Betöltés

A kisebb településeken élőket és a budapestieket hozza leginkább lázba a Babaváró támogatás

szerző: Fülöp Norbert
2019-06-16

Óriási várakozás előzi meg a július 1-től induló Babaváró támogatást, ám a megyei jogú városok között jelentős különbségek vannak az érdeklődés intenzitását tekintve – derül ki a Bankmonitor 9.000 felhasználó bevonásával készült online felméréséből. A népességszám arányában a legtöbben Budapesten érdeklődnek az akár 10 millió Ft összegű hitel iránt, de Hódmezővásárhelyen és Szolnokon is magasan átlag feletti érdeklődés tapasztalható. Mindemellett Debrecenből, Nyíregyházáról és Zalaegerszegről arányaiban kevesebb érdeklődő érkezik.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.
Lázban tartja az országot a július 1-től elérhető Babaváró támogatás (vagy Babaváró hitel), ám a Bankmonitor 9.000 felhasználó bevonásával készült online felmérése szerint az egyes megyei jogú városokban nagyon különböző az érdeklődés intenzitása az új lehetőség iránt. Magasan kiemelkedik az átlagból Budapest, ahol az érdeklődők lakosságszámhoz viszonyított aránya 2,75-szerese az országos átlagnak, de Hódmezővásárhely és Szolnok esetében is duplázást láthatunk. A középmezőnyben Szekszárdot, Salgótarjánt és Szegedet találjuk, míg Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Érden, Nyíregyházán, Zalaegerszegen és Debrecenben a Babaváró hitel iránti érdeklődés intenzitása csak negyede az országos átlagnak.

Nem csak a megyei jogú városok között láthatók jelentős különbségek a Babaváró támogatás iránti érdeklődés kapcsán, a Bankmonitor.hu felméréséből ugyanis az is kiderül, hogy a kisebb települések felülreprezentáltak az érdeklődés tekintetében. Miközben ugyanis a megyek jogú városok és Budapest együttesen a népesség 37,9%-át adják, addig az innen leadott érdeklődések aránya 26,9%.

Amit a Babaváró támogatásról tudni kell

Babaváró támogatás egy szabad célú ingatlan fedezet nélküli kölcsön, melyet 2019. július 1-jét követően lehet igényelni. A hitelhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat. A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra legkésőbb 2022. december 31-ig le kell szerződni, azaz 3,5 évig lehet igénybe venni a támogatást. Az állam további biztosítékképpen kezességet vállal a kölcsön visszafizetésére a bankok számára.

Miben fognak különbözni az egyes bankok által kínált Babavárók? 

 • Önmaga a termék nem fog különbözni, DE a hitelminősítés és így az elérhető maximális Babaváró összeg jelentősen eltérhet!
 • Az elvárt jövedelmek összege, és a felvehető hitelösszeg kiszámításának módja bankonként eltérő lesz.
 • A vállalkozói jövedelmek (pl. KATA), valamint az állapotos kismama jövedelmének kezelése jelentősen el fog térni!
 • El fog térni az igénylők elvárt minimális életkora is.
 • hitelkiváltási célú Babaváró hitel igénylések kezelése sem lesz egységes.
 • A lakáshitel és Babaváró támogatás egyidejű igénylésének szabályai sem fognak megegyezni az egyes bankoknál.

Nem érdemes kapkodni

Hiába van nagyon közel a határidő, a bankok nagy része még nem jelent meg saját hitelkonstrukciójának pontos feltételeivel. Az már most jól látszik, hogy például a hitelbírálat kapcsán különbség lesz a bankok között, ezért nagyon fontos, hogy akinek lehetősége van rá, az várja meg, míg több ajánlat közül választhat. Fontos tudni, hogy a Babaváró támogatásra egyetlen alkalommal lehet szerződni, így ha valaki 5 millió Ft-ot vesz fel, mert a jövedelme alapján az egyik bank csak ennyit ítél meg neki, hiába talál később olyan pénzintézetet, ahol többet is kaphatna, a különbözet felvételére már nem lesz mód.

Mit tehetsz július 1-ig?

A Babaváró hitel felvehető összegét befolyásolja a jelenlegi hiteltörlesztés és az aktív hitelkeretek is. Ezért a felkészüléshez javasoljuk:

 • A nem használt hitelkártyákat, folyószámla-hitelkeretet érdemes mielőbb megszüntetni.
 • Az egyéb hiteltörlesztésekre figyelni kell, hogy ne legyen elmaradás.
 • A KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) meglévő rendezetlen tartozást mielőbb vissza kell fizetni, mert csak 1 év múlva lehet szó hitelfelvételről. Passzív KHR státusz sem megengedett!
 • Az esetleges adótartozást rendezni kell még az igénylés előtt.
 • Csak házasok igényelhetik, így a házasságkötés lebonyolításáról és átfutási idejéről érdemes tájékozódni.

Babaváró hitel kalkulátor

step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
DÍJMENTESEN SEGÍTÜNK, TÖLTSD KI AZ ALÁBBI ADATBEKÉRŐNK
Kiemelt és gyors ügyintézést biztosítunk számodra!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

2019. 11. 15.

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.