loading

A cégvezetők nagy dilemmája: hitelt, vagy lízinget?

A Covid-járvány miatti visszaesést a lízingpiac szereplői is megérezték: a Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2020-ban 14%-kal (639 milliárd forintra) csökkent az újonnan kötött lízingszerződések értéke, miközben a kkv-k hitelfelvétele – főként az államilag támogatott hiteleknek köszönhetően – csaknem 10%-kal bővült tavaly. Vajon mi szól amellett, hogy a beruházásokat inkább hitelből finanszírozzák a vállalkozások?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lízingpiacnak volt egy sajátos szelete, amely még a válság közepette is bővülni tudott: ezt pedig azok a vállalkozások jelentették, amelyek az NHP Hajrá! programhoz köthető lízingkonstrukciók keretében finanszírozták ilyenformán a beruházásaikat.  A közelmúltban közzétett adatok szerint a lízingcégek tavaly április óta több mint 14 ezer szerződést kötöttek az NHP Hajrá! program keretében, összesen mintegy 151 milliárd forint értékben. Az ügyfelenként átlagosan 10,6 millió forintos kihelyezett összeg is mutatja, hogy főként mikrovállalkozások vették igénybe ezt a finanszírozási formát. Az ő beruházásaik csaknem a felét (48%-át) az NHP Hajrá! keretében megvalósult lízingkihelyezések adták. De vajon miért ilyen népszerű ez a konstrukció ebben a körben?

Enyhébb feltételekkel, de drágábban

A fentiek magyarázatát leginkább a mikrovállalkozások hitelképességében, pontosabban annak hiányában találhatjuk. A kis cégek jelentős része ugyanis fennakad a banki hitelképességi vizsgálatok rostáján és ezért kényszerül körülnézni a lízingpiacon. A lízingcégek a bankoknál enyhébb feltételekkel is hajlandóak finanszírozni az eszközvásárlásokat, hiszen az eszköz a futamidő végéig az ő tulajdonukban marad, a lízingbe vevő pedig a vételár 20-30%-át is előre kifizeti az első lízingdíjban. Nem véletlen, hogy sokszor maguk a pénzintézetek terelik át az ügyfeleket a csoportjukba tartozó lízingtársasághoz.

Másfelől viszont a piaci feltételekkel elérhető lízingkonstrukciók lényegesen drágábbak, mint az államilag támogatott hitel- vagy lízingkonstrukciók: a bankmonitor.hu felmérése szerint a nem támogatott lízingkonstrukciók teljes hiteldíj-mutatója (THM) jelenleg 4,5 és 6% között van, de találni 9% körüli árazást is a piacon. Nem véletlen, hogy a lízinget választók jelentős része az NHP Hajrá! program keretében keresett és talált lízingkonstrukciót, hiszen itt mindössze évi 2,5%-os kamattal juthat hozzá a forráshoz.

Sok kisvállalkozás tehát jobb híján élt a kedvezményes lízingkonstrukcióval, amelynek egyébként sok esetben tagadhatatlanul számos előnye is van a hitelfelvétellel szemben. Ugyanakkor ezt a lehetőséget sem tudja mindenki kihasználni, hiszen az NHP Hajrá! program leírása is számos megkötést tartalmaz.

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
  1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
  2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A legolcsóbb beruházási hitel

Nem véletlen tehát, hogy azok a kisvállalkozások, amelyek hitelképesnek számítanak, az utóbbi egy évben is inkább a hitelfinanszírozást választották a lízinggel szemben. Ha ugyanis a cégünk hitelképes, akkor találhatunk még az NHP Hajrá!-nál is kedvezőbb finanszírozási lehetőséget! A Kavosz válságkonstrukciói közül elsősorban a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz nevű termékkel érdemes kalkulálni, hiszen ennek kamata csupán évi 0,5%, de még az évi 0,3-1% közötti mértékű állami garanciavállalási díjjal együtt is legfeljebb 1,5%. A Széchenyi Beruházási Hitel Plusz ingatlanok, tárgyi eszközök, de akár céges üzletrészek vásárlása céljából is felvehető, legfeljebb egymilliárd forint összegben, amelyet 6-10 év közötti futamidővel, legfeljebb 2 év türelmi időt követően kell visszafizetni.

A Széchenyi Beruházási Hitel Pluszt a fentebb sorolt kondícióin kívül az adható legnagyobb hitelösszeg viszonylag könnyű kalkulálhatósága is vonzóvá teszi. A Kavosz üzletszabályzatában ugyanis egyértelműen szabályozza a minimálisan elvárt önerő mértékét, ami a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint megkönnyíti a pénzügyi tervezést. Egy beruházási hitel igénylésekor ugyanis nem csak azzal kell számolnunk, hogy mennyi hitelt kaphat a cég, hanem azzal is, hogy ez a típusú hitel bizony önerőt is kíván, mégpedig a tapasztalatok alapján (banktól függően) legalább 10 és 30% közötti mértékűt.

Ha szeretnéd megtudni, hogy vállalkozásod milyen összegű Széchenyi Beruházási Hitel Plusz felvételére lehet jogosult, azt a alábbi kalkulátorán tudod ellenőrizni!

Kapcsolódó tartalmak
Nagyot nyerhetnek a cégek az infláció alatti hitelkamatokon

Ma 5,1%-os infláció mellett átlagosan fix 2% kamatszinten juthatunk céges hitelhez. Ha pedig a kamat kisebb, mint az infláció, akkor pénzügyi értelemben "ingyen hitelről" beszélhetünk, sőt: összességében egy 100 millió...

Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...