7 szuper tipp, hogy mit kezdj az év végi bónusszal!

7 szuper tipp, hogy mit kezdj az év végi bónusszal!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-19
 

Az év végének közeledtével számos vállalat fizet kisebb-nagyobb bónuszokat az alkalmazottainak. Az ilyen jellegű bevételekből – némi odafigyeléssel – számos pénzügyi célt meg lehet valósítani. Ebben a cikkben olyan módszereket mutatunk, amelyekkel a legokosabban használhatod fel a kapott bónuszt!

A járványhelyzet ellenére sok vállalat 2020-ban is jól teljesített. A cégek ilyenkor gyakran kedveskednek munkavállalóiknak kisebb-nagyobb egyszeri juttatásokkal, hétköznapi nevükön bónuszokkal. Csábító ötlet lehet az extra jövedelem maradéktalan elköltése, de vannak módszerek arra is, hogy pénzügyileg tudatosabban hasznosítsuk ezeket az összegeket. Az alábbiakban 6 olyan tippet gyűjtöttünk össze, amelyek magas megtérülést kínálhatnak egy egyszeri nagyobb befektetés esetén.

1. Indíts el egy nyugdíjcélú megtakarítást!

A társadalom elöregedésével a nyugdíjrendszerre igen nehéz idők várnak. Az egyre kevesebb fiatal nem fogja tudni eltartani az egyre több időst, így a nyugdíjak csökkenése elkerülhetetlen. A jelenlegi statisztikák szerint az átlagnyugdíj alig éri el az átlagbér felét, és ez a jövőben még rosszabbodhat is. Így a mai aktív dolgozók súlyos bevételcsökkenéssel néznek majd szembe, ha csak az állami nyugdíjra hagyatkoznak.

Akik szeretnék elkerülni, hogy ez velük is megtörténjen, az ő számukra egy nyugdíjcélú megtakarítás elindítása az egyetlen járható út. Kellően korán elkezdve akár a jövedelmünk 10%-át is elegendő félretenni a kitűzött cél eléréséhez. Ráadásul most plusz egy ok van a sietségre: a 2020-as év állami támogatásai már csak 2 hétig elérhetők. Akik még idén elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást, ők jogosulttá válnak a 280 000 forintig terjedő jóváírásra! A támogatás a saját befizetések 20%-át teheti ki, ezért egy nagyobb bónusz befizetésével komoly összegeket lehet az államtól bezsebelni. Feltétlenül megfontolandó stratégia!

Nézd meg a kalkulátor segítségével, hogy te mennyi pénzt gyűjthetnél össze időskorodra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

2. Fizesd vissza a tartozásaidat!

A hitelfelvevők gyakran úgy kalkulálnak, hogy a törlesztőrészlet még belefér a jövedelmükbe, de ezen túl már kevésbé képesek pénzt megtakarítani. Ebből kifolyólag nem mindig adódik lehetőség a tartozás előtörlesztésére. Pedig egy előtörlesztési művelettel sok kamatfizetést lehet megspórolni, így az év végi bónuszt erre is nagyon megéri felhasználni.

Az előtörlesztés lényege, hogy az adós a megszokott törlesztőrészleten felül még egy nagyobb összeget is fizet a banknak. A plusz befizetést a bank a tőketartozás csökkentésére könyveli el: ezáltal vagy csökken a havi törlesztőrészlet, vagy lerövidül a futamidő. Az adós szempontjából mindkét megoldás kedvező, hiszen a kevesebb tőketartozásra kevesebb kamatot kell majd visszafizetni. Ha a bónusz a teljes adósság azonnali kifizetését is lehetővé teszi, akkor érdemes élni a lehetőséggel, és pontot tenni az ügy végére.

Létezhet olyan élethelyzet, hogy párhuzamosan több hiteltartozás is fennáll. Ebben az esetben azt a hitelt érdemes előtörleszteni, amelyiknek legmagasabb a kamata. Például tipikusan magas kamatú hitelek a hitelkártya- vagy folyószámlahitelek: elsőként ezeket az adósságokat kell visszafizetni. Az alacsonyabb kamatú diákhitelek, személyi kölcsönök vagy lakáshitelek törlesztése pedig folyhat a szokott mederben.

3. Használd fel az állami támogatáshoz!

Magas hozammal kecsegtető befektetés lehet, ha valaki meg tudja szerezni a 2021-es lakásfelújítási támogatást. A konstrukció lényege, hogy az állam átvállalja a családoktól a lakóingatlanjukon végzett felújítási munkálatok költségének 50%-át. A gyakorlati megvalósításhoz a teljes projektet zsebből kell finanszírozni, azután a jogosultak utólag kaphatják meg a támogatást, akár 3 millió forintot!

Egy átlagos felújítás több millió forintba is kerülhet, ezért egy év végi bónusz különösen nagy segítséget nyújthat ennek előfinanszírozásában. Fontos feladat utánajárni, hogy valóban jogosultak vagyunk-e a támogatásra, mert ellenkező esetben minden költség egészét a felújítónak kell fizetnie. Éppen ezért ez a trükk csak azoknak javasolt, aki már meggyőződtek saját jogosultságukról.

A felújítási támogatásról minden fontos információt egy helyen megtalálsz a Lakásfelújítási Támogatás 2021 oldalon. 

4. Képezz belőle önerőt!

Jelenleg az olcsó hitelek korát éljük: akár még az is előfordulhat, hogy az inflációhoz közeli kamattal kapunk meg valamilyen lakáshitelt. Aki mostanáig halogatta a hitelfelvételt, neki pénzügyi szempontból kedvező a széljárás. Ilyen helyzetben a banknak nincsen magas haszna, hiszen az adóstól begyűjtött kamatok az infláció fedezésére fordítódnak. Igazi főnyeremény tehát ebben a kedvező időpontban felvenni egy lakáshitelt, de ehhez némi önerő is szükséges.

Az önerő a megvásárolni kívánt ingatlan 20-30%-át kell, hogy fedezze. Tehát egy 20 millió forintos lakás hitelből történő megvásárlásához legalább 4-6 millió forint önerő fog kelleni. Egy év végi bónusz jó alapot teremthet ehhez, de a már meglévő lakáscélú megtakarítások kiegészítését is elősegítheti. A magasabb önerő ráadásul még kedvezőbb feltételeket is érhet a bankok szemében, de ennek nagyon alaposan érdemes utánajárni.

5. Tartalékolj a gyermekek számára!

Természetesen nem csak rövid távú, de későbbi célok megvalósítása is szóba jöhet. Akik már elérték az ingatlancélt, és a nyugdíjukra való öngondoskodást is művelik, ők más jellegű megtakarításokban is gondolkodhatnak. Tipikusan ilyen cél a gyermekek számára elindított megtakarítás. Egy egyszeri összeg – például egy év végi bónusz – az évek során komoly vagyonná nőheti ki magát. Ezért mindenképpen megfontolandó, hogy a kapott bónusz valamilyen több évtizedes pénzügyi célra legyen félretéve. Ilyen cél lehet a gyermekek felsőoktatásának díja, vagy az életkezdésük más módon történő támogatása.

6. Vegyél Babakötvényt

Az államilag támogatott,  egyszeri 42 500 forint életkezdési támogatáson túl (az állam ekkora összeget helyez el minden újszülött értékpapírszámláján) a család éves befizetéseit az állam 10% (maximum évi 6 000 forinttal) kiegészíti, amit ott Babakötvény befektetésként könyvelnek el. Az évi 10%-os állami támogatás havi 5 000 Ft-os havi befizetéssel maximalizálható. De nem is az évi 6 000 forint a legérdekesebb. Inkább az, hogy a szülők megtakarításait kiemelkedően magas, 3 százalékos kamatprémiummal honorálja az állam az infláció mértékén felül, így jelenleg 6,4%-os kamatot lehet bezsebelni a Babakötvény megtakarításokra.

7. Fektess a saját tudásodba!

Nem szabad megfeledkeznünk a „nem pénzügyi” befektetésekről sem. A világ gyorsan változik, ezért a munkaerőpiacon is mindig újabb készségek lesznek igazán értékesek. A szakmai fejlődés az egyik legbiztosabb kulcs az eredményekhez, és egy év végi bónuszt ilyen célra is fordíthatunk. Ágazattól függően számos olyan képesítés létezik, melyek érdemben hozzátesznek a munkavállalók tudásához. A tanfolyamok ára néha igen magas is lehet, de egy bónuszból ezt is könnyebb kifizetni. A befektetés pedig hosszú távon biztosan megtérül, a várható magasabb jövedelem formájában!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés