A betét valóban halott?

 • 2017.08.30.
 • szerző: bankmonitor.hu

Hol vannak azok a szép idők, amikor bankról-bankra utalva ki lehetett használni az akciós kamatok által nyújtott lehetőségeket. Ám azóta megjelent az átutalásokat megdrágító tranzakciós illeték, illetve a kamatok sem két számjegyűek. Van-e még így értelme a „kamatvadászatnak”? Mutatjuk az alternatívát!

Régi szép idők

Korábban a bankok sok hitelt nyújtottak, ami miatt szükségük volt többlet forrás bevonására. Ezt legegyszerűbben úgy tehették meg, hogy az új forrásra (vagy másképp nevezve friss pénzre) magasabb, akciós kamatot nyújtottak.

Új szelek fújnak

Ám mára teljesen átalakult a piac:

 • a bankoknak nincs akkora szüksége a többlet forrásra (eltűnőben az akciós kamatok),
 • az alapkamat is a két számjegyű szintről az egy százalék alatti tartományba zuhant (az átlagos kamatok is alacsonyak),
 • megjelent a tranzakciós illeték (0,3%-kot kell fizetni minden utalás után)
 • alig található olyan bankszámla, amit ingyen vezetnek (havi díjak pár száz forinttól a pár ezer forintig terjednek)
 • megjelentek az éven belüli számlazárás költségei (általában pár ezer forintos egyszeri díj)

Ezekből már látható, hogy a rövid (pár hónapos) lekötések után járó kamatok jó pár millió forintig nem termelik ki a költségeket (oda-vissza utalás költsége, esetleges számlavezetés és számlazárás díja). Tehát amennyiben csak rövid időre tudsz nélkülözni egy kisebb összeget, akkor bármilyen kis kamatot is kapsz a jelenlegi bankodnál, szinte bizonyos, hogy azzal jársz jobban.

Természetesen néhány tízmillió forint esetén a kamatok már lehet, hogy fedezik a többletköltségeket. De ehhez mindenképpen elő kell venned a kockás papírt, és számolnod kell:

 • odautalás költsége,
 • számla vezetési díj adott időszakra,
 • kamatadó,
 • visszautalás költsége,
 • esetleges számlazárási díj.

Ezekkel a költségekkel kell szembe állítanod a kamat összegét. A hosszabb időszakokra természetesen már magasabb a kamat, így könnyebben termőre fordulhat a befektetés.

Mennyi az annyi?

És végül a legfontosabb: mekkora hozamot lehet most elérni különböző időtávokra?

Az ábrából kiderül, hogy sajnos nem sokat. Viszont a bankbetétek egyik legfőbb versenytársa, az állampapír már annál inkább. Állami tőke-, és hozamgarancia itt is megtalálható, ráadásul a lakossági állampapírok tulajdonosai kétszeresen is örülhetnek:

 1. a legjobb kamatok átlagánál is magasabb kamatot kapnak,
 2. illetve költségeiket is minimálisra tudják szorítani.

A kamatok mindenki számára ugyanakkorák. Viszont a költség oldalon találhatsz eltérést, attól függően, hogy hol vásárold meg az állampapírt.

Bankoknál, brókercégeknél általában értékpapír számlavezetési díjat kell fizetned, viszont a Magyar Államkincstárnál vezetett számla ingyenes. Ha szeretnéd, hogy segítsünk az ügyintézésben, vagy további kérdéseid lennének az állampapírral kapcsolatban, akkor add meg adataidat, és visszahívunk!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

2 Hozzászólás

 • Lapos Elemér 2017-08-31 07:10:58 - Válasz

  Mocskos rablók!
  Töröljétek már el azt a “tranzakciós illetéket”, de nagyon gyorsan!
  Ugyanazt a pénzt akár ezerszer is megadóztatjátok!!!

 • Sándor 2017-09-01 16:38:57 - Válasz

  T.Bankmonitor!
  Azt elfelejtették leírni,ha valaki TBSZ-be teszi az 5éves PMÁK-ot,akkor még jobban jár.Semmilyen számlavezetés nincs.Én azért csípem az Államkincstárat,mert ott nem akarják rábeszélni az embert minden ostoba befektetésre,biztosításra.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.