Betöltés

70 milliárdot dobunk ki az ablakon – A Te pénzed ne legyen közte!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-27

A jegybank újabb kamatvágást hajtott végre a héten, ezzel újabb történelmi mélypontra esett az alapkamat. Sajnos, szinte biztosan a bankbetétek is lekövetik ezt, így alig néhány napod maradt, hogy még a kedvezőbb feltételekkel kösd le a pénzed! Megéri cselekedni, mert most még milliónként 24 ezer forintot is megkaphatsz. Hogy még egyszerűbb legyen a dolgod, az alábbiakban összegyűjtöttük a legjobb bankbetéti ajánlatokat.

Néhány nappal ezelőtt az MNB végrehajtotta jelenlegi kamatvágási ciklusának elméletileg utolsó lépését, és ezzel újabb történelmi mélypontra, 0,9%-ra vágta vissza a jegybanki alapkamatot. A még alacsonyabb alapkamat még alacsonyabb betéti kamatokat jelent a megtakarítók számára is.

Az elérhető legnagyobb és az átlagos betéti kamatok, illetve a jegybanki alapkamat

A fenti ábrán is jól látszik, hogy a jegybanki alapkamat csökkentését a bankbetétek kamatai igen gyorsan követték. Nem várható ez másképp most sem, ezért áttekintjük, hová teheted a pénzed még most, mielőtt a helyzet tovább romlana.

Figyelmeztetünk viszont, hogy ezek többsége azonban már csak néhány napig lesz elérhető, tehát nagyon siess, hogy még a kedvezőbb feltételekkel köthesd le a pénzed!

A legjobb ajánlatok fél és egy éves lekötés esetére

A magyar megtakarítóknak eddig is az egyik legnagyobb hibája az volt, hogy az alacsony kamatok miatt nagyon sokan le sem kötik a pénzüket. A megtakarítások 15%-a, több mint 3 700 milliárd forint hevert bármiféle lekötés nélkül a magyar megtakarítók számláin vagy ténylegesen készpénzben.

Hogy ezzel mekkora hibát követtek kiderül az alábbi táblázatból, ahol egy 3 millió forintos megtakarításhoz gyűjtöttük össze a legjobb, feltétel nélkül elérhető bankbetéteket 6 hónapos és 1 éves lekötés esetére.

Milliárdokat hagyunk veszni

Jól láthatod, hogy egy ekkora megtakarítás esetén éves szinten 72 ezer forintos vesztegetett el az, aki az alacsony kamatok miatt le sem kötötte a pénzét. Minden lekötés nélkül hagyott 1 millió forint után tehát 24 ezer forintról mondtak le a magyar megtakarítók.  

Az emberek túlnyomót többsége már egy ötezresért is lehajolna az utcán, ebben az esetben pedig érthetetlen, hogy még egy húszezres sem elég nagy ahhoz, hogy éljenek a kínálkozó lehetőséggel.

Még leírni is fáj, hogy ennek mentalitásnak következtében teljes lekötetlen magyar készpénzállomány több mint 61 milliárd forint kamatot nem termelt meg a tavalyi év során. Tekintve pedig, hogy ez a pénzmennyiség 2016-ra még nőtt is, idén körülbelül 70 milliárdról mondhatunk le, ha nem változik a helyzet. Pedig ez a pénz bármiféle kockázat nélkül a magyar megtakarítók zsebeibe vándorolna.

De ennek a jelenségnek nagyon súlyos közvetett hatásai is vannak. Nem elég, hogy a megtakarítások emelkedése a fogyasztás növekedéséhez vezethetne, de a növekvő bankbetéti állomány által a banki hitelezés is fokozódhatna. Mindkét jelenség az ország gazdaságának olyan növekedéséhez vezetne (feltelezve persze, hogy van olyan vállalkozás, ami hitelt venne fel). De a kamatadó, és egyéb fentiekhez köthető adóbevételek kieséséről sem szabad megfeledkezni. Még ezzel együtt is annyira értelmetlennek tűnik a banki lekötés?

Jó lesz sietni!

Azok, akik szeretnének élni a bankbetétek adta lehetőségekkel jobb lesz, ha sietnek. A kamatok ugyanis rövidesen csökkenni fognak, és a jelenlegi ajánlatok nem várnak rájuk.

Ráadásul, ha még bizonyos feltételeket is hajlandó vagy vállalni, akkor még a fenti táblázatban látottaknál is magasabb kamatokhoz juthatsz. Ilyen például a Gránit Platinum Betét, ami akár 2,45%-ot is fizet, de a BNP Paribas Akciós ajánlatával is megkaphatsz 2,2%-ot. A BNP ajánlata viszont lejár május 31-én, tehát, ha még élni szeretnél vele, akkor alig pár napod maradt a cselekvésre!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.