loading

A józan ész nevében: ajándékot ne hitelből!

A karácsonyi forgatagban lépten-nyomon botlunk bele a kedvezőbbnél kedvezőbb hitel ajánlatokba. Ezeknek nem mindig könnyű ellenállni, pláne ha olyan termékkel párosul, amelyet szívesen látnánk a fa alatt, vagy éppen egy régóta dédelgetett álmunk válna valóra, ha az áhított tárgyat éppen most, az ünnepek alkalmával tudhatnánk a magunkénak! Azonban legyen bármilyen nagy is a kísértés, alaposan gondoljuk át, hogy valóban kihagyhatatlan-e a repertoárból!

Miért ne vehetném meg részletre?

Azon túl, hogy karácsonyi ajándék, nem mindegy, hogy milyen célt szolgál. És az sem, hogy a termék megvásárlására milyen hitelt kínálnak. Ha éppen a mosógép ment tönkre, és kapóra jön egy „ingyen hitel”, ráadásul, hogy még ünnepi díszbe is tudjuk csomagolni, ésszerű keretek között lehet optimális megoldás mindezt hitelből finanszírozni. Ekkor is mérlegeljük, hogy milyen havi törlesztőrészletetet tudunk elviselni, amely nem terheli meg túlzott mértékben a családi kasszát. 

Amire fontos ügyelni:

 • Valóban „ingyen hitelről” van-e szó! 

Ez egy egyszerű osztással kiderül, azaz ha a termék árát elosztjuk a részletek számával (ahány hónapig fizetnünk kell majd), ugyanazt a számot kapjuk-e, amennyi a hirdetés szerinti törlesztőrészlet összege. Egyszerűbben vizsgálva a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) 0%-e vagy sem. Ha a hirdetésben a meghirdetett kamat mértéke 0%, ott még felmerülhetnek egyéb költségek, például kezelési költség, és máris nem ingyen hitelt kaptunk. 

 • Milyen terméket kapcsolnak hozzá?

Előfordul a kínálatban olyan áruhitel is, amelyet egy hitelkártyába bújtatva kaphatunk meg. Ilyenkor szintén egy ingyen hitel előnyeit használhatjuk ki, azonban a hitelkeret összege lehet ennél magasabb. A kiválasztott terméket a kártyával vásároljuk meg, annak árát havi részletekben fizethetjük ki költségmentesen, de magasabb keretet is biztosíthatnak mellé, így máris ott a csábítás, hogy ismét használjuk a hitelkártyánkat. Amely persze lehet előny is abban az esetben, ha vásárlásainkat egyébként is kártyával bonyolítjuk, és tisztában vagyunk a hitelkártya helyes használatával. Így ugyanis még pénzvisszatérítésben is részesülhetünk, amellyel akár egy bankszámla költségeit is meg tudjuk spórolni. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Amit nem feltétlen kell hitelből megvalósítani

Ha nem létszükségletről beszélünk, ne akarjunk hitelből vásárolni csak azért, mert Karácsony van! Ha még működik a laptop, ne az ünnepek kedvéért akarjuk kölcsönből lecserélni egy másikra, amelyik kétszer annyiba kerül! Ha mindez már egyébként is tervben volt, de nem sikerült rá félretenni, akkor a hitel törlesztésével sem biztos, hogy sikeresebbek leszünk… Ha még nem tettük, célszerű magunkat kipróbálni, hogy egy bizonyos összeget félretegyünk minden hónapban valamilyen cél érdekében. Ha ez sikerül, nem feltétlen lesz szükség hitelt felvenni. Ha pedig mégis, akkor magunkat ismerve már tudatosabban dönthetünk a kölcsön felvétele előtt. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

  “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

  Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...