A jegybankárok veszélyeztethetik a globális gazdaságot

A jegybankárok veszélyeztethetik a globális gazdaságot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-12
 

A világ kiemelkedő befektetési szakemberei és közgazdászai szemén keresztül nyerhettünk betekintést a globális gazdaság, illetve a világ főbb gazdaságának várható alakulására. Megtudhattuk például, hogy a globális gazdaságot főként a jegybankárok sodorhatják veszélybe, de az amerikai és az európai gazdasággal kapcsolatban is komoly veszélyforrásokat azonosítottak. A hazai pénzügyi életben pedig továbbra is a Quaestor botrány adott alkalmat, hogy a BEVA által nyújtható kártalanítást mélyebben megismerhessük.

A jegybankok által a folytatott hatalmas mértékű pénznyomtatás következtében alakulhat ki buborék a világgazdaságban az egyik legtekintélyesebb magánbefektető, Marc Faber szerint. Az Alapblog vele készített interjúja során a szakember arról is beszélt, hogy véleménye szerint az amerikai gazdaság is hamarosan zsugorodni kezdhet, erre pedig már most számos jel utalhat.

De megtudhattuk azt is, hogy az erős dollárnak és a várhatóan hosszú ideig fennmaradó alacsony olajárnak köszönhetően a legnagyobb befektetők az autókereskedéseket tartják az egyik legbiztosabb befektetéseknek. Olvasd el Warren Buffett véleményét is a helyzetről az Alapblog cikkében!

Ami pedig az európai gazdaságot illeti, Lord Skidelsky, Nagy-Britannia egyik legismertebb gazdaságpolitikai törvényhozója pedig részletesen beszélt arról, hogy az Európai Központi Bank mennyiségi lazításának hatása nem fog begyűrűzni a reál gazdaságban, csupán az olyan eszközök, mint a részvények, kötvények és ingatlanok fognak erősen megdrágulni. A teljes folyamatot elolvashatod a világhírű közgazdásszal készített interjúban.

Ezzel vág össze Joachim Goldberg, tőzsdei viselkedéskutató véleménye is. Szerinte az alacsony kamatkörnyezet következtében a kisemberek is tömegével fognak megjelenni a kockázatosabb befektetések piacain, ami viszont már egy részvénypiaci buborékképződés kezdetéhez vezethet. Erről a helyzetről beszél bővebben Goldberg az Alapblog „Spekuláns az, aki sok pénzt keres. Kivéve, ha az a valaki én vagyok” című interjújában.

A hazai gazdasági életben továbbra is az érdeklődés középpontjában álló brókerbotrány kapcsán pedig az Alapblog szerint hatalmas hálával tartozunk a svájci jegybanknak, amiért január közepén megszüntette a svájci frank árfolyamküszöbét. Ennek következtében indultak be olyan folyamatok, amelyek végül a csaló brókercégek lebukásához vezettek. Ennek kapcsán pedig Zsiday Viktor írásában a Befektető-védelmi Alap (BEVA) által a Quaestor kötvényekre vonatkozó kártalanítását boncolgatta több szemszögből is.

Hirdetés
Hirdetés