Betöltés

A fiatalok is sokat adnak a banki ügyintézők szavára

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-30

Te mi alapján döntesz, amikor bankot vagy számlacsomagot választasz? Szentelsz-e arra egy kis időt, hogy magad keresed meg a legjobb ajánlatokat, vagy csak a fióki ügyintéző szavára hallgatsz? Ma már az internet segítségével kényelmesen, egyszerűen és gyorsan választhatunk a legjobb ajánlatok közül, ennek ellenére a fiatalok körében is a bankban kapott tanács a mérvadó.

A K&H pályakezdők jóléti index kutatásából kiderül, hogy a 19-29 éves városi fiatalok közel háromnegyede rendelkezik valamely pénzintézetnél bankszámlával, amit átlagosan 18 éves korukban nyitottak meg. Egyharmaduk van már túl bankváltáson, bankon belül pedig kevesebb, mint negyedük váltott már számlacsomagot. A többségnek nincs a bankjával problémája, így a bankváltást sem érzik szükségesnek. Pedig ez egyáltalán nem előfeltétele a bankváltásnak…

18-20 éves korban már ideje elkezdeni tudatosan kiválasztani, hogy hol bankolunk. Ugyanis, ha kikerülünk a nagybetűs életbe, jelentős előnnyel indulhatunk, ha van már némi fogalmunk arról, mit is szükséges vizsgálni saját számlahasználati szokásainkkal kapcsolatban. Így könnyebben tudjuk majd az igényeinknek megfelelő számlacsomagot kiválasztani és biztos, hogy nem fogjuk elveszettnek érezni magunkat egy számlakivonat láttán.

A kutatás szerint a megkérdezett fiatalok negyede rendelkezik második bankszámlával, amelyet jellemzően 22 évesen kezdenek el használni. A főiskolai, egyetemi évek megkezdésének, és a rendszeres munkabérnek jelentős szerepe van már ebben az időszakban. Ha már rendelkezünk egy, a diákéveinkben megnyitott számlával, majd munkába állunk, érdemes alaposan áttanulmányozni, hogy munkabérünket és megváltozott számlahasználati szokásainkat is figyelembe véve milyen egyéb ajánlatok jöhetnek szóba. Előfordulhat, hogy az elsőként nyitott diákszámlánk megszüntetését halogatjuk, mert jellemzően forgalomtól függetlenül díjmentes számlavezetést biztosítanak. De ha véletlenül megfeledkeznénk évekkel ezelőtt nyitott számlánkról, bankunk figyelmeztetni fog minket, mivel ezek a számlák csak meghatározott életkorig vehetők igénybe. A válaszadók 34%-a szüntetett már meg bankszámlát, míg másik csomagra 24% váltott át.

Mikortól érdemes a pénzügyekben elmélyülni?

A lehető leghamarabb! A K&H említett felméréséből ugyanis az is kiderül, hogy az esetek döntő többségében a fiatalok a banki tanácsadóban bíznak leginkább, és rájuk hagyatkoznak, mielőtt döntést hoznának. Aki csak számlacsomagot váltott, azoknak csupán 23 %-a nézett utána önállóan, hogy milyen ajánlatok közül válogathat. A megkérdezettek 40%-a az ügyintéző javaslatára döntött a csomagváltás mellett, 37%-a pedig a váltás előtt megkereste a bankot, hogy tanácsot kérjen.

fiatalok_13.11.29

A számokból is kitűnik, hogy ezen a területen valószínűleg bizonytalanok vagyunk még. Pénzügyi kultúránk fejlődése érdekében már kisiskolás korban nem ártana elkezdeni ismerkedni az alapvető fogalmakkal. Így sokkal határozottabbak és magabiztosabbak lehetnénk ezen a területen, és nem kellene teljes mértékben a banki ügyintézőre hagyatkoznunk. Persze ezzel nincs is probléma, hiszen egy banki szakember véleményét nem árt azért kikérni. Mivel a banknak is érdeke, hogy elégedett ügyfelei legyenek, így előfordulhat, hogy az ügyintézés során hívják fel a figyelmünket, hogy nem a legideálisabb bankszámlával rendelkezünk éppen. De attól még, hogy kedvezőbb számlacsomagot ajánlanak számunkra az adott banknál, sosem fogjuk megtudni, hogy két ajtóval odébb még kedvezőbbet találhatnánk, csak éppen egy másik banknál.

Persze ebben is segítségedre vagyunk, hiszen bankszámla összehasonlító kalkulátorunkkal személyre szabva keresheted meg a Neked legkedvezőbb számlacsomagot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.