85 milliárd ingyen forrás KKV-k számára

 • 2015.06.25.
 • szerző: bankmonitor

Komoly érdeklődést váltott ki vállalati berkekben a nemrégiben megjelent két, a KKV-k versenyképességét és fejlesztését támogató pályázati felhívás. Nem meglepő, hiszen összesen 85 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amiből továbbra is vissza nem térítendő támogatás formájában juthatnak a cégek finanszírozáshoz. Milyen elképzelések kerülnek támogatásra? Mivel számolhatnak a vállalkozások? Egyáltalán kik az ideális pályázók? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen projekt kaphat támogatást?

A termelési kapacitások bővítését célzó pályázati kiírás keretében a feldolgozóipari tevékenységet fejleszteni kívánó hazai KKV-k termelési kapacitásainak bővítése, a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítása.

Míg a kapacitásbővítő beruházások támogatásánál a KKV-k fejlődését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése szerepel az elsődleges célok között.

A fentiekhez szorosan hozzátartozik, hogy ha megváltozott munkaképességű személy kerül foglalkoztatásra a beruházás révén, akkor az alábbi kiegészítő projektelemek is támogathatóak (azonban maximum 1 millió Ft-ig megváltozott munkaképességű munkavállalónként).

 • A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeit, a minőségi munkavégzés feltételeinek megteremtését segítő eszközök beszerzése.
 • A termelő létesítmények akadálymentesítése, a megváltozott munkaképességű személyek munkakörülményeinek javítását célzó infrastrukturális és ingatlan beruházás és átalakítás.
 • Az akadálymentes munkavégzést szolgáló információs technológiafejlesztés.

Mivel lehet számolni?

Kik az ideális pályázók?

Azok a KKV-k, ahol a pályázó vagy annak 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása, illetve kapcsolt vállalkozása rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel és a pályázat benyújtását megelőző lezárt üzleti évben az átlagos statisztikai létszáma min. 1 fő volt.

Megengedőbb a kiírás a kapacitásbővítő beruházások támogatásánál, itt ugyanis azok a cégek is megfelelnek, amelyek egy teljes lezárt üzleti évvel még nem rendelkeznek, de projektjük a megjelölt típusú feldolgozóipari tevékenység fejlesztésére irányul.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha a vállalkozás a szabad vállalkozási zóna területén fejleszt, illetve ha tevékenysége feldolgozóipari.

Akadnak azonban kizárt tevékenységek is, többek között

 • az ásványvíz gyártására irányuló tevékenység, a PET palackok vagy előformák gyártására irányuló tevékenység, valamint olyan tevékenység, amelynek eredményeképp létrejövő termék PET palackban kerül forgalomba hozatalra
 • ANNEX listás termékek előállítása, feldolgozása
 • közúti kereskedelmi árufuvarozás (teherszállító jármű vásárlása)

Szakértői segítséget vennél igénybe?

A konkrét elképzelések július 9-étől benyújthatóak, ezért azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az első kiértékelésben már részt szeretnének venni, nem árt igyekezni.

Az optimális pályázati forma és finanszírozási szerkezet elérése, a kapcsolódó pénzügyi, számviteli és jogi kockázatok elkerülése érdekében érdemes professzionális szakmai partnerrel konzultálni az egyes pályázati és egyéb finanszírozási lehetőségek igénybevételéről, a finanszírozási lehetőségek kombinálásáról, a kockázatmentes és megfelelően időzített projektstruktúra kialakításáról.

Amennyiben felkeltettük az érdekélődésed, írd meg nekünk elképzeléseidet, kérdéseidet és segítünk!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.