utóbbi havi 100-300 Ft-os kiadást jelent számlacsomagtól függően. Azaz nem kizárt, hogy havi 10 bankszámla művelet mellett, akár 700 Ft-ot kell fizetni csak az SMS szolgáltatásért.

A fentieken túl persze sok más dolog miatt is elszaladhatnak a bankköltségek. Ennek tipikus esetei, amikor

 • netbank, vagy mobilbank helyett telefonon, vagy bankfiókban utalunk,
 • vásárlás helyett számolatlanul veszünk fel készpénzt a bankkártyánkkal,
 • dombornyomott bankkártyát igényelünk elektronikus helyett,
 • olyan szolgáltatásokat veszünk igénybe, amelyekre igazából nincs is szükségünk (pl.: utasbiztosítás a bankkártyához, amikor biztos, hogy nem is utazunk külföldre), és így tovább.

Egyszóval, ha nem tartjuk be a legfontosabb szabályokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem ússzuk meg olcsón a bankszámla fenntartását. Két dolgot tartsunk feltétlenül szem előtt:

 1. Mindig a bankszámla használati szokásainkhoz leginkább illeszkedő számlacsomagot válasszunk (pl.: ha a kedvezményes számlavezetés feltétele 150.000 Ft-os jövedelem, akkor ennek hiányában ne vegyük ezt a számlacsomagot igénybe
 2. Igyekezzünk ésszerűen használni bankszámlánkat (pl.: ha havi 2 db ingyenes netbanki utalás jár a számlacsomaghoz, akkor a keret kimerítését követően a többi utalásunkat lehetőség szerint a következő hónapra időzítsük)

Miután számba vetted szokásaidat, nincs más hátra, keresd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével a leginkább megfelelő számlacsomagot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Listáztuk a legolcsóbb bankszámlákat!

2018. 06. 14.

Az utóbbi években szépen nőtt az átlagkereset, ma már ott tartunk, hogy bő 200 ezer forintból gazdálkodhatunk. Ekkora kereset mellett is húsba vágó tételt tehet ki a bankszámlaköltség, viszont aki...

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

2018. 06. 04.

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa)...

7+1 tipp, hogy spórolj a bankköltségeken!

2018. 05. 31.

Két év távlatában kifoghatsz 59 és 661 forintos havi költségű bankszámla ajánlatot is, amennyiben a legjobb 10 bankszámla közül szemezgetsz. Persze mindenki számára más lehet a legjobb megoldás, ezért is...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.