Hírdetés

A lakásvásárlást tervező fiatalok többségének hitelre is szüksége van

szerző: |
 

A K&H Bank felmérése alapján a 19 és 29 év közötti fiatalok 44 százaléka még a szüleivel él. A “mamahotelben” élők 60 százaléka szeretne előbb-utóbb elköltözni, közülük a legtöbben albérletbe mennének. Viszont a 3 éven belül lakásvásárlást tervezők jelentős részének hitelre is szüksége lesz az új otthon megvételéhez.

A K&H felmérése alapján a fiatalok 44 százaléka él még a szülői házban. Ez az arány kedvezőbb, mint az elmúlt időszakban volt: a korábbi negyedévekben a megkérdezettek 50-60 százaléka lakott a szüleivel.

Mikor érné meg az albérlet?

A “családi fészekben” élők közül 10-ből 6 -an szeretnének előbb-utóbb elköltözni. Az érintettek 55 százaléka azonban először albérletbe költözne, így teremtve meg az önálló háztartást. De mikor érné meg az albérlet a saját lakás vásárlásával szemben?

Ha csak anyagi oldalról nézzük, akkor két fő szempont lehet:

  • A vásárláshoz szükséges saját megtakarításunknak van-e jobb helye?
  • A vásárláshoz szükséges lakáshitel törlesztőrészlete hogyan viszonyul az albérleti díjakhoz?

Mi a helyzet az önerővel?

A lakásvásárlást jó esetben saját megtakarításból finanszírozzák meg a fiatalok. Ha hitelre is szükség van, akkor is van egy minimális önerő elvárás, ennek mértéke jelenleg a jogszabály alapján a vételár 20 százaléka. (Ettől a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek.)

A kérdés az, hogy tudnak-e a fiatalok valamilyen megtakarítást, amelynek a hozama vetekedhet a saját lakás előnyeivel. A jelenlegi piaci körülmények között ilyen – biztos, kockázatmentes befektetésről – nem találni ilyet. Még az oly népszerű Magyar Állampapír Plusz hozam is átlagosan évi 4,95%.

Mennyit kellene fizetni albérletre?

A fiatalok “első lakásként” jellemzően egy 35-40 négyzetméter alapterületű garzont keresnek. Egy ilyen ingatlan albérleti díja a fővárosban 80-100 ezer forint körül lehet. (A pontos ár a lakás állapotától, elhelyezkedésétől nagy mértékben függ.)

Egy 35 négyzetméter alapterületű pesti lakás vételára a DH Barométer adatai alapján 24 millió forint körül alakulhat. Ha minimális önerőt feltételezünk, akkor a fiataloknak 19,2, millió forint hitelre lenne szükségük a vásárláshoz. Egy ilyen hitelnek a havi törlesztőrészlete a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint 25 éves futamidőt választva 97 ezer forinttól indul. Sok múlik azonban a bankválasztáson:  legolcsóbb és legdrágább hitelajánlat havi törlesztőrészlete között ugyanis 31 ezer forint lehet a különbség. Vagyis egy jó döntéssel 25 év alatt 9,3 millió forintot lehet spórolni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Vagyis a hitel és az albérlet költségei nagyságrendileg azonosak, kicsivel nagyobbak a havi kiadások a lakásvásárlás esetén. (Ez a helyzet is megfordulhat, amennyiben a minimálisan elvártnál magasabb önerővel rendelkezünk.)

Hírdetés

Hírdetés

Miért terveznek mégis sokan albérletbe menni először?

Hiába érheti meg jobban a lakásvásárlás, vagy lenne anyagilag hasonló döntés, mint a házbérlés, sok fiatalnak ez szóba se jöhet. Pont azért, mert nincsenek meg feltétlenül az anyagi feltételei az ingatlanvásárlásnak.

Például sok fiatalnak nem elég a jövedelme a hiteltörlesztő megfizetéséhez. Ez mondjuk a fentiek alapján a bérlésnek is akadálya lehet, hiszen egy albérlet ára közel azonos a hitelköltségekkel. A másik probléma az önerővel kapcsolatban merülhet fel: sok huszonéves egyszerűen nem rendelkezik 5-6 millió forint saját megtakarítással. (Ekkora összeg minimálisan szükséges egy 25 millió forint értékű lakás megvásárlásához.)

Az MNB által felvetett javaslat elősegítheti a fiatalok lakáshoz jutását

A jegybank egy korábbi felvetése megoldást jelenthet a fiatalok önerő problémájára. Az MNB ugyanis felvetette a minimálisan szükséges önerő lecsökkentését 10 százalékra. Ez a kedvezmény kizárólag a fiatalok első lakásvásárlásakor lenne elérhető.

Ezzel a lépéssel a korábbi példában említett lakás megvásárlásához elegendő lehetne már 2,5 millió forint saját megtakarítás, vagyis felére csökkenne az elvárt önerő.

Ez a lehetőség azonban jelenleg csak javaslat szinten létezik, a jövő kérdése az, hogy megvalósulás-e az elvárt önerő csökkentése. Illetve nyilván az is kérdéses, hogy milyen egyéb feltételeket kellene majd telesíteni mindazoknak, akik az önerő csökkentésének lehetőségével szeretnének élni.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

 
Hírdetés