Betöltés

A lakosság jelentős része tartja betétben a pénzét – Sokat nyerhetünk, ha más megtakarítást választunk

szerző: Argyelán József
2019-04-29

Megdöbbentő, de ma Magyarországon a háztartások 6%-a tartja megtakarításainak egy részét kötvényben, a többiek ehelyett a betétet vagy a készpénzt tartják biztonságos befektetésnek. A hozamok különbsége jelentős lehet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

„A Miből élünk?” című tanulmány alapján 2017-ben a háztartások csupán 6%-nak volt valamilyen állampapírja, vállalati kötvénye, ezzel szemben a lekötött betéttel rendelkező családok aránya 21% volt. („A Miből élünk?” tanulmány az Európai Központi Bank által koordinált háztartási vagyonfelmérés, melynek célja, hogy az Európai Unió tagállamaiban összehasonlítható, részletes adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről, annak megoszlásáról és jellemzőiről. Nemrég jelentették meg a 2017-es évről szóló felmérés első eredményeit.) Az összvagyonnak közel 25,4%-a volt lekötött betétben vagy készpénzben, ám ha ugyanezt egy átlagos család esetében vizsgáljuk meg, akkor ez az arány jelentősen nagyobb, meghaladja az 54%-ot is, a kötvények pedig itt alig 1%.

Miben tartja egy átlagos háztartás a pénzét?

Vizsgáljunk meg egy olyan családot, akinek vagyona 12 millió Ft, ez a „Miből élünk?” felmérés alapján a medián értékének felel meg. (A medián az a középérték, melynél a háztartások egyik fele nagyobb, míg a másik fele kevesebb vagyonnal rendelkezik.) A pénzügyi eszközök ebből közel 3,2 millió forintot tesznek ki, melyből a készpénz és betéti állomány összesen kevesebb, mint 1,8 millió forint, a kötvények értéke azonban csupán 43 000 Ft körül van.

Az 1,8 millió forint lehet készpénz, folyószámlán lévő szabad egyenleg, valamint lekötött betét is. Minden pénzünk nem helyezhetjük el valamilyen fix futamidejű megtakarításban, szükség van olyan tartalékra, amit azonnal fel tudunk használni, erre a célra elégséges lehet 800 000 Ft. A háztartás fennmaradó 1 millió forintját befektetheti, ugyanakkor érdemes lehet valamilyen relatív alacsony kockázatú megtakarítást választani, hiszen ezt az összeget a család eddig teljesen kockázatmentes eszközben tartotta.

Megéri-e állampapírt vásárolni?

Ha kiválasztjuk a jelenleg legnagyobb hozamot ígérő 1 éves lakossági állampapírt, és keresünk mellé egy igen kedvező kamatozású éves betétet, akkor láthatjuk, hogy a kiválasztott állampapíron elérhető nyereség 50%-kal magasabb, mint a betét esetében.

Mondhatjuk, hogy a hozam relatív alacsony mindkét esetben, ugyanakkor 25 500 forint éves szinten a teljes a család teljes pénzügyi vagyonának 0,78%-a. Ennyivel növelhetjük megtakarításainkat évente pusztán azzal, hogy körültekintőbben választunk befektetést, és készpénz állományunkból vagy folyószámla egyenlegünkből részben állampapírt vásárlunk. Ez nem tűnik soknak, de ha ezt a döntést 10 éven át mindig meghozzuk, és évente a hozamot is úja befektetjük, akkor a 10. év végén 286 343 Ft-tal növekszik a megtakarításunk.

Mindenképpen érdemes átgondolni azt, hogy milyen plusz költségek merülhetnek fel, például az értékpapír vásárlásához, vagy egy folyószámlához kapcsolódhatnak különböző díjak. Érdemes ezeket is figyelembe véve kiválasztani a legkedvezőbb megoldást. A különböző bankszámlák összehasonlítását megkönnyítheti A Bankmonitor Lakossági bankszámla kalkulátora.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

ingatlanbefektetés

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

megtakarítás

Minden más állampapírt kinyír a Magyar Állampapír Plusz?

2019. 10. 18.

2019. harmadik negyedévében is nőtt a lakosság által vásárolt állampapírok értéke, ám ez gyakorlatilag kizárólag a Magyar Állampapír Plusznak volt köszönhető. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a harmadik...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.