loading

900 ezer magyar készpénzben kapja a fizetését. Ők vehetnek fel lakáshitelt?

Egy tavalyi MNB felmérés szerint a magyar munkavállalók több mint ötöde még mindig készpénzben kapja a fizetését, 5%-uk pedig vegyesen, készpénzben és banki utalással jut hozzá a jövedelméhez. Kapnak ők így lakáshitelt, és ha igen, milyen feltételekkel?

Bármennyire is a technológiai fejlődésről szól a XXI. század, a magyarok ötöde bizony még mindig készpénzben kapja a jövedelmét, de sokan (5%) készpénzben és banki utalással jutnak hozzá a bérükhöz. Ez 4,5 millió magyar munkavállalóval számolva mintegy 900 ezer embert jelent, akik hitelfelvételkor azzal szembesülhetnek, hogy bizony a készpénzben kapott jövedelem a bankok egy részénél nehézséget okoz. Természetesen itt a legálisan szerzett készpénzes jövedelemről beszélünk, mert aki zsebbe kapja a bérét, vagy annak egy részét, az ezt az összeget aligha képes a bank által elfogadható módon igazolni, így nem is hitelezhető.

Először is van egy jó hírünk: A bankok adnak lakáshitelt a készpénzes jövedelemre is, ám az már bankfüggő, hogy éppen milyen feltételeket támasztanak ilyenkor.

 1. Van bank, amelyik meghitelezi a NAV által igazolt készpénzes jövedelmet, és az sem feltétel, hogy legyen az ügyfélnek bankszámlája.
 2. Más pénzintézetek hiteleznek készpénzes jövedelmet, ám elvárják, hogy a leendő adósnak a hiteligénylést megelőző 2-3 hónapban már legyen bankszámlája. Ezt persze bankszámlakivonattal is tudni kell igazolniuk.
 3. Találni olyan pénzintézetet is, amelyik nemcsak egy már meglévő bankszámlához ragaszkodik, hanem ahhoz is, hogy azt a leendő adós aktívan használja. Aktívnak minősül a bankszámla, ha a számlán rendszeres, legalább havi egy ügyfél által kezdeményezett terhelés és legalább havi egy nem bank általi 10 000 Ft-ot elérő jóváírás (jövedelem, egyéb átutalás, készpénzbefizetés) van.

Jól látható tehát, hogy készpénzes jövedelemnél alaposan lecsökken a szóba jöhető bankok száma, így egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb kamatot és THM-et (teljes hiteldíj mutató) kínáló ajánlatot sikerül majd választanod.

Hogy miért fontos ez? A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 10 millió Ft-os – 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel havi törlesztője lehet 62 942 Ft és 83 012 Ft is, ami teljes visszafizetésben csaknem 5 millió Ft-os különbséget jelent összességében.

A készpénzes jövedelmek esetében minden esetben elvárás a NAV jövedelemigazolás, amit személyesen, postai úton és telefonon is beszerezhetsz.

Káros mellékhatások

Amennyiben készpénzben kapod a jövedelmed, akkor nem csak az jelenthet pénzügyi hátrányt, hogy leszűkül a szóba jöhető bankok köre, hanem az is, hogy elesel a hitelező banknál vezetett számlára történő jövedelemérkeztetésért cserébe járó kamatkedvezményről is.

Ha valaki ragaszkodik a teljes bankszámlamentességhez, akkor a havi törlesztők befizetése is nehezebb: más bankszámlájáról kell utalnia, a bankfiókban személyesen befizetnie, esetleg postai csekken is rendezheti a hitelt, de ez plusz költséggel jár, nem beszélve arról, hogy így a pénz is lassan érkezik meg a bankhoz. (A bankoknak egy ideje kötelező ingyenes technikai törlesztési számlát nyitniuk a lakáshitelesek számára, ahová be lehet befizetni a hiteltörlesztőket.)

Bankmonitor tipp:

Mivel választhatsz magadnak akár teljesen ingyenes bankszámlát, érdemes ebben gondolkodnod. Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén az ingyenes CIB ECO bankszámlának például nem csak havi díja nincs az első két évben, de a bankközi átutalás, az állandó átutalási megbízás, a csoportos beszedési megbízás és havonta egy alkalommal a készpénzfelvétel a CIB saját ATM-jéből is ingyenes.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Növekedés vagy halottak: hamis választás

  Tavasz vége óta az európai politikusok egy hamis és téves választásban hisznek: azt gondolják, hogy dönthetnek, hogy erős gazdaságot VAGY kevés halottat akarnak. Ez tévképzet....

 • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

  Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

 • Haszon.hu Hétfőtől bezársz? Itt megtudod, hogy kapsz-e bértámogatást

  A kéthetes lezárás miatt a kormány kibővítette a bértámogatásra jogosultak körét. A körbe tartozó egyéni vállalkozóknak sem kell katát vagy szociális hozzájárulási adó fizetniük márciusban. Az arra jogosultaknak márciusban nem kell bérleti díjat fizetniük az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban. A már megfizetett bérleti díjakat március 16-ig vissza kell fizetni. Az érintett tevékenységi körök: iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem;audio-,...