A kártyás vásárlásokat sem kímélték

A kártyás vásárlásokat sem kímélték
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-07-07
 

A hét folyamán már négy bank emelte díjait a tranzakciós adó emelése után. A hét végére csatlakozott újabb két bank: az OTP és a Citibank. Míg az előbbi a kártyás vásárlások után továbbra sem terhel díjat, addig az utóbbinál már csak Új 0 Ft-os díjcsomag esetében ingyenes a vásárlás.

Már a héten kezdetét vette a számlacsomag díjak további emelése a tranzakciós adó tovagyűrűző hatásaként. Az OTP-vel és a Citibankkal már összesen hatra emelkedett azoknak a bankoknak a száma, akiknél drágábban bankolhatunk az ősztől. Mint ismeretes, a tranzakciós adó mértéke utalásoknál 0,2%-ról 0,3-ra, míg készpénzfelvétel esetén 0,3%-ról 0,6%-ra emelkedett, sőt utóbbi esetben az eddigi 6.000 forintos maximális korlát is eltörlésre került.



 

Az OTP estében a készpénzfelvételek díja általában az adóemelés mértékével növekedett. A maximumok nem kerültek eltörlésre, de azok is emelkedtek. Pozitívumként azt érdemes megemlíteni, hogy kártyás vásárlások egyelőre ingyenesek maradtak, ám a kártyák éves díjai emelkedtek, kártyánként eltérő összeggel: pár forinttól a több, mint hatszáz forintig bezárólag.

Citibanknál ezzel szemben az Új 0 Ft-os díjcsomagukat leszámítva már nem ingyenes a kártyás vásárlás: 0,3% maximum 6020 Ft-ot terhel. Az utalások és a készpénzfelvételek is csak az új díjcsomagnál maradtak ingyenesek, máshol általában a tranzakciós adó emelés mértékével változtak. A készpénzfelvételek esetében is emelkedtek a maximumok, de megmaradtak, kivéve Az Új 0 Ft-os díjcsomagnál, aminél már korábban sem volt, sőt egyébként is 2 millió forintos átlagegyenleggel kell, hogy rendelkezzünk ahhoz, hogy ennek a számlának ne legyen több ezer forintos havi díja.

1

Valószínűleg az ingyenes tranzakciók egyre inkább háttérbe szorulnak, és helyüket a tranzakciós illetékkel terhelt szolgáltatások veszik át. Ha újra bankváltás előtt állunk, akkor érdemes később választani, amikor már mindenki reagált az újabb adóemelésre. Várjuk a többi bank reakcióit is, hiszen még közel sem teljes a kép.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés