A Babaváró hitelnél is fontos a futamidő hossza?

A Babaváró hitelnél is fontos a futamidő hossza?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-01
 

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján számos érdeklődő kérdez a Babaváró hitel futamidejéről. Milyen futamidővel igényelhető a konstrukció, miért lényeges ez a kérdés egyáltalán egy Babaváró esetén? Milyen megoldás lehetséges a futamidő rövidítésére? A Bankmonitor szakértői most tiszta vizet öntenek a pohárba.

A futamidő egy személyi kölcsönnél, vagy lakáshitelnél kiemelten fontos. A hosszabb futamidő értelemszerűen azt jelent, hogy több részletben fizetjük vissza a kölcsönt, ami azzal jár, hogy a havi fizetnivaló valamelyest lecsökken. (Érthető, hiszen több részletben rendezhető a felvett kölcsön.) Ugyanakkor a későbbi lejárat azt is jelenti, hogy a felvett összeget tovább használjuk, emiatt a kamat összege is magasabb lesz. Vagyis összességében többet kell a kölcsönre visszafizetnünk.

A futamidő meghatározásakor az elvárt törlesztőrészlet és teljes visszafizetendő összeg ideális mértékének megtalálása a cél. A Bankmonitor szakértői azt szokták javasolni, hogy azt a futamidőt érdemes választani, amelynél a havi részleteket még nagy magabiztossággal ki tudjuk fizetni. De igaz ez az alaptétel a Babaváró hitel esetében is?

Hirdetés

Hirdetés

A Babaváró hitelnél is lényeges a futamidő?

A Babaváró kölcsön ideális választás lehet a gyermeket tervező fiatal párok számára. A maximális hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő pedig legfeljebb 20 év lehet. Egyik nagy előnye, hogy a kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, és ha ezen időszak alatt születne egy gyermekünk, akkor ez a kedvezmény egészen a lejáratig velünk marad.  A második baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyerek érkezésekor elengedik a teljes tartozást.

Vagyis a kölcsön kamatmentesen indul és az is marad, ha egy gyermekünk születik. Ebben az esetben a kamat negatív hatása nem érvényesül a futamidő alatt. (Pusztán a minimális, évi 0,5 százalékos kezesség vállalási költség jön rá a felvett összegre.) Vagyis érdemes lehet a leghosszabb futamidőre felvenni a konstrukciót, hiszen ez nem jár plusz teherrel. De tényleg minden esetben helytálló ez a nézet?

Előfordulhat, hogy elveszítjük a kamatmentességet: ha például nem születik gyermekünk 5 éven belül, esetleg elválunk, vagy külföldre költözünk. Ezekben az esetekben a kölcsönt normál kamattal kell tovább fizetni – sok esetben pedig az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni -, ebben az esetben pedig már tényleg lényeges lehet a hátralévő futamidő, hiszen ez az az időszak, ameddig normál kamat mellett fizethetjük a tartozásunkat.

A minimális futamidőre is szigorú szabályok vonatkoznak

Banki szabályok is vonatkoznak a minimális futamidőre, egyik pénzintézet se fog egy évre kölcsönt kínálni. Ha pedig széles körben szeretnénk válogatni, akkor minimum 5 éves futamidőt érdemes választani.

Van azonban egy szigorú jogszabályi előírás, ami erősen befolyásolja a Babaváró futamidejét: a havi törlesztőrészletünk a kezességvállalás díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. (A maximális, 10 millió forintra havi 45 834 forintot kell fizetnünk, amennyiben 20 éves futamidőt választunk.)

Ha a teljes, 10 millió forintos Babavárót szeretnénk felvenni, akkor bizony a minimális futamidő 19 év lehet. 18 éves futamidő esetén ugyanis az induló fizetési kötelezettségünk már meghaladná az 50 ezer forintot.

Érdemes a 10 millió forintban gondolkodni, hiszen a kölcsönt csak egyszer lehet megigényelni. Ha kisebb összeget vennénk fel, akkor gyakorlatilag lemondunk a kamatmentes lehetőség egy részéről. Természetesen feleslegesen ne vegyünk fel hitelt – akkor sem, ha kamatmentes -, ha nincs célunk a nagyobb összeggel, akkor igényelhetünk a maximális összegnél kevesebbet is.

Hogyan lehet rövidíteni a futamidőn?

Ettől függetlenül elképzelhető, hogy rövidebb futamidőt szeretnénk. (Nem szeretünk tartozni, külföldre szeretnénk költözni, nem jön össze a baba.) A rövidebb futamidőt az igényléskor azonban nem tudjuk elérni, de ez nem azt jelenti, hogy más úton ne tudnánk megvalósítani célunkat.

A kölcsönünket ugyanis bármikor elő-, vagy végtörleszthetjük. (Az előtörlesztés azt jelenti, hogy a rendszeres törlesztésen felül kifizetjük a tartozásunkat részben, végtörlesztéskor pedig egészben.) Babaváró hitel esetében az elő-, vagy végtörlesztésért a bank nem számolhat fel díjat. Vagyis a teljes tartozást lejárat előtt is vissza tudjuk fizetni ezzel a módszerrel.

Figyelni kell azonban arra, hogy mikor kezdeményezzük az előtörlesztést: ha a futamidő első 5 évében a gyermekszületést megelőzően előtörlesztenénk a teljes hitelösszegnek legalább a felét, akkor az előtörlesztett összegre addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetnünk az állam részére. (Ha megszületik határidőre az első gyerekünk, akkor a visszafizetett kamattámogatásra újra jogosultak lehetünk, azt visszakaphatjuk az államtól.)

Az elő-, és végtörlesztéssel ugyanakkor érdemes óvatosan bánni. Ugyanis második baba érkezésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik. Vagyis nem mindegy mennyi az aktuális tartozásunk a gyerekek érkezésekor.

Ennek hatását a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatnák be. Tegyük fel, hogy a második gyermekünk a futamidő felénél születik meg. (Az első baba megszületett 5 éven belül.) Ha nem törlesztettük elő kölcsönünket, akkor a fennálló tartozásunk 5 millió forint lenne, melyből 1,5 millió forintot elengedne az állam. Ha viszont 2 millió forintot kifizettünk előtörlesztésként a második gyermekünk érkezése előtt, akkor már csak 3 millió forint lenne a tartozásunk, melyből 900 ezer forintot engednének el. 

Vagyis csak akkor érdemes a díjmentes előtörlesztést kihasználva lecsökkentenünk a tartozásunkat, illetve teljesen kifizetni a hitelünket, ha már megszületett az első gyermekünk és nem szeretnénk többet vállalni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés