8 év alatt kétharmadára csökkentek a görög nyugdíjak

8 év alatt kétharmadára csökkentek a görög nyugdíjak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-28 Frissítve: 2021-08-06
 

Hazánkban az elmúlt időszak több extra kifizetést is hozott a nyugdíjasok számára, azonban azt látni kell, hogy kedvezőtlenebb környezetben ennek az ellenkezője is előfordulhat. Erre jó példa Görögország esete, amely a 2008-as válság után a tönk szélére került és a kormányzat az elmúlt 8 évben többször is nyugdíjcsökkentéshez folyamadott. Most a görögök által korábban vállalt hitelcsomag miatt újabb nyugdíjakat is érintő kormányzati szigorításokra van kilátás, így nem csoda, hogy nyugdíjasok ezrei vonultak ki Athén utcáira tüntetni.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Görögország 2010 óta már a harmadik pénzügyi mentőcsomagot fogja kapni, amivel a válságot követő sokk után gyakorlatilag az ország költségvetését tartják életben. Ugyanakkor a hitelezők nem adják ingyen a segítséget, ugyanis cserébe a görögök átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezték el magukat. Az elmúlt 8 évben már több ízben nyúltak a nyugdíjakhoz is a megszorító intézkedések keretében, ráadásul a kormány következő évre is 18%-os csökkentést fogadott el a kiegészítő nyugdíjak esetében.

A hivatalos statisztikák alapján a görögök átlagosan 700 eurós (270 ezer forint) nyugdíjat kapnak, amire a 170 dolláros kiegészítő ellátás összege jön még rá. Ugyanakkor a válság előtti évekhez képest a görög nyugdíjasok közül sokan azt tapasztalták, hogy az ellátásuk kétharmadára-felére esett vissza, így nem csoda, hogy sokan a tüntetéssel fejezték ki a nemtetszésüket az intézkedéssel szemben. A görög munkaerőpiac sem mutat egyébként fényes képet, a munkanélküliség 20% fölötti szinten áll, így az 50 év fölöttiek nehezen kapnak munkát. Sokan így választják inkább az alacsony, de legalább biztos nyugdíjat.

Tehát egy kedvezőtlen időszak akár még ilyen durva nyugdíjcsökkenést is okozhat, mint Görögország esetében. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hazai felosztó-kirovó rendszer is gyakorlatilag fenntarthatatlan, 2 évtized alatt odáig jutunk, hogy az aktív dolgozók járulékbefizetései nem fognak fedezetet nyújtani a nyugdíjkifizetésekre. Ez magával vonja a nyugdíjcsökkenést is, ami ellen még jobb most felvértezni magunkat az öngondoskodás révén.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy a befizetéseid mennyivel egészítik ki a nyugdíjad!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés