800 ezer forint elspórolt adó akár 8 millió forinttal kevesebb profitot is jelenthet cégének

800 ezer forint elspórolt adó akár 8 millió forinttal kevesebb profitot is jelenthet cégének
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-06
 

Elkezdődött a 2019-es üzleti év lezárásának időszaka. A tulajdonosok és vezetők fejében is lassan össze kell állnia a képnek, hogy milyen profittal fogja zárni a cégaz évet.  Az év végi profit – a papíron is kimutatott! – nem csak az adózás szempontjából fontos, hanem a társaság következő évi hitelképességének szempontjából is. Pár 100 ezer forint adómegtakarítás 10 millió forintos nagyságrendbeli különbséget okozhat egy cég hitelképességében. A hitelből megvalósítható beruházás által megtermelhető profit pedig normál piaci körülmények között is 10szerese lehet a megspórolt adónak. Egy konkrét példa segítségével szeretnénk a különbséget jól láthatóvá tenni.

Adott egy 100 millió forint árbevétel termelő társaság, 10%-os valós profitabilitással, ami 10 millió forintos adózás előtti eredményt jelent a gyakorlatban. Ennek az adóvonzata 900 ezer forint. Összességében kevesebb, mint az éves árbevétel 1%-a.  Mégis sok vállalkozó döntésének fókuszában profit maximalizálás érdekében történő adófizetési kötelezettség csökkentés áll.

Hirdetés

Hirdetés

Értelmezzük kicsit tágabban lehetőségeinket!

Azok számára, akik hosszú távon tervezik a profit maximalizálást, más alternatívák is léteznek. Jó példa erre a hitelből megvalósított beruházással elérhető többlet profit. Ehhez azonban elengedhetetlen, a jó hitelképesség. Hogy jön a jó hitelképességhez a kimutatott eredményszint?

A beruházási hitelek esetében a saját tőke és az éves nettó árbevétel mellett az adózás után megmaradt eredmény meghatározó tényező a vállalkozásnak nyújtható maximális hitelösszeg meghatározásánál . A bankok azt vizsgálják, hogy mekkora az az éves tőke plusz kamatfizetés nagyság, melyet a cég szokásos üzleti tevékenységének eredménye biztonsággal fedez anélkül, hogy annak kifizetése a cég életében fennakadást okozna. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a bankok nem a teljes adózott eredményt veszik figyelembe, konzervatív módon általában annak 70-75%-ával kalkulálnak.

A kevesebb adófizetés reményében alacsonyan tartott profittal (adózott eredménnyel) vállalkozásunk hitelképességét veszélyeztetjük. Ha az év végi számok véglegesítését követően találjuk meg a jó beruházási lehetőséget, de az alacsonyan kimutatott profit szint miatt nem tudunk hozzá hitelt szerezni a bankoktól, az nagy csalódást jelenthet. Pláne úgy, hogy a cég tényleges eredménytermelő képessége alapján a megcélzott hitelnagyság felvétele nem jelentene problémát.

Egy jól megtervezett beruházással a hitelképesség érdekében „ráfordított adófizetés” összegének többszöröse is megtérülhet a beruházás által megtermelő többlet haszon formájában, még a megfizetendő hitelkamatok mellett is. Kiváltképp a Növekedési Hitel rendelkezésre állásának köszönhetően, hiszen az államilag támogatott hitelkonstrukció keretében fix 2,5%-os kamatozással kaphat vállalkozásunk hitelt, akár 10 éves futamidőre is.

Beszéljenek a számok!

100 millió forintos árbevétel és 10%-os tényleges eredményesség mellett (10 millió forint adózás előtti eredmény) a fizetendő társasági adó (9%) 900 ezer forint. Ha az adófizetésen szeretnénk spórolni és 10% helyett” intenzív költségelés” mellett csupán 1%-eredményt mutatunk ki, fizetési kötelezettségünk csak 90 ezer forint. Ebben az esetben tehát 810 ezer forintot spóroltunk.

Mi a helyzet a hitelezhetőséggel a két különböző esetben? A felvehető hitel nagyságnál is 10 szereres az eltérés. 10 millió forintos eredménynél 61 millió forint, az 1 millió forintos kimutatott eredménynél csupán 6,1 millió forint. (Ezek a számok az alapján jöttek ki, hogy az adott eredményszint mekkora éves kamat és tőkefizetést tesz lehetővé a vállalkozás számára.)

A továbbiak során abból a feltételezésből indulunk ki, hogy egy beruházás elvárt megtérülése ideális esetben legalább 15%. A teljes kimutatott eredménynél a hitelből megvalósítható beruházás plusz 9,2 millió forint profitot hozhat. Adóminimalizálás esetén ez már csak 900 ezer forint. A két adózási scenárió 8,3 millió forint profit különbséget jelent úgy, hogy az alacsonyabb adózásnál mindössze 810 ezer forintot lehetett megspórolni.

Mielőtt véglegesítjük cégünk 2019 év végi számait, számoljunk egy esetleges beruházási igény, vagy épp lehetőség felmerülésével is!  Még nem késő átgondolni, hogy mekkora profitot (adózás előtti eredményt) mutatunk ki év végén, s ezzel milyen hitelfelvételi lehetőséget biztosítunk cégünk számára.

Hitelben gondolkoznál vállalkozásoddal te is? Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy céged tervezett év végi eredménye mekkora hitelfelvételt tesz lehetővé:

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés