A cégvezetők nagy dilemmája: hitelt, vagy lízinget?

A cégvezetők nagy dilemmája: hitelt, vagy lízinget?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-19 Frissítve: 2021-04-20
 

A Covid-járvány miatti visszaesést a lízingpiac szereplői is megérezték: a Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2020-ban 14%-kal (639 milliárd forintra) csökkent az újonnan kötött lízingszerződések értéke, miközben a kkv-k hitelfelvétele – főként az államilag támogatott hiteleknek köszönhetően – csaknem 10%-kal bővült tavaly. Vajon mi szól amellett, hogy a beruházásokat inkább hitelből finanszírozzák a vállalkozások?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lízingpiacnak volt egy sajátos szelete, amely még a válság közepette is bővülni tudott: ezt pedig azok a vállalkozások jelentették, amelyek az NHP Hajrá! programhoz köthető lízingkonstrukciók keretében finanszírozták ilyenformán a beruházásaikat.  A közelmúltban közzétett adatok szerint a lízingcégek tavaly április óta több mint 14 ezer szerződést kötöttek az NHP Hajrá! program keretében, összesen mintegy 151 milliárd forint értékben. Az ügyfelenként átlagosan 10,6 millió forintos kihelyezett összeg is mutatja, hogy főként mikrovállalkozások vették igénybe ezt a finanszírozási formát. Az ő beruházásaik csaknem a felét (48%-át) az NHP Hajrá! keretében megvalósult lízingkihelyezések adták. De vajon miért ilyen népszerű ez a konstrukció ebben a körben?

Hirdetés

Hirdetés

Enyhébb feltételekkel, de drágábban

A fentiek magyarázatát leginkább a mikrovállalkozások hitelképességében, pontosabban annak hiányában találhatjuk. A kis cégek jelentős része ugyanis fennakad a banki hitelképességi vizsgálatok rostáján és ezért kényszerül körülnézni a lízingpiacon. A lízingcégek a bankoknál enyhébb feltételekkel is hajlandóak finanszírozni az eszközvásárlásokat, hiszen az eszköz a futamidő végéig az ő tulajdonukban marad, a lízingbe vevő pedig a vételár 20-30%-át is előre kifizeti az első lízingdíjban. Nem véletlen, hogy sokszor maguk a pénzintézetek terelik át az ügyfeleket a csoportjukba tartozó lízingtársasághoz.

Másfelől viszont a piaci feltételekkel elérhető lízingkonstrukciók lényegesen drágábbak, mint az államilag támogatott hitel- vagy lízingkonstrukciók: a bankmonitor.hu felmérése szerint a nem támogatott lízingkonstrukciók teljes hiteldíj-mutatója (THM) jelenleg 4,5 és 6% között van, de találni 9% körüli árazást is a piacon. Nem véletlen, hogy a lízinget választók jelentős része az NHP Hajrá! program keretében keresett és talált lízingkonstrukciót, hiszen itt mindössze évi 2,5%-os kamattal juthat hozzá a forráshoz.

Sok kisvállalkozás tehát jobb híján élt a kedvezményes lízingkonstrukcióval, amelynek egyébként sok esetben tagadhatatlanul számos előnye is van a hitelfelvétellel szemben. Ugyanakkor ezt a lehetőséget sem tudja mindenki kihasználni, hiszen az NHP Hajrá! program leírása is számos megkötést tartalmaz.

Széchenyi hitel
Bankmonitor

A legolcsóbb beruházási hitel

Nem véletlen tehát, hogy azok a kisvállalkozások, amelyek hitelképesnek számítanak, az utóbbi egy évben is inkább a hitelfinanszírozást választották a lízinggel szemben. Ha ugyanis a cégünk hitelképes, akkor találhatunk még az NHP Hajrá!-nál is kedvezőbb finanszírozási lehetőséget! A Kavosz válságkonstrukciói közül elsősorban a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz nevű termékkel érdemes kalkulálni, hiszen ennek kamata csupán évi 0,5%, de még az évi 0,3-1% közötti mértékű állami garanciavállalási díjjal együtt is legfeljebb 1,5%. A Széchenyi Beruházási Hitel Plusz ingatlanok, tárgyi eszközök, de akár céges üzletrészek vásárlása céljából is felvehető, legfeljebb egymilliárd forint összegben, amelyet 6-10 év közötti futamidővel, legfeljebb 2 év türelmi időt követően kell visszafizetni.

A Széchenyi Beruházási Hitel Pluszt a fentebb sorolt kondícióin kívül az adható legnagyobb hitelösszeg viszonylag könnyű kalkulálhatósága is vonzóvá teszi. A Kavosz üzletszabályzatában ugyanis egyértelműen szabályozza a minimálisan elvárt önerő mértékét, ami a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint megkönnyíti a pénzügyi tervezést. Egy beruházási hitel igénylésekor ugyanis nem csak azzal kell számolnunk, hogy mennyi hitelt kaphat a cég, hanem azzal is, hogy ez a típusú hitel bizony önerőt is kíván, mégpedig a tapasztalatok alapján (banktól függően) legalább 10 és 30% közötti mértékűt.

Ha szeretnéd megtudni, hogy vállalkozásod milyen összegű Széchenyi Beruházási Hitel Plusz felvételére lehet jogosult, azt a alábbi kalkulátorán tudod ellenőrizni!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés