A Bitcoin csapkodása is csak a „mindenbuborék” végét jelzi?

A Bitcoin csapkodása is csak a „mindenbuborék” végét jelzi?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-02 Frissítve: 2021-08-06
 

Az élet írja a legkülönbözőbb történeteket, amely azonban gyakran váratlan fordulatokat hoz. Nincs ez másként a befektetések terén sem, ahol az egyes őrületeket mindig egy újabb követi. Az utóbbi években a jegybankok intézkedései hatására kialakult rendkívül alacsony kamatok számos ilyen buborékot tüzelnek, amelyek közül a leglátványosabb minden bizonnyal a kriptodevizák körüli felhajtás. Az Alapblog egy írásában is az alacsony kamatok hatását vesézgeti és azt, hogy mikor inthetünk búcsút az elmúlt években kialakult buborékoknak.

Nagyon sokaknak ismerősen cseng a Bitcoin neve, és nagyon sokan már csak kíváncsiságból is követik, hogy miként alakul az árfolyama. A héten már a 11 ezer dollárt is elérte a kurzus, ahonnan csakhamar 9 ezer dollár körüli értékre esett vissza. Bizonyítva, hogy milyen hektikus befektetésről is van szó. A Bitcoin valószínűleg az egyik leglátványosabb vetülete lehet az elmúlt évek alacsony kamatpolitikájának – ahogy azt Zsiday Viktor a Citadella alapkezelője is megállapítja.

A megtakarítóknak gyakorlatilag nem volt választásuk: ha pénzük értékét meg akarták őrizni, venniük kellett valamit. Vettek is, lakásokat, részvényeket, vállalati kötvényeket, Bitcoint, festményeket, ami eszükbe jutott. Ennek eredményeként minden drága lett, kialakult a „minden buborék”.

Ugyanakkor a folyamatok változóban vannak. Egyrészről beszűkült a munkaerőpiac és megjelent a bérnyomás, másrészről maga az alacsony kamatszint sem tartható fent sokáig. Fordulat látszik kibontakozni a globális monetáris politikában, s habár ez a folyamat nem feltétlenül gyors, de a fokozatosan emelkedő kamatoknak mindenre hatása lesz. Zsiday Viktor szerint jó esély van arra, hogy a Bitcoin heves mozgásai is jegybankárok által generált eszközárbuborék tetejét mutatja, és lehetséges végét mutatja. A pontos hatásokról nehéz nyilatkozni, de a globális helyzet változása minden eszkozárra hatással lesz. A részletekről az Alapblog „Ez a teteje” című írásában olvashatunk.

Hirdetés
Hirdetés