A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-15 Frissítve: 2021-08-06
 

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak és hogyan képzelik el a mostani fiatalok a helyzetüket nyugdíjasként? A Groupama Biztosító friss felmérésében éppen ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

A felmérés szerint a 18-59 év közötti, nyugdíj előtt álló lakosság a jelenleginél nehezebb anyagi helyzetre, romló életszínvonalra számít a nyugdíjas éveiben. Ugyanakkor nem teljesen egységes a kép, hiszen a fiatal, 18-29 éves korosztály részéről jóval nagyobb mértékű az optimizmus. Ők úgy gondolják, hogy az időskori életszínvonaluk nem fog rendkívüli ütemben romlani majd. Ami meglepő, hogy a válaszadók egy része szerint a kiadásaik részét könnyebben is finanszírozza majd, mint jelenleg.

Ugyanakkor a fiatalok az alternatív bevételekre és kevésbé az állami nyugdíjra alapozzák ezt a jövőképet. Míg az ötvenes nemzedék úgy számol, bevételének még kétharmadát (67%) biztosítja az állami apanázs, addig a munkaerőpiacra csak most belépő, húszas éveit taposó Y-generáció az időskori jövedelmének 37%-át várja csak az államtól.

A fiatalok a bevételük harmadát ingatlankiadásból, nyugdíjcélú és egyéb megtakarításokból várják. Ezenkívül a kieső nyugdíj másik részét nyugdíjasként végzett munkával, vállalkozásból, vagy gyerekektől/unokáktól származó támogatással egészítenék ki. Tehát elsősorban a több lábon állásban látják a megoldást a helyzetre. Ezzel szemben az ötvenesek várakozása szerint a bevételük mintegy 10%-a érkezik majd csak munkából és mindösszesen ötöde valamilyen megtakarításból.

Ez megerősíti, hogy érdemes gondolni a nyugdíjas korra és minél hamarabb nekivágni a takarékoskodásnak. Három féle nyugdíjcélú megtakarítási formából is lehet választani, ahol 20%-os adóvisszatérítést is ad az állam.

Kalkulátorunkkal választ kaphatsz arra, hogy mennyi nyugdíj-kiegészítést érsz el, ha takarékoskodsz!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés