Betöltés

A legegyszerűbb megoldás, ha több kamatot szeretnél

szerző: Bankmonitor.hu
2013-07-26

A héten 4%-ra csökkent az MNB alapkamata és a jegybankelnök a további csökkentést sem zárta ki, akár 3%-3,5% közötti kamatszint is megvalósulhat. Egyre nehezebb ezt megemészteni a magyar lakosságnak, hiszen „nem ilyen kamatok mellett nőttünk fel…” Többször értekeztünk már arról, hogy a magyar állampapírok igazi alternatívát, érzékelhető kamatelőnyt a bankbetétekkel szemben hosszú távon nyújtanak, 3 és 5 éves befektetések esetén. Nézzük meg, hogyan áll ma a bankbetét-állampapír kamatkínálat, melyikkel milyen kamatszintet lehet elérni. Írásunkban kitérünk a specialitásokra is, mert azért nem almát hasonlítunk almával…

A feltétel (jövedelem adott bankba irányítása, új pénz utalása a bankba…stb.) nélkül elérhető bankbetétek kamat 4,3%-ra olvadt egy éves időtávon és a kedden bekövetkezett jegybanki alapkamat csökkentés után vélhetően pár napon belül 4,0-4,1%-ig fog tovább mérséklődni. Most nem térünk ki részleteiben arra, hogy az infláció is meredeken esett, így a kamatokon keresztül elérhető valós pénzügyi ajánlat (mennyivel fog többet érni a pénzem a befektetés végén?) lényegesen kevésbé csökkent, mint a kirakatba kiakasztott plakátokon látható kamatok esetében az megfigyelhető. Most tehát egyszerűen abból indulunk ki, hogy keveseljük a kamatot és többet szeretnénk… Több kamatért pedig elsősorban a hosszabb befektetési időtávra kell figyelmünket fordítani, bár a magyar megtakarítok hagyományosan vonakodnak a hosszú távú döntésektől.

3 éves befektetés esetén a 2016/J névre keresztelt Prémium Állampapír 5,2%-os hozamot kínál, mely 0,6%-tól 1,5%-ig terjedő mértékben haladja meg az 5 legjobb bankbetéten elérhető kamatot. Az 5 éves időtávon a 2018/I névre keresztelt Prémium Állampapír ugyancsak 5,2%-os hozamot kínál, melynek a hozamtöbblete is szinte azonos az 5 legjobb bankbetéthez viszonyítva (lásd alábbi táblázatunkat). 

bankbetet_allamp
Mit kell felvállalnunk a hozamtöbbletért cserébe? (specialitások)

Mind a 3 éves, mind az 5 éves állampapír évente fizet kamatot a befektetőknek. A kifizetett kamat azonban a feltüntetett bankbetétekkel szemben csak a jövőre esedékes kamatfizetésre igaz, a kamat mértéke minden évben az inflációhoz kötötten változik. A feltüntetett kamatfizetés, az 5,2% csupán a következő kamatfizetési időpontra igaz, mely a 2016/J esetében 2014. május 2., míg a 2018/I esetében 2014. április 25. A 2015-ben bekövetkező kamatfizetésnél a 2014 márciusában a KSH által közölt éves inflációs érték 3%ponttal növelt értéke lesz. A jegybank aktuális várakozása szerint ez az érték 2,7% lesz, azaz a 2015. évi kamatfizetés 5,7% lesz (pontosabban lehet, ha az előrejelzésnek megfelelően alakul az infláció).

Mikor járhatunk rosszabbul az állampapírral, mint a bankbetéttel? A fentiekből egyenesen következik, hogy az állampapír hozama akkor fog elmaradni az aktuálisan legjobb bankbetétekétől, ha az infláció 1,5% alá mérséklődik (az 5. legjobb bankbetét pedig akkor ad majd jobb kamatot, ha az infláció 0,5% alá esik). Erre pillanatnyilag kevés esély mutatkozik, legalábbis ami a szakértői előrejelzéseket illeti.

És ha nem tudom megtartani az állampapírt a lejáratig?

Ebben az esetben sincs teljes dráma, sőt… a Kincstár napi szinten hajlandó visszavásárolni a lejárat előtt az egyes állampapírokat. Mit jelent mindez? A mai gyakorlat szerint a befektetett tőkét és az időközben felhalmozott kamatot megkapjuk (ha éppen nem a kamatfizetést követő első napon kívánjuk eladni az állampapírunkat), de 2% „fájdalomdíjat” azért érvényesít a Kincstár a vételi árfolyamban. Mindez lefordítva: a következő kamatfizetésnél 5,2%-os kamatot fizet az állampapír, ha fél évvel a kamatfizetés előtt valami miatt pénzre van szükségünk és el kell adni az állampapírunkat, akkor az időközben felhalmozott kamat az 5,2% fele, azaz 2,6% lesz. A befektetett pénzünk plusz 2,6% felhalmozott kamatból kerül levonásra a 2%, ami azt eredményezi, hogy a befektetett pénzünket plusz 0,6% kamatot fogunk visszakapni. A 2% fájdalomdíj minden esetben érvényesülni fog. Ez azonban az esetek döntő részében kevesebb lesz, mint a bankbetétek esetében.

Tanulság 1.: nincs teljes kamatveszteség idő előtti „kiszállás” esetén sem, így érdemes lehet elszakadni az egy éves, vagy annál rövidebb befektetésektől és egy kicsit hosszabb időtávon gondolkodni.

Tanulság 2.: ha mindenképpen „több kamatot” szeretnénk, akkor először maradjunk a biztonságos befektetésnél és
inkább a befektetési időt növeljük, mint a felvállalt kockázatot. Különösen igaz ez, ha egy-egy befektetés valós kockázatát nem értjük valójában (mert ez a későbbiekben nagyon fájdalmas lehet).

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

  • alapblog

    Párbeszéd a gazdaságról 18.

    Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.