A legjobb lakáshitelek 2019-ben, ha semmilyen támogatásra nem vagy jogosult

A legjobb lakáshitelek 2019-ben, ha semmilyen támogatásra nem vagy jogosult
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-04 Frissítve: 2021-08-09
 

Az elmúlt hetekben minden a CSOK változásokról, a fiatal házasok számára július 1-től induló életkezdési hitelről szól, de mit tehet az, aki semmilyen támogatásra nem jogosult? Megnéztük a legjobb, szigorúan piaci alapú banki ajánlatokat.

Amennyiben nem vagy jogosult a családtámogatások egyikére sem, például azért, mert a pároddal már mindketten elmúltatok 40 évesek, esetleg valamilyen oknál fogva nem tudtok vagy szeretnétek gyermeket vállalni, akkor is meg kell oldani az otthonhoz hutás kérdését. Ez pedig a jelenlegi árak fényében a legtöbbek számára csak hitelfinanszírozással megoldható.

A legfontosabb tisztázandó kérdések hitelfelvétel előtt:

  1. Melyik a számodra legmegfelelőbb hitel?
  2. Mennyi önerőre van szükséged?
  3. Mennyire hitelezhető a jövedelmed?
  4. Milyen ingatlant fogadnak el fedezetként a bankok?
  5. Mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni?

Hirdetés

Hirdetés

1. A legjobb hitel kiválasztása

Ahogy ma már az emberek többsége összehasonlítja az árakat, mielőtt televíziót, számítógépet vagy éppen hűtőszekrényt vásárol, ugyanilyen természetesnek kellene lennie ennek a hitelek esetében is. Már csak azért is mert itt lényegesen nagyobb az elérhető pénzügyi előny. Egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitelnél például akár 6,5 millió Ft is lehet a különbség visszafizetésben a legjobb és a legdrágább ajánlatok között.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor adatai alapján megkerestük a legkedvezőbb hitelajánlatokat, mégpedig különböző kamatperiódusokkal, hogy tisztán lásd a piac aktuális ajánlatait. Az igazolt jövedelem nagyságát a hitelösszeggel együtt növeltük, hogy a jövedelem elbírja a havi hiteltörlesztők összegét. A jövedelmi követelményekről később még részletesen írunk majd.

2. A szükséges önerő

A lakáshitelhez legalább 20%-os önerővel kell rendelkezned, de a falvakban, a kisebb településeken nagyobb lehet a bank által elvárt saját forrás aránya. Ezt mindenképp előre tisztázd a kiválasztott bankkal, de egy hitelszakértő segítsége is hasznos lehet.

TIPP: Plusz ingatlanfedezet bevonásával akár önerő nélkül is lakáshitelhez juthatsz, de a két ingatlan forgalmi értékének max. 80%-a lehet csak a hitel összege.

3. Mekkora jövedelem kell?

  • Az elfogadott jövedelmi fajták
    A hitelezhetőség szempontjából két jövedelem kategóriát különböztethetünk meg egymástól:
    • Elsődleges jövedelem: munkabér, vállalkozói jövedelem, öregségi nyugdíj, végleges rokkantsági nyugdíj. A KATA-s vállalkozó esetében a NAV által kiállított jövedelemigazoláson az éves kiszámlázott összeg 60%-a szerepel csak, vagyis a JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) esetében ezt kell alapul venni.
    • Másodlagos jövedelem: GYES, GYED, családi pótlék, bónusz stb.

TIPP: Adóstárs bevonásával növelheted a bank által elfogadott jövedelmet, így magasabb lehet az elérhető törlesztő. Ez azért is hasznos lehet, mert bizonyos jövedelemszintek fölött a bankok egy része kedvezményes kamatot kínál. Az adóstárs és a kezes kötelezettségeiről ITT olvashatsz részletesen. 

4. Milyen ingatlant fogadnak el fedezetként?

Nem minden ingatlant hiteleznek egyformán a bankok, ráadásul az egyes pénzintézetek is nagyon különbözően állnak hozzá ehhez a bankok. A kulcs itt a földhivatali besorolás.

  • A lakóház besorolás a legegyszerűbb eset, sok nyaraló is ide tartozik egyébként. Ezeknél a forgalmi érték 80%-a lehet legfeljebb a felvett hitel összege, de ahogy már írtuk, ettől a bank lefelé elérthet.
  • A nem lakóház besorolású nyaralók is hitelezhetők, ám csak akkor, ha legalább komfortosak, vagyis van bennük állandó fűtés, hideg-meleg víz és fürdőszoba. Nyaralóknál előfordul, hogy ártérre épülnek, ezeknél a komfortosságon kívül az is feltétel, hogy a tulajdonos kössön árvízkár ellen biztosítást az épületre.
  • A mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy külterületen lakóház és udvar besorolású ingatlan is hitelezhető. Amennyiben egy adott ház belterülethez közel, vagy szinte már a településbe integrálódva jelenik meg, a finanszírozhatóság 60% körül alakul. Amennyiben a ház tanyasias környezetben található, a bankok által kínált hitelösszeg nem fogja meghaladni a piaci érték 40-50%-át.

TIPP: Kérdéses esetben érdemes olyan hitelszakértőhöz fordulni, aki jól ismeri a banki preferenciákat.

5. Kiszámíthatóság

Fontos megemlíteni a kamatperiódus kérdését, ugyanis ezen időszakon belül nem változhat a hitel kamata, ezzel együtt pedig a hiteltörlesztő. Emelkedő kamatkörnyezet esetén, mint amilyenre a következő években is számíthatunk, a hitelkamatok emelkedhetnek, vagyis a hosszabb kamatperiódus nagyobb kiszámíthatóságot és biztonságot jelent. Viszont a hosszabb kamatperiódusú hitelek THM-je (teljes hiteldíj mutatója) magasabb, egyszerűen azért, mert a bank is beárazza a jövőbeni kockázatot, amit a rögzített hitelkamattal vállalnia kell. Mivel ez a kisebb kamatkockázatú hitelek ellen hatna, az MNB csavart egyet a dolgon, így annál magasabb lehet a havi törlesztő aránya a jövedelemhez képest, minél hosszabb a hitel kamatperiódusa.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés