A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-18 Frissítve: 2021-08-06
 

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől. Azonban jelenleg a trendek a normalizálódó kamatok irányába tartanak, részben ez is indokolja a kötvénypiaci hozamemelkedés, vagy éppen a forint gyengülését. Az Alapblogon Zsiday Viktor, a Citadella alap portfóliómenedzsere értekezik a magyar kamathelyzetről.

Amikor 2012-ben elindult hazánkban a kamatcsökkentés, akkor a jegybank egy globálisan lezajló trendre ült rá, amikor is őrült ütemben kezdődött a monetáris lazítás. Gyakorlatilag a kedvező háttérszélnek köszönhetően sikerült nulla közelébe csökkenteni a hazai rövid kamatokat, ami hozzájárult az az államháztartás egyensúlyának javulásához, és a gazdaság növekedéséhez is. Zsiday Viktor szerint a lehetőségeket teljesen sikerült kihasználni, hiszen a régiós rövid kamatokhoz képest a magyar lényegesen alacsonyabb.

Most azonban a trend az emelkedő kamatok irányába mutat. Ezzel egy befektetőnek mindenképp tisztában kell lennie, hiszen az árral szemben úszni nem érdemes. A világ nagy jegybankjai az évek óta tartó pénznyomtatásnak lassan véget vetnek, Amerika pedig a kamatemelési ciklusba nyakig benne van. Zsiday szerint ebben a környezetben az alacsonyabb kamatú (mint például, amilyen a forint is), vagy valamiért hibás gazdaságpolitikát folytató országok könnyen célkeresztbe kerülnek.

Szerencsére a gazdasági folyamataink rendben vannak, azonban felmerül a kérdés, hogy a jegybank alacsony rövid kamatokat, vagy stabilabb/erősebb forintot szeretne. Amennyiben az alacsony kamatok maradnak, akkor fel kell készülni a gyengébb forintra is. Az Alapblog „Független-e a magyar jegybank?” című írásában részletesen is olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés