Betöltés

A legősibb banki szolgáltatás – mennyiért kapsz egy széfet

szerző: Bankmonitor.hu
2013-05-30

Nem kell Svájcig mennünk ahhoz, hogy biztonságban tudjuk értékeinket, hiszen a hazai nagybankok zöme rendelkezésünkre áll értékmegőrzőikkel. Akár a nyári nyaralás időtartamára, akár hosszabb időtávra szeretnénk értékeinket biztonságba helyezni, mindössze a számunkra ideális megoldást kell felkutatni. Érdemes a kérdést alaposan körbejárni, ugyanis jelentős eltérések vannak a bankok ajánlatai között.

Ideális megoldás a bankoknál elérhető széfszolgáltatás azok számára, akik féltve őrzött vagyontárgyaikat biztonságban szeretnék tudni. A szolgáltatás keretében értékeinket egy fokozottan védett helyiségben, magas fokú védelemmel ellátott széfrekeszben helyezhetjük el. A rekeszek változatos méretének köszönhetően akár kisebb méretű értéktárgyak (ékszerek, adathordozók, fontos dokumentumok), vagy akár nagyobb méretű műtárgyak is elhelyezhetőek. Persze bármit azért nem tehetünk a széfbe. Általános szabály, hogy tűz-, robbanás- vagy más veszélyes tárgyat elhelyezni nem lehet, továbbá olyanokat sem, amelynek birtoklását jogszabály tiltja. (Csupán érdekességként itt említenénk, hogy több szerződési feltétel is nevesíti, hogy készpénzt sem helyezhetünk el a rekeszben. Ez leginkább a pénzmosás megelőzésére vezethető vissza, így nem meglepő, hogy egy hatósági megkeresés esetén a bank köteles a széfet kinyitni.)

Biztonságérzetünket tovább fokozhatja, hogy az elhelyezett tárgyakra a bank felelősséget vállal. Ez jellemzően a széfben lévő értéktárgyak tűz, és elemi csapásból, valamint betörésből (lopás, rablás) eredő károsodására vonatkozik. Ilyen esetekben a keletkezett kár után, de legfeljebb a szerződésben megjelölt biztosítási összegig a bank kártérítést fizet. A széfszolgáltatást a bankok természetesen díj ellenében nyújtják, amely jellemzően magában foglalja a kártérítési értéket is. Amennyiben az elhelyezett értéktárgy számunkra magasabb értéket képvisel, több banknál is lehetőség van kiegészítő biztosítás megkötésére. A biztosítás díja általában millió forintonként 200-500 Ft+ÁFA/hó, persze akadnak szélsőségek, amikor akár 3.000 Ft+ÁFA/hó is lehet egy 2 millió Ft-os kiegészítő biztosítás esetében. A széfszolgáltatás havi díján felül egyéb költségek is felmerülhetnek, amelyek bankonként igen eltérőek. Ezért a szolgáltatás igénybevételét megelőzően feltétlenül tájékozódjunk, hogy milyen plusz akár egyszeri, akár rendszeres díjak kerülnek felszámításra.

szef

Ugyan a szolgáltatás a legtöbb banknál elérhető, mégis nehézséget okoz szabad széfet találni, főként Budapesten. A bankok a szolgáltatást csak egyes bankfiókokban biztosítják és a rendelkezésre álló széfek általában mind kihasználtak. Valahol feltétel, hogy a banknál számlánk legyen, míg máshol ez nem feltétlenül szükséges, de a széfhez jutási esélyeinket javíthatjuk, ha a bank aktív ügyfelei vagyunk. A széfek telítettsége esetén ugyan várólistára feliratkozhatunk, de tekintettel arra, hogy a széfszolgáltatásra szóló szerződéseket a bankok általában határozatlan időre kötik, nem valami biztató alternatíva, amikor a banki alkalmazottak ennek a lehetőségét említik.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A nagy keresletre való tekintettel, ezt a piaci rést felismerve szerencsére jelen vannak a bankokon kívül más szereplők is, akik például kifejezetten ilyen irányú tevékenységre szakosodtak. Természetesen az sose baj, ha ezeket az ajánlatokat némi fenntartással kezeljük (elsősorban a biztonsági szempontokat fontos szem előtt tartani), de ha alaposan körbejárjuk a lehetőségeket, akkor nagy meglepetésekkel nem szembesülhetünk.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

4 Hozzászólás

 1. Bártfai Gyuláné

  Édesapám meghalt. Az MKB banknál van széfe, de nem tudom bizonyitani, mert nincs semmi papir a kezembe. Addig nincs hagyatéki tárgyalás, mig meg nem találom a széfet. Ilyenkor mit tehetek. Hová fordulhatok?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Bártfai Gyuláné! Az MKB Banktól meg kell kérnie a közjegyzőnek a széfhez tartozó számla számát, utána pedig a banknak meg kellene néznie, hogy melyik széf tartozik a számlához.

 2. Bártfai Gyuláné

  Édesapám meghalt. Az MKB banknál van széfe, de nem tudom bizonyitani, mert nincs semmi papir a kezembe. Addig nincs hagyatéki tárgyalás, mig meg nem találom a széfet. Ilyenkor mit tehetek. Hová fordulhatok?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Bártfai Gyuláné! Az MKB Banktól meg kell kérnie a közjegyzőnek a széfhez tartozó számla számát, utána pedig a banknak meg kellene néznie, hogy melyik széf tartozik a számlához.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.