Betöltés

A diploma legnagyobb pénzügyi kérdése – már csak két hét a felvételi határidő lejártáig

szerző: Bankmonitor.hu
2016-02-01

Február 15-én lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő. Sokak számára a felsőoktatás megkezdése súlyos anyagi kérdésekkel is párosul. Ha a család nem képes anyagilag támogatni a plusz 3-5 tanulmányi évet, akkor megkerülhetetlenné válik a Diákhitel. Megéri azonban már a felnőttkor legelején eladósodni? A diplomával elérhető többletjövedelem fedezetet nyújt a törlesztésre? Mik a valós kockázatok? A Bankmonitor elemzése abban segít, hogy a pénzügyi hátteret tisztán látva tudj dönteni a felsőfokú tanulmányok megkezdéséről.

A felsőfokú végzettség előnyeit egy egész életen át élvezhetjük: a két legfontosabb pénzügyi előny, hogy magasabb jövedelmet vihetsz haza, illetve hogy kisebb eséllyel leszel munkanélküli.

Magasabb jövedelem

Az iskolai végzettséggel párhuzamosan növekszik a pályakezdők fizetése. Egyetemi vagy főiskolai diplomával átlagosan 67 ezer forinttal magasabb nettó kezdő fizetésre számíthatsz, mint egy érettségivel. A munkakezdést követő években pedig még jobban kinyílik az olló: diplomával a zsebedben egyes szakterületeken akár kétszer annyit kereshetsz egy hónap alatt.

jövedelem végzettség

Az alábbi táblázat a különböző szektorokban mutatja meg a jövedelmi különbségeket a végzettség függvényében. A plusz havi jövedelem 24%-125% között mozog!

jövedelem szektor

Kisebb eséllyel leszel munkanélküli

A magasabb jövedelem mellett a munkanélküliség valószínűsége a felére csökken a felsőfokú végzettség megszerzésével. Ez azt jelenti, hogy kisebb eséllyel veszíted el a munkahelyed, és hogy gyorsabban találhatsz egy újat. Ennek a jelentőségét akkor érthetjük meg igazán, ha számba vesszük azt, hogy a munkanélküliség átlagos időtartama 19,3 hónap, azaz több mint másfél év! Ehhez képest egy piacképes felsőfokú végzettséggel az álláskeresés ideje jelentősen lerövidülhet.

munkanélküliség végzettség

A kevésbé tehetős anyagi háttérrel rendelkező fiatalokban felmerülhet a kérdés, hogy mindez szép és jó, de hogyan lehet előteremteni a főiskolai vagy egyetemi tanulmányok elvégzéséhez szükséges pénzt, ha ez családi segítséggel nem oldható meg?

A felsőfokú tanulmányok legolcsóbb finanszírozási forrása a Diákhitel. A Diákhitel 1 szabad felhasználású hitel, míg a kedvezőbb kamatozású Diákhitel 2 kizárólag a tandíjra fordítható. A hitel visszafizetése a tanulmányok befejezése után indul, a havi törlesztőrészlet összege pedig igazodik a jövedelmedhez.

A Diákhitel visszafizetésével kapcsolatban rendszerint három kérdés merül fel:

1. Mennyi idő alatt fizetem vissza a hitelt?

Vizsgáljunk meg egy konkrét esetet! Tegyük fel, hogy egy piacképes diploma megszerezéséhez 10 féléven keresztül, szemeszterenként 200 ezer forint hitelt veszel fel. Ha nem élsz a díjmentes előtörlesztés lehetőségével és mindig a kötelezően előírt minimális törlesztőrészletet fizeted be – az átlagos diplomás bruttó bér 6%-ával számolva havi 19 ezer forintot -, akkor 13 év alatt fizeted vissza a Diákhitel 1-et. A kedvezőbb kamatozású Diákhitel 2 esetén ugyanez havi 20 ezer forint törlesztést jelent kevesebb, mint 10 éven keresztül.

Ha viszont hajlandó vagy átmenetileg feláldozni a felsőfokú végzettség által megszerzett jövedelemtöbbletedet – átlagosan havi 81 ezer forintot (a kezdeti 67 ezer Ft-os havi jövedelemtöbblet folyamatosan nő) -, akkor mindössze 2 év 5 hónap alatt kipörgetheted a tartozást. Itt már nincs jelentős eltérés a Diákhitel 1 és 2 között.

diákhitel futamidő

2. Változhat-e a Diákhitel kamata?

A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata jelenleg 3,9%, a kizárólag tanulmányi költségekre fordítható Diákhitel 2 kamata pedig fixen 2% (az állami támogatás miatt). Ezért a kamat csak az 1-es konstrukció esetén változhat. Fontos kiemelni, hogy ebben az esetben a kamatemelkedés hatása tompítottan jelentkezik, mivel a piaci változások csak időben elnyújtva érvényesülnek a Diákhitel 1 kamatában.

3. Mit tehetek, ha nem tudom fizetni a törlesztőrészletet?

Egyfelől mindenféle indoklás nélkül kérhetjük a törlesztőrészlet mérséklését maximum 36 hónapra, ami bármikor megszakítható, illetve folytatható.

Másfelől havi 690 forintért cserébe köthető egy olyan jövedelempótló biztosítás, ami 1 hónapnál hosszabb munkanélküliség vagy táppénz esetén havonta 30 ezer forintot biztosít számunkra. A kapott összegből első körben automatikusan kifizetésre kerül a Diákhitel minimális törlesztőrészlete, a fennmaradó részt pedig a bankszámládra utalják, ami szabadon elkölthető. Ez a biztosítás folyamatos igénybevétel esetén összesen 12 hónapig teljesít kifizetést.

És amire kevesen gondolnak: a tanulmányok megszakadása

Talán nem is olyan meglepő, de a Diákhitel visszafizetésénél elsősorban azoknak jelentkezik pénzügyi nehézsége, akik „túl lazára” veszik a felsőfokú tanulmányaikat és nem képesek diplomát szerezni. Esetükben az elérhető jövedelemtöbblet elvékonyodhat a fent bemutatotthoz képest, mely havi szinten törlesztési problémákhoz vezethet. Ezt a kockázatot egyféleképpen lehet kezelni: mindenki vegye komolyan a tanulmányait, különösen azok, akik Diákhitelt vettek fel. Csakúgy mint bármilyen hitel esetén: ha megalapozatlan, átgondolatlan a hitelfelvétel, akkor az később pénzügyi problémákhoz vezethet.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos

2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.