939 millió forintnyi megtakarítás kerülhet veszélybe?

939 millió forintnyi megtakarítás kerülhet veszélybe?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-19 Frissítve: 2018-07-02
 

A kötvénypiac bizonytalan helyzete miatt hónapok óta kétségek gyötörhetik a magyar lakosságnak azt a nagy szegmensét, akik megtakarításaikban kötvény alapokat tartanak. De vajon tényleg nagy lehet a baj? Megvizsgáltuk, hogy láthatóak-e már bármilyen probléma jelei hazánkban is, és megnéztük azt, mi a legjobb, amit ilyenkor tehetünk.

Aki figyelemmel kíséri a tőkepiaci eseményeket, tisztában lehet azzal, hogy az elmúlt hónapok egyik legfontosabb folyamata a kötvényhozamok világszerte tapasztalt emelkedése volt. (A hozam és az árfolyam ellentétesen mozog, tehát, ahogy a hozam nő, úgy esik az árfolyam.) A legnagyobb bajok a német és az amerikai kötvény piacon jelentkezhetnek, ezek viszont az egész világra hatással lehetnek.

Nincs már hová esni

A német 10 éves állampapír hozama április végére egészen nulla közelébe esett vissza, ami azt jelentette, hogy ezek megvásárlásával úgy adunk kölcsön a német államnak 10 évre, hogy azért lényegében semmilyen kamatot nem kapunk. Sőt, sokak szerint könnyen akár az is bekövetkezhetett volna, hogy a hozamok negatívba csúsznak, ami azt jelentette volna, hogy a befektetők még fizetnek is azért, hogy kölcsön adhassanak a német államnak.

Ez a helyzet nyilvánvalóan nem volt fenntartható, ezért is meglepő, hogy mégis voltak olyan befektetők, akik ilyen alacsony hozamok mellett is ezekbe fektetették pénzüket. Pedig ebben az esetben nem csak a pillanatnyi helyzet abszurditásának kellett volna feltűnnie, hanem annak is, hogy a közel nulla hozamok mellett már nem maradt tér a hozamok további esésének, vagyis a kötvényárfolyamok emelkedésének. Az árfolyam csökkenésére tehát nagyságrendileg nagyobb esély volt már.

A helyzet április végén meg is változott, hiszen a 10 éves német állampapír hozama irdatlan sebességgel indult meg felfelé és múlt héten már az 1%-ot is átlépte, ezzel pedig az árfolyamok jelentős esést szenvedtek el.

Hogy kerülnek képbe a magyar megtakarítók?

Hogy miért is olyan fontos ez Magyarországnak? Mert a német állampapír piacon bekövetkező esetleges nagyobb problémák a magyar kötvényeken is éreztethetik hatásaikat, ebben pedig befektetési alapjakon keresztül már a magyar lakosság is jelentősen érintett. Gondoljunk csak az MNB legutóbbi statisztikájára, amiből kiderült, hogy a lakossági megtakarítások rangsorában csak a bankbetétek előzik meg ezeket. A lakosság 3 900 forintot kitevő befektetési jegyei közül pedig éppen a hazai kötvény alapok teszik ki a legnagyobb, 939 millió forintnál is nagyobb részt.

Itt viszont mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a hazai hosszú kötvény hozamok nincsenek olyan irreálisan mélyen (4,17%), mint a németek, ezért itthon semmiképpen nem kell akkora bajra készülni, mint Nyugat-Európában. Bár a magyar kötvényhozamokról is elmondható, hogy egyre inkább nagyobb tér van az emelkedésre, mint a csökkenésre, vagyis az árfolyamok egyre nagyobb eséllyel fognak esni, mint növekedni. Ha pedig német hozamok megindulnak, akkor valószínűleg a magyarok is követni fogják azokat, de valószínűleg kisebb mértékben.

A kötvény piacon beütő lehetséges visszaesés tehát a magyar lakosságot is jelentős mértékben érintheti, még akkor is, ha közvetlenül nincsenek is kötvényeik. Lehet, hogy az erre való felkészülés látszik a BAMOSZ legfrissebb adataiban is, amiből kiderült, hogy a kötvény alapokból csak május folyamán több mint 14 milliárd forint távozott.

Mit várhatunk?

Bár a részvény és a kötvény piac közül az utóbbi számít a kevésbé kockázatosnak, jelenleg a szakértők egyetértenek abban, hogy a közeljövőben a kötvény piacon is nagy kilengések jöhetnek. Abban viszont, hogy a végső kimenet mi lesz, már nincs ekkora összhang.

1

Mint mindig, most is vannak, akik hatalmas összeomlást vizionálnak, de olyanok is, akik szerint nincs ok a pánikra. Egyvalami viszont biztos: hiába mutattak a kötvény alapok (főként a hosszú lejáratúak) szép múltbeli hozamokat, jelenleg csak a kockázatkedvelőbb megtakarítóknak ajánlott, hogy ezekbe tegyék a pénzüket.

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés