A józan ész nevében: ajándékot ne hitelből!

2013. 12. 01. szerző: bankmonitor

A karácsonyi forgatagban lépten-nyomon botlunk bele a kedvezőbbnél kedvezőbb hitel ajánlatokba. Ezeknek nem mindig könnyű ellenállni, pláne ha olyan termékkel párosul, amelyet szívesen látnánk a fa alatt, vagy éppen egy régóta dédelgetett álmunk válna valóra, ha az áhított tárgyat éppen most, az ünnepek alkalmával tudhatnánk a magunkénak! Azonban legyen bármilyen nagy is a kísértés, alaposan gondoljuk át, hogy valóban kihagyhatatlan-e a repertoárból!

Miért ne vehetném meg részletre?

Azon túl, hogy karácsonyi ajándék, nem mindegy, hogy milyen célt szolgál. És az sem, hogy a termék megvásárlására milyen hitelt kínálnak. Ha éppen a mosógép ment tönkre, és kapóra jön egy „ingyen hitel”, ráadásul, hogy még ünnepi díszbe is tudjuk csomagolni, ésszerű keretek között lehet optimális megoldás mindezt hitelből finanszírozni. Ekkor is mérlegeljük, hogy milyen havi törlesztőrészletetet tudunk elviselni, amely nem terheli meg túlzott mértékben a családi kasszát. 

Amire fontos ügyelni:

 • Valóban „ingyen hitelről” van-e szó! 

Ez egy egyszerű osztással kiderül, azaz ha a termék árát elosztjuk a részletek számával (ahány hónapig fizetnünk kell majd), ugyanazt a számot kapjuk-e, amennyi a hirdetés szerinti törlesztőrészlet összege. Egyszerűbben vizsgálva a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) 0%-e vagy sem. Ha a hirdetésben a meghirdetett kamat mértéke 0%, ott még felmerülhetnek egyéb költségek, például kezelési költség, és máris nem ingyen hitelt kaptunk. 

 • Milyen terméket kapcsolnak hozzá?

Előfordul a kínálatban olyan áruhitel is, amelyet egy hitelkártyába bújtatva kaphatunk meg. Ilyenkor szintén egy ingyen hitel előnyeit használhatjuk ki, azonban a hitelkeret összege lehet ennél magasabb. A kiválasztott terméket a kártyával vásároljuk meg, annak árát havi részletekben fizethetjük ki költségmentesen, de magasabb keretet is biztosíthatnak mellé, így máris ott a csábítás, hogy ismét használjuk a hitelkártyánkat. Amely persze lehet előny is abban az esetben, ha vásárlásainkat egyébként is kártyával bonyolítjuk, és tisztában vagyunk a hitelkártya helyes használatával. Így ugyanis még pénzvisszatérítésben is részesülhetünk, amellyel akár egy bankszámla költségeit is meg tudjuk spórolni. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Amit nem feltétlen kell hitelből megvalósítani

Ha nem létszükségletről beszélünk, ne akarjunk hitelből vásárolni csak azért, mert Karácsony van! Ha még működik a laptop, ne az ünnepek kedvéért akarjuk kölcsönből lecserélni egy másikra, amelyik kétszer annyiba kerül! Ha mindez már egyébként is tervben volt, de nem sikerült rá félretenni, akkor a hitel törlesztésével sem biztos, hogy sikeresebbek leszünk… Ha még nem tettük, célszerű magunkat kipróbálni, hogy egy bizonyos összeget félretegyünk minden hónapban valamilyen cél érdekében. Ha ez sikerül, nem feltétlen lesz szükség hitelt felvenni. Ha pedig mégis, akkor magunkat ismerve már tudatosabban dönthetünk a kölcsön felvétele előtt. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.