Betöltés

A diploma legnagyobb pénzügyi kérdése – már csak két hét a felvételi határidő lejártáig

szerző: Bankmonitor.hu
2016-02-01

Február 15-én lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő. Sokak számára a felsőoktatás megkezdése súlyos anyagi kérdésekkel is párosul. Ha a család nem képes anyagilag támogatni a plusz 3-5 tanulmányi évet, akkor megkerülhetetlenné válik a Diákhitel. Megéri azonban már a felnőttkor legelején eladósodni? A diplomával elérhető többletjövedelem fedezetet nyújt a törlesztésre? Mik a valós kockázatok? A Bankmonitor elemzése abban segít, hogy a pénzügyi hátteret tisztán látva tudj dönteni a felsőfokú tanulmányok megkezdéséről.

A felsőfokú végzettség előnyeit egy egész életen át élvezhetjük: a két legfontosabb pénzügyi előny, hogy magasabb jövedelmet vihetsz haza, illetve hogy kisebb eséllyel leszel munkanélküli.

Magasabb jövedelem

Az iskolai végzettséggel párhuzamosan növekszik a pályakezdők fizetése. Egyetemi vagy főiskolai diplomával átlagosan 67 ezer forinttal magasabb nettó kezdő fizetésre számíthatsz, mint egy érettségivel. A munkakezdést követő években pedig még jobban kinyílik az olló: diplomával a zsebedben egyes szakterületeken akár kétszer annyit kereshetsz egy hónap alatt.

jövedelem végzettség

Az alábbi táblázat a különböző szektorokban mutatja meg a jövedelmi különbségeket a végzettség függvényében. A plusz havi jövedelem 24%-125% között mozog!

jövedelem szektor

Kisebb eséllyel leszel munkanélküli

A magasabb jövedelem mellett a munkanélküliség valószínűsége a felére csökken a felsőfokú végzettség megszerzésével. Ez azt jelenti, hogy kisebb eséllyel veszíted el a munkahelyed, és hogy gyorsabban találhatsz egy újat. Ennek a jelentőségét akkor érthetjük meg igazán, ha számba vesszük azt, hogy a munkanélküliség átlagos időtartama 19,3 hónap, azaz több mint másfél év! Ehhez képest egy piacképes felsőfokú végzettséggel az álláskeresés ideje jelentősen lerövidülhet.

munkanélküliség végzettség

A kevésbé tehetős anyagi háttérrel rendelkező fiatalokban felmerülhet a kérdés, hogy mindez szép és jó, de hogyan lehet előteremteni a főiskolai vagy egyetemi tanulmányok elvégzéséhez szükséges pénzt, ha ez családi segítséggel nem oldható meg?

A felsőfokú tanulmányok legolcsóbb finanszírozási forrása a Diákhitel. A Diákhitel 1 szabad felhasználású hitel, míg a kedvezőbb kamatozású Diákhitel 2 kizárólag a tandíjra fordítható. A hitel visszafizetése a tanulmányok befejezése után indul, a havi törlesztőrészlet összege pedig igazodik a jövedelmedhez.

A Diákhitel visszafizetésével kapcsolatban rendszerint három kérdés merül fel:

1. Mennyi idő alatt fizetem vissza a hitelt?

Vizsgáljunk meg egy konkrét esetet! Tegyük fel, hogy egy piacképes diploma megszerezéséhez 10 féléven keresztül, szemeszterenként 200 ezer forint hitelt veszel fel. Ha nem élsz a díjmentes előtörlesztés lehetőségével és mindig a kötelezően előírt minimális törlesztőrészletet fizeted be – az átlagos diplomás bruttó bér 6%-ával számolva havi 19 ezer forintot -, akkor 13 év alatt fizeted vissza a Diákhitel 1-et. A kedvezőbb kamatozású Diákhitel 2 esetén ugyanez havi 20 ezer forint törlesztést jelent kevesebb, mint 10 éven keresztül.

Ha viszont hajlandó vagy átmenetileg feláldozni a felsőfokú végzettség által megszerzett jövedelemtöbbletedet – átlagosan havi 81 ezer forintot (a kezdeti 67 ezer Ft-os havi jövedelemtöbblet folyamatosan nő) -, akkor mindössze 2 év 5 hónap alatt kipörgetheted a tartozást. Itt már nincs jelentős eltérés a Diákhitel 1 és 2 között.

diákhitel futamidő

2. Változhat-e a Diákhitel kamata?

A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata jelenleg 3,9%, a kizárólag tanulmányi költségekre fordítható Diákhitel 2 kamata pedig fixen 2% (az állami támogatás miatt). Ezért a kamat csak az 1-es konstrukció esetén változhat. Fontos kiemelni, hogy ebben az esetben a kamatemelkedés hatása tompítottan jelentkezik, mivel a piaci változások csak időben elnyújtva érvényesülnek a Diákhitel 1 kamatában.

3. Mit tehetek, ha nem tudom fizetni a törlesztőrészletet?

Egyfelől mindenféle indoklás nélkül kérhetjük a törlesztőrészlet mérséklését maximum 36 hónapra, ami bármikor megszakítható, illetve folytatható.

Másfelől havi 690 forintért cserébe köthető egy olyan jövedelempótló biztosítás, ami 1 hónapnál hosszabb munkanélküliség vagy táppénz esetén havonta 30 ezer forintot biztosít számunkra. A kapott összegből első körben automatikusan kifizetésre kerül a Diákhitel minimális törlesztőrészlete, a fennmaradó részt pedig a bankszámládra utalják, ami szabadon elkölthető. Ez a biztosítás folyamatos igénybevétel esetén összesen 12 hónapig teljesít kifizetést.

És amire kevesen gondolnak: a tanulmányok megszakadása

Talán nem is olyan meglepő, de a Diákhitel visszafizetésénél elsősorban azoknak jelentkezik pénzügyi nehézsége, akik „túl lazára” veszik a felsőfokú tanulmányaikat és nem képesek diplomát szerezni. Esetükben az elérhető jövedelemtöbblet elvékonyodhat a fent bemutatotthoz képest, mely havi szinten törlesztési problémákhoz vezethet. Ezt a kockázatot egyféleképpen lehet kezelni: mindenki vegye komolyan a tanulmányait, különösen azok, akik Diákhitelt vettek fel. Csakúgy mint bármilyen hitel esetén: ha megalapozatlan, átgondolatlan a hitelfelvétel, akkor az később pénzügyi problémákhoz vezethet.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos

2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Miért nem kell izgulni a diákhitel kamatos kamata miatt?

2018. 07. 06.

A Diákhitel1, hasonlóan minden más hitelfajtához, egy olyan hitelkonstrukció, amit kamatokkal együtt kell visszafizetni a hitelnyújtónak. Ez az állítás a Diákhitel2 esetében akkor állná meg a helyét, ha az állami...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.