90 ezer lakáshiteles kap ajánlatot hamarosan a bankjától. Jól járunk, ha elfogadjuk?

90 ezer lakáshiteles kap ajánlatot hamarosan a bankjától. Jól járunk, ha elfogadjuk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-17
 

A következő hónapokban közel 90 ezer, hosszú futamidejű, változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfél kap újabb tájékoztató levelet arról, hogy miként fixálhatja hitelének kamatát. Érdemes a levélben található ajánlatot a hitelmoratóriumban lévőknek is átgondolniuk, mert bár a havi törlesztőjük kifejezetten a moratórium miatt nem változhat, ám egy kamatemelkedés már bizony megdrágíthatja a törlesztőjüket. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy lehet a bankunktól kapott ajánlatnál kedvezőbb hitellehetőség is a piacon, egy ilyennel pedig olcsóbban búcsúzhatunk a kamatkockázat rémétől.

Ki kap levelet a bankjától?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 áprilisban kiadott ajánlása alapján a bankok a következő hónapokban – a tavalyi után immár másodszor – írásos tájékoztatókat küldenek azon lakossági ügyfeleiknek, akiknek 2015. február 1-je (a fair banki szabályozás hatályba lépése) előtt kötött változó kamatozású jelzáloghitel-szerződésük legalább 10 éves hátralévő futamidejű, s rendben fizetik törlesztőrészleteiket (vagy legfeljebb 90 napon belüli késedelmük van).

A jegybank adatai szerint idén szeptemberben mintegy 85-90 ezer ilyen szerződés volt, ami összességében 550-600 milliárd forint összegű hitelállomány.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen csatornákon kaphatom meg a tájékoztatót?

A banki tájékoztatók levélben, e-mailben vagy netbankon (figyelmeztető sms-sel együtt) érkezhetnek. Ezekben a hitelintézetek – az adott ügyfél konkrét hitelénél végzett számítási példával – bemutatják, hogy milyen hatása lehet változó kamatozású lakáshiteleknél egy esetleges jövőbeni kamatemelkedésnek. Rávilágítanak, hogy a törlesztőrészlet (a változó kamatozású hitel típusától függően) akár 3 havonta is változhat.

E kockázat kiküszöbölésére a pénzügyi intézmények – az MNB elvárásaival összhangban – a hosszabb távra rögzített kamatozású jelzáloghitelre való átváltást ajánlják fel ügyfeleiknek. Egy-egy 5, illetve 10 évig rögzített, s egy futamidő végéig fix kamatozású konstrukció közül legalább kettőt mutatnak be, az ügyfél adott hitelére vetítve a kamatrögzítés hatásait.

Ez az utolsó lehetőségem?

Azok, akik nem fixálják így szerződésmódosítással hitelüket és hitelük hátralévő futamideje meghaladja a 10 évet, a továbbiakban évente egyszer, aktualizált tartalommal újból kapnak ugyanilyen figyelemfelhívást.

Akár bent is maradhatok a moratóriumban?

A fixesítés kétféle módja a fizetési moratórium szempontjából (is) fontos. Ez történhet egyrészt hitelkiváltással, ami más bank közreműködését igényli, másrészt – a jegybanki ajánlással összhangban – a szerződés módosításával. Ha a moratóriumban lévő adós a hitelkiváltást választja – ami egyben új hitelszerződést is jelent –, akkor számára megszűnik a moratórium védőhálója.

Szerződésmódosítás esetén azonban csupán az eredeti szerződése módosul, a kamatozás típusa változik. Nincs tehát új hitelfolyósítás, ezért a szerződés továbbra is élvezi a fizetési moratórium védelmét.

Bankon belüli szerződésmódosítás esetén ráadásul a kapcsolódó díjak és költségek is kedvezőbben alakulnak, hiszen ekkor a hitelkiváltáskor felmerülő előtörlesztési, értékbecslési és folyósítási díj is elkerülhető. A pénzügyi intézmények a fixesítési szerződésmódosításkor legfeljebb az ahhoz közvetlenül kapcsolódó költségeket, díjakat számíthatják fel. A banki tájékoztató szerinti szerződésmódosítási lehetőség legalább 30 napig érhető el az érintett ügyfeleknek, de azt ezen túl is bármikor kérhetik.

Mivel járok jobban pénzügyileg?

Bármilyen hitelről is legyen szó – személyi kölcsön, autóhitel, lakáshitel –, a bankok ajánlatai között jelentős különbségek vannak, így könnyen előfordulhat, hogy a saját bankunk által ajánlott lehetőségnél kedvezőbb is elérhető a piacon. Ez persze már hitelkiváltás volna, ami új szerződéskötést jelentene, így a moratóriumból ezzel ki fogunk lépni. Ez persze azok számára lehet probléma, akik valóban fizetési gondokkal küzdenek – például elveszítették az állásukat –, de számukra a hitelkiváltás egyébként sem lenne járható út, hiszen egy új hitel felvételéhez minimum 3 hónapos véglegesített munkaviszony, valamint megfelelő nagyságú igazolt jövedelem szükséges. A saját bank tájékoztatójában szereplő ajánlat elfogadásakor azonban nincs újabb hitelbírálat, így bárki megkaphatja, aki elfogadja azt.

Lehet olcsóbb egy fixált hitel, mint egy változó kamatozású?

A bankok hitelkamatai között olyan jelentős lehet a különbség, hogy akár az is előfordulhat, hogy egy 10 évre rögzített kamatú hitel alig drágább, mint egy évente változó kamatú. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint például jelenleg egy évente változó kamatú 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitel THM-e (teljes hiteldíj-mutató) 3,68%, míg ugyanez 3,77%-os THM-mel érhető el 10 éves fixálással. (300 ezer Ft jövedelemmel, amennyiben a legjobb 3-3 ajánlat átlagát vesszük alapul.) Ez pedig havi törlesztésben alig 1-2 ezer Ft-ot jelent csak!

Legalább ilyen fontos azonban, hogy a 10 éves kamatperiódusú hitelek között is óriási az árkülönbség: míg a legjobb 3 termék THM-ének átlaga 3,77%, a legdrágábbak esetében 6,35% ugyanez, ami 13 ezer Ft különbséget jelent havonta. Éppen ezért érdemes ellenőrizni a banki tájékoztatóban szereplő ajánlatot, és összevetni azt a többi bank hiteleivel, majd ez alapján dönteni. Feltéve persze, hogy van munkaviszonyunk és megfelelő jövedelmünk, vagyis hitelképesek vagyunk.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával megnézheted, hogy jövedelmed alapján milyen feltételekkel adnak lakáshitelt a hazai bankok számodra, és azonnal összehasonlíthatod a havi törlesztőket is. Azt is ellenőrizheted, hogy a jelenlegi hiteledhez képest mire számíthatnál akkor, ha például kamatkockázat szempontjából biztonságosabb jelzáloghitelre cserélnéd le azt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés